Motiunea "Anti-reforma sanatatii", depusa de PSD si PRM, ca replica la asumarea raspunderii Guvernului pentru pachetul legislativ privind reforma in sanatate, a fost prezentata ieri in plenul reunit al Parlamentului de catre senatorul PSD Sorin Opres
Motiunea "Anti-reforma sanatatii", depusa de PSD si PRM, ca replica la asumarea raspunderii Guvernului pentru pachetul legislativ privind reforma in sanatate, a fost prezentata ieri in plenul reunit al Parlamentului de catre senatorul PSD Sorin Oprescu. In textul motiunii de cenzura, initiate de 160 de senatori si deputati PSD si PRM, se spune ca cele 17 legi prezentate de Guvernul Tariceanu "nu reprezinta altceva decat expresia cel mult a unei antireforme in domeniu". "Ni se propune sa legitimam prin votul nostru nimic altceva decat crearea unor noi surse de castiguri pentru grupurile de interese clientelare din anturajul Guvernului, asa cum declara chiar Traian Basescu, presedintele Romaniei", au protestat semnatarii, facand uz si de comentariile presedintelui. Acestia mai spun ca "asa-zisa reforma" este una orientata impotriva pacientilor, a carei urmare este restrangerea dreptului la ocrotirea sanatatii pentru marea majoritate a populatiei.
Asumarea raspunderii, o aventura
"Adevaratii beneficiari ai acestei reforme mimate sunt persoanele cu venituri mari si foarte mari", mai spun parlamentarii PSD si PRM. De altfel, acestia vin cu interpretarea ca "angajarea raspunderii Guvernului pe o tema atat de complexa si sensibila pentru intreaga natiune, fara o dezbatere parlamentara temeinica, este un act iresponsabil, o aventura pe care Parlamentul Romaniei are datoria sa o sanctioneze drastic". Parlamentarii Opozitiei sustin si ca, prin legile prezentate de Guvern, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu devine "atotputernic", iar "singurii care au de castigat sunt cei cu bani, care isi pot permite sa plateasca asigurari private pentru serviciile medicale". Initiatorii critica, totodata, introducerea "noilor metode menite sa-l jupoaie de bani pe omul sarac aflat in impas", referindu-se la coplata, pachetul minim de servicii medicale si extinderea bazei de impozitare. "Angajarea raspunderii Guvernului pe acest voluminos si pestrit pachet de legi este un act iresponsabil care va spolia sistemul si va crea un haos generalizat in acest sector de activitate", mai comenteaza semnatarii textului, in replica la "abuzul de drept de putere". "Este o culme a neputintei politice si a incompetentei administrative a acestui Guvern", este concluzia motinunii pesedisto-peremiste. Aceasta urmeaza sa fie dezbatuta in sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor de marti, saptamana viitoare.
Tariceanu: populism si demagogie
Premierul Tariceanu a interpretat argumentele semnatarilor motiunii ca fiind "o dovada de mult populism si demagogie". "Senzatia mea este ca grupul pe care il stim foarte bine actioneaza intr-o maniera foarte clara, adica acei medici care sunt si parlamentari, si care cand avem nevoie de ei ca parlamentari invoca faptul ca sunt medici si nu pot sa vina la Parlament si atunci cand mergi la spital si ii cauti in calitate de medici, o sa spuna pacientilor ca sunt parlamentari", a declarat primul-ministru, dupa prezentarea motiunii. "Este evident o lupta indarjita pentru a-si pastra aceste privilegii si tocmai de aceea proiectul de reforma a sanatatii umareste sa desfiinteze aceste privilegii si sa puna lucrurile pe un fagas normal", a mai spus Tariceanu.
La randul sau, ministrul Sanatatii a spus ca motiunea este "un demers mincinos, populist si iresponsabil".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.