Comisarii Garzii Financiare trebuie sa-si indrepte atentia asupra marilor evazionisti, sa lupte impotriva spalarii banilor, pentru ca institutia va avea un rol si in combaterea terorismului pentru ca orice bani obtinuti ilegal din alcool, tutun, retu
Comisarii Garzii Financiare trebuie sa-si indrepte atentia asupra marilor evazionisti, sa lupte impotriva spalarii banilor, pentru ca institutia va avea un rol si in combaterea terorismului pentru ca orice bani obtinuti ilegal din alcool, tutun, returnari ilegale de TVA sau comert cu fier vechi pot alimenta eventuale surse de terorism, a aratat, ieri, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, in cadrul prezentarii bilantului pe 2005 al Garzii Financiare. Acesta a precizat insa ca, pana in prezent, nu are informatii potrivit carora bani obtinuti ilegal in Romania ar fi folosit retelelor teroriste. "Trebuie sa iesiti din zona usor accesibila a micului contribuabil pe care il puteti speria. Trebuie sa va indreptati spre cei mari, care va sperie. Nu trebuie sa ne fie frica de nimeni", le-a spus ministrul Finantelor comisarilor Garzii prezenti la sedinta de bilant. In acest context, ministrul a afirmat ca Garda trebuie sa lupte impotriva spalarii banilor si va avea un rol si in combaterea terorismului. "Garda Financiara trebuie sa fie foarte atenta la toti contribuabilii, indiferent de tara lor de origine, astfel incat sa nu apara vreun angajat care sa fie implicat in astfel de activitati".
Ideea orientarii catre mari evazionisti a fost sustinuta si de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, care a aratat ca actiunile Garzii trebuie sa sa indrepte asupra marilor activitati de evaziune fiscala, iar institutia sa nu se mai indrepte numai asupra stabilirii contraventiilor. La randul sau, comisarul general al Garzii, Adrian Cucu, a aratat ca printre prioritatile institutiei pentru acest an se afla orientarea activitatii spre identificarea si combaterea fraudelor fiscale de mari proportii si perfectionarea profesionala a comisarilor.
Pe de alta parte, ministrul Vladescu a solicitat stoparea acordurilor intre comisarii Garzii Financiare si cei care sunt controlati, pentru a putea fi eliminata posibilitatea producerii actelor de coruptie. "Stim ca, in multe cazuri, exista acorduri intre comisarii Garzii Financiare si cei care sunt controlati. Acestea trebuie sa inceteze. Vom incerca, impreuna cu alte organisme ale statului, sa eliminam din Garda Financiar si Autoritatea Nationala a Vamilor orice fel de posibilitate si idee de coruptie. Lupta impotriva coruptiei este un obiectiv al Guvernului, al Presedintiei, al tuturor", a precizat Vladescu.
Fiscul da prost la public
In plus, ministrul Finantelor a aratat ca atat ministerul pe care il conduce, cat si institutiile subordonate, respectiv ANAF, Garda Financiara sau Vama, nu au o imagine buna in ochii contribuabililor, oamenii considerandu-i pe reprezentantii acestora fie corupti, fie incapabili. "Cateodata exageram sau suntem indiferenti. Altii fac abuzuri in actele de control. Trebuie sa invatam sa fim echidistanti si sa nu avem atitudini in functie de cine este contribuabilul", a mai spus Sebastian Vladescu. El a solicitat reprezentantilor ministerului mai multa intransigenta si transparenta in activitatea lor. Cu toate acestea, ministrul a aratat ca "exista o evolutie" si ca s-au facut progrese in activitatea acestor institutii. La randul sau presedintele ANAF, Sebastian Bodu, a spus ca activitatea Garzii Financiare s-a imbunatatit dupa revenirea in structura ministerului, aceasta "implicandu-se activ" in stoparea fenomenului evazionist. El a aratat ca Garda Financiara este subdimensionata atat ca personal, cat si ca dotare.
Cat priveste rolul introducerii taxei pe viciu in sporirea evaziunii in domeniul alcoolului si tutunului, Sebastian Vladescu a subliniat ca aceasta masura isi propune reduceea consumului de produse nocive, iar banii care vor fi astfel colectati vor fi alocati sistemului de sanatate. "Piata neagra poate deveni mai activa. Este rolul nostru sa o stavilim", a precizat Vladescu.
"Gardistii" se plang de salariile mici
O alta problema importanta identificata de comisarul-sef al Garzii Financiare este salarizarea personalului. Adrian Cucu a aratat ca nivelul maxim al salariului unui comisar este de 12 milioane de lei pe luna. "Consideram ca o suma onorabila ar fi 700 - 800 de euro", a aratat Cucu. Ministrul Finantelor a promis, in acest context, ca va analiza aceasta situatie. De asemenea, ministrul a precizat ca in urmatoarele trei luni toate problemele ridicate de reprezentantii Garzii trebuie rezolvate. In 2005, Garda Financiara a aplicat amenzi de peste 162 de milioane de lei, in crestere cu 50% fata de 2004, fiind constatate abateri la un numar de 113.949 agenti economici.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.