Adriean Videanu, primarul general al Bucurestilor, vrea sa construiasca un sediu nou pentru Primaria Capitalei, utilizand fonduri structurale acordate de Uniunea Europeana pentru regenerarea urbana. Edilul-sef ne-a declarat, ieri, ca 85% din valoare
Adriean Videanu, primarul general al Bucurestilor, vrea sa construiasca un sediu nou pentru Primaria Capitalei, utilizand fonduri structurale acordate de Uniunea Europeana pentru regenerarea urbana. Edilul-sef ne-a declarat, ieri, ca 85% din valoarea acestor fonduri este nerambursabila, specialistii municipalitatii pregatind, in prezent, 10 proiecte pe care le vor inainta reprezentantilor UE, unul dintre ele referindu-se la realizarea unui nou sediu al municipalitatii orasului, iar altul - la ecologizarea salbei de lacuri din jurul orasului. "Pregatesc zece proiecte foarte interesante pentru a obtine fonduri structurale acordate de UE, contributia noastra fiind de numai 15% din valoarea fiecarui proiect, intrucat 85% sunt fonduri nerambursabile. Abia am avut discutii cu reprezentantii UE si pot spune ca Bucurestiul poate fi cel mai bun atractor de asemenea fonduri. Conditiile pentru a accesa fondurile structurale sunt urmatoarele: proiectele sa fie de regenerare urbana, sa fie aplicate pe domeniul public si sa aiba finalitate, adica zona sa fie ecologizata complet, infrumusetata si reabilitata din punctul de vedere al infrastructurii", a precizat Videanu.
Primarul general si-a argumentat decizia de a construi un nou sediu al Primariei Capitalei, pe de o parte prin faptul ca actuala cladire are o vechime de peste 100 de ani si este incadrata la gradul I de risc seismic, iar pe de alta parte, compartimentarea birourilor este nefunctionala. "As fi vrut sa anunt public cele zece proiecte in momentul in care vom da drumul studiilor de fezabilitate, dar pot sa dau cateva detalii despre unul dintre cele mai urgente proiecte pe care le are municipalitatea: intentionez, pe fonduri structurale, sa construiesc o noua cladire pentru Primaria Capitalei, chiar in spatele actualului imobil, acesta urmand sa fie transformat in muzeu. Vom face proiectul impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor, cladirea avand destinatie de Primarie, dar si sediu pentru unitatea de pompieri - care va fi amenajata la subsol - si pentru Managementul traficului, o structura care va deveni extrem de importanta pentru dezvoltarea Bucurestiului. In prezent, din punctul de vedere al managementului primariei, stam foarte prost, directorii municipalitatii fiind impartiti pe la diverse etaje din primarie. De asemenea, actuala cladire este programata pentru consolidare, fiind incadrata la gradul I de risc seismic", a argumentat Videanu.
Vor plati tot bucurestenii
Adriean Videanu a mai spus ca municipalitatea a retrocedat, in ultimii trei ani, 16 terenuri in majoritatea parcurilor bucurestene - mai putin in Cismigiu si zona veche din Herastrau -, iar pentru anul 2006 sunt in lucru puneri in posesie pentru alte 12 terenuri. Prin intabularea zonelor verzi si intocmirea de planuri urbanistice zonale, edilul-sef incearca sa salveze parcurile de la retrocedare, municipalitatea avand alocata, in bugetul pentru acest an, 100 de milioane de euro intr-un fond destinat exproprierilor pentru investitii in infrastructura si despagubirilor banesti - pentru proprietarii care intra in posesia unor "bucati" de parc. Practic, prin alocarea din bani publici a despagubirilor, bucurestenii contribuie la salvarea zonelor verzi. Primarul general a recunoscut, totodata, ca juristii municipalitatii se vor prezenta in fata instantei de judecata, pe 24 februarie, in procesul intentat de proprietarul Parcului Bordei, care cere despagubiri de 63 milioane euro daune de la Primaria Capitalei. "Parcul nu va fi redat bucurestenilor ca zona verde, intrucat terenul pe care proprietarul l-a obtinut in baza Legii 10/2001 nu a avut destinatia de parc in momentul nationalizarii. In plus, dupa retrocedare, desi legea interzice construirea pe o suprafata de 15% mai mare din parc, proprietarul a obtinut, printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila dreptul de a construi un imobil de patru etaje, pe o suprafata mai mare. Beneficiarul terenului nu a acceptat solutia de compromis pe care i-am propus-o noi, si anume un schimb de terenuri, in care municipalitatea ii oferea o suprafata similara cu cea din Parcul Bordei, respectiv depoul RATB din zona Pietei Victoria, situat in spatele cladirii Guvernului", a precizat Videanu.
CEC cumparat de Primarie
"Am avut azi (ieri - n.r.) o intalnire la Ministerul de Finante si ne-am inteles sa cumparam cladirea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) la valoarea ei de inventar", a mai spus primarul Videanu. Potrivit acestuia, preluarea cladirii - care are "o valoare istorica inestimabila" - se impune din cauza privatizarii CEC. "Ar fi pacat sa pierdem o asemenea cladire, sa intre in patrimoniul unei entitati private, cand ea trebuie, de fapt, integrata in Centrul Istoric al Capitalei, alaturi de Muzeul de Istorie de peste drum si de celelalte cladiri din centru pe care le vom restaura", a afirmat Videanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.