Sorin Rosca Stanescu, directorul ziarului ZIUA, a fost audiat ieri, in calitate de martor, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in dosarul scurgerilor de informatii din cadrul Armatei. El a declarat ca depozitia sa scrisa s-a referit la
Sorin Rosca Stanescu, directorul ziarului ZIUA, a fost audiat ieri, in calitate de martor, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in dosarul scurgerilor de informatii din cadrul Armatei. El a declarat ca depozitia sa scrisa s-a referit la imprejurarile in care au parvenit documentele cu caracter secret si motivele care l-au determinat sa informeze de indata SRI si sa solicite declansarea unei anchete. Directorul ZIUA a mai precizat ca a fost informat ca vor fi audiati si reporterii ziarului ZiuA care detin informatii ce ii pot ajuta pe anchetatori sa descopere cine se face vinovat de scurgerea de informatii din Armata. Rosca Stanescu a spus, de asemenea, ca spera ca anchetatorii sa gaseasca persoanele vinovate de acest lucru, astfel incat Armata sa nu mai fie expusa la scurgeri de informatii.
Principalul suspect a cerut eliberarea
Inalta Curte de Casatie si Justitie a luat in discutie, ieri, recursul impotriva arestarii preventive in cazul plutonierului (r) Ionel Popa, acuzat ca ar fi pus in pericol siguranta nationala prin detinerea de informatii militare. Avocatul lui Ionel Popa, Marcel Holunga, a invocat faptul ca acesta a fost cooperant pe parcursul perchezitiei efectuate la domiciliul sau, ca nu a ascuns nimic si ca a colaborat cu organele de ancheta pe parcursul urmaririi penale. In plus, acesta a mentionat ca Popa nu a avut niciodata intentia de a detine acele informatii, care au ajuns in calculatorul sau de pe un CD adus de un cumnat, in decembrie anul trecut. De asemenea, avocatul a precizat ca Popa nu a intentionat sa foloseasca informatiile, mai ales ca nu a avut nici un beneficiu material sau de alta natura de pe urma detinerii acestora. Pe de alta parte, aparatorul lui Popa a invocat calitatea morala a clientului sau, despre care a spus ca a luptat in Afganistan si ca a fost "un militar desavarsit".
La randul sau, Ionel Popa a declarat ca nu a deschis niciodata acel document si ca nu a avut niciodata intentia sa mute informatia pe Internet. Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis ca in cazul lui Ionel Popa sa fie mentinuta stare de arest preventiv.
Acuzatiile
Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a constatat, in cazul scurgerii catre ZIUA si Romania Libera de informatii militare, ca subofiterul de armata ar fi incalcat Legea sigurantei nationale si divulgarea secretului care pericliteaza securitatea statului.
Potrivit Ministerului Public, pe rolul DIICOT din cadrul Parchetului instantei supreme este inregistrat un dosar in care sunt efectuate cercetari fata de Ionel Popa (n.r. - plutonier de armata in rezerva). Acesta a fost arestat preventiv pentru savarsirea infractiunii prevazute de articolul 169 Cod penal privind divulgarea secretului care pericliteaza securitatea statului si de articolul 19 din Legea 51/1991 referitoare la siguranta nationala a Romaniei (teza referitoare la culegerea si transmiterea de informatii cu caracter secret).
O alta persoana in vizorul anchetatorilor
Cercetarile sunt efectuate de procurori ai DIICOT, cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii si al Directiei Generale de Informatii a Armatei. Plutonierul in rezerva Ionel Constantin Popa a fost arestat, in 9 februarie, pentru zece zile, de Curtea de Apel Bucuresti, in cadrul anchetei declansate cu privire la scurgerea catre ZIUA si Romania Libera a unor informatii militare, o a doua persoana fiind in atentia anchetatorilor. Surse judiciare, citate de Mediafax, au precizat ca o a doua persoana - un militar cu grad mai mare decat cel arestat - se afla in vizorul anchetatorilor de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism din Parchetul instantei supreme, in acest caz.
Totodata, ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a dispus, saptamana trecuta, efectuarea unei anchete interne in cazul scurgerii de informatii militare catre doua cotidiene centrale, Ziua si Romania Libera. Potrivit unui comunicat difuzat in urma cu doua zile de MApN, ancheta trebuie sa elucideze imprejurarile in care s-a produs scurgerea de informatii, urmand a se solda cu "masurile legale care se impun". (B.C.G., M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.