Camera procurorilor a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis, ieri, detasarea magistratului Viorica Stoica - cea care l-a acuzat pe procurorul general al Romaniei ca a blocat audierea lui Traian Basescu, in dosarul fraudarii alegerilor d
Camera procurorilor a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis, ieri, detasarea magistratului Viorica Stoica - cea care l-a acuzat pe procurorul general al Romaniei ca a blocat audierea lui Traian Basescu, in dosarul fraudarii alegerilor din 2004 -, la cabinetul primului-ministru. Camera procurorilor a CSM a decis detasarea pentru o perioada de doi ani a procurorului Stoica la Autoritatea pentru control a Guvernului.
NUP al DNA pentru Stoica
Pe de alta parte, Departamentul National Anticoruptie a decis neinceperea urmaririi penale impotriva procurorului Viorica Stoica, in dosarul privindu-l pe omul de afaceri Stefan Rizea. Potrivit DNA, s-a dispus, prin ordonanta, neinceperea urmaririi penale fata de Viorica Stoica, sub aspectul infractiunii de luare de mita. Aparatorul Vioricai Stoica, avocata Graziela Barla, a sustinut, citat de Mediafax, ca clienta sa a formulat o cerere de aparare a bunei reputatii, iar ca plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) - admitand, in 2 noiembrie 2005, amanarea discutarii acestei cereri - ar fi anulat implicit nota inspectorilor CSM prin care erau constatate incalcari ale Codului deontologic de catre aceasta. In septembrie 2005, inspectorii CSM au inaintat Camerei procurorilor a Consiliului un raport in care sustineau incalcarea mai multor articole ale Codului deontologic de catre Stoica, care ar fi comis "grave deficiente" in instrumentarea plangerii Aliantei, stabilind totodata ca decizia procurorului general Ilie Botos de a-i lua dosarul ar fi fost indreptatita. Potrivit avocatei Barla, nici Camera procurorilor si nici plenul nu au sanctionat-o pe Stoica "pentru nici un fel de abateri sau incalcari, cu atat mai mult cu cat o nota a inspectorilor nu are caracter disciplinar, ci formal". De asemenea, avocatul a declarat ca inspectorii CSM nu au cerut vreo sanctiune pentru Viorica Stoica, ci doar "au propus plenului ca procurorilor de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa li se ceara sa studieze mai bine codul deontologic".
In legatura cu vehicularea numelui Vioricai Stoica intr-o ancheta a DNA, avocata Graziela Barla sustine ca - in cazul Riccardo Orlandino, clienta sa a fost citata in calitate de martor, iar ca procurorii anticoruptie au constatat, intr-un alt caz, ca "nu exista nici un element de natura sa duca la inceperea urmaririi penale" fata de clienta sa ori fata de ceilalti doi procurori implicati, si anume Francisc Hirsman si Georgiana Hossu. Barla a mai precizat ca, in cel de-al doilea caz, "Stoica nu are calitate de faptuitor". (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.