Problema ridicata de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) privind imposibilitatea minorilor de a parasi tara neinsotiti a fost criticata ieri de Ovidiu Marian, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT. El a subliniat ca regl
Problema ridicata de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) privind imposibilitatea minorilor de a parasi tara neinsotiti a fost criticata ieri de Ovidiu Marian, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT. El a subliniat ca reglementarea prin care minorii pot iesi din tara doar insotiti de o persoana adulta, este data de Ministerul de Interne care se ocupa de directia de Pasapoarte si ca respecta niste reglementari internationale. "Cu tot respectul pentru ANAT si pentru orice alta asociatie, inainte de a indrepta o critica asupra cuiva ar trebui sa citeasca niste coduri internationale la care Romania este parte. Nu noi inventam reglementarile liberei circulatii a persoanelor. Cred ca nu exista nici o tara in care minorii circula pur si simplu singuri fara sa fie insotiti de cineva din familie sau o alta persoana care sa nu aiba o procura din partea parintilor", a mai spus presedintele ANT. El a amintit ca, nu de putine ori, Romania a fost aratata cu degetul ca exista cazuri de trafic de carne vie. "Inca nu suntem o tara membra a Uniunii Europene iar, din pacate, din Romania s-au semnalat o serie de cazuri de trafic de carne vie. Cu atat mai mult tara noastra, cand vine vorba de un minor, trebuie sa ia masuri suplimentare", a mai spus presedintele ANAT.
Reprezentantii ANAT s-au plans marti ca din cauza aplicarii legii 248/2005 privind libera circulatie a persoanelor, pachetele educationale individuale nu mai pot fi oferite clinetilor din Romania. Beneficiarii acestor pachete sunt tinerii intre 12 si 18 ani care pleaca intr-o tara straina pentru a invata limba tarii respective, obiceiurile etc. Prin aplicarea de la sfarsitul lunii ianuarie a Legii 248, astfel de pachete nu mai pot fi vandute in Romania., deoarece se interzice iesirea din tara a tinerilor neinsotiti.
ANAT vrea o autoritate a turismului independenta
Lucia Morariu, presedintele ANAT, a mai afirmat in cadrul unei conferinte de presa ca ca asociatia pe care o reprezinta nu este de acord cu faptul ca ANT este in subordinea Ministerului Transporturilor. "Turismul trebuie sa fie organizat in entitate separata si sa aiba posibilitatea comunicarii directe cu membrii Guvernului. Actuala structura nu permite sa ne fie prezentate si sustinute interesele", a afirmat Morariu.
In replica, Ovidiu Marian ne-a declarat: "Sunt atat de gozave toate agentiile de turism ca sa spuna ca eu sunt sufocat de subordonarea fata de Ministerul Transporturilor? Eu afirm ca nu. Cu atat mai mult cu cat problema este ridicata de ANAT, subliniez ca intr-un pachet complet de servicii turistice, componenta principala o reprezinta transporturile". Ovidiu Marian a evitat sa spuna ca e bine sau nu ca ANT sa fie in subordinea Ministerului Transporturilor. "Eu nu-mi permit sa le spun domniilor lor, asociatiilor profesionale sau firmelor cum sa faca sau cum sa nu faca. Nu cred ca apartenenta ANT-ului la un minister sau un altul le va rezolva problemele. Si asta, atat vreme cat din zece solicitari ale dansilor 90% dintre ele sunt chestii de genul acesta: de ce sunt caini pe strada? In acest caz ar trebui sa ma ocup eu de caini?", ne-a mai spus Ovidiu Marian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.