Un seism de mare magnitudine va avea efecte devastatoare asupra cladirilor care au suportat inca doua cutremure majore in ultima suta de ani, au avertizat reprezentantii Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), in conferinta de presa de ieri
Un seism de mare magnitudine va avea efecte devastatoare asupra cladirilor care au suportat inca doua cutremure majore in ultima suta de ani, au avertizat reprezentantii Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), in conferinta de presa de ieri. "Statistic, se produc trei cutremure catastrofale in decursul unei sute de ani. In secolul XX, cutremurul cu cea mai mare magnitudine a fost cel din 1940, dar sa nu uitam ca din 1977 - anul cu cele mai multe distrugeri provocate de seism - au trecut pana acum 29 de ani, iar consolidarea cladirilor avariate nu a fost inca finalizata. (...) Avem peste 100 de cladiri cu risc siesmic ridicat, si nici celelalte nu se simt prea bine. Cele mai vulnerabile sunt imobilele construite inainte de anul 1945", a declarat arh. Gheorghe Polizu, presedintele PSC.
Consolidare pe exteriorul cladirii
Presedintele PSC a afirmat ca numai jumatate din cladirile de locuit multietajate cu risc seismic ridicat ar putea fi consolidate in acest an, printr-un program gestionat de MTCT, care ar trebui, insa, accelerat. Arh. Polizu a propus promovarea unor noi solutii de consolidare, si anume pe exteriorul cladirilor (ca in cazul Palatului Telefoanelor, n. red.), pentru a permite, in unele cazuri, mentinerea locatorilor in cladirea respectiva. "Membrii PSC asteapta cu interes declansarea lucrarilor de contractare a expertizei sau a proiectarii, si deplang faptul ca actele normative referitoare la consolidarea cladirilor de locuit au fost adoptate de Guvern fara a fi discutate in sedinta Comisiei de Dialog Social", a mai spus el.
Arh. Polizu a mai propus efectuarea simultana a lucrarilor de consolidare si reabilitare termica a locuintelor. "Termoizolarea peretilor este recomandabil a se face la exterior, pentru eliminarea puntilor termice. Termoizolarea anvelopei trebuie realizata din materiale performante - polistiren, placi rigide din vata minerala. (...) Suntem pregatiti sa ne oferim serviciile atat pentru expertizarea, proiectarea si executia lucrarilor de consolidare, cat si pentru realizarea auditului energetic, pentru expertizarea termica si energetica, precum si pentru elaborarea certificatului energetic al cladirilor existente", a precizat presedintele PSC.
Cladirile programate la consolidare in 2006
Operatiunea de consolidare a imobilelor se afla in diverse faze, astfel ca o parte din ele au lucrarile de construire contractate, altele sunt in etapa de licitatie a lucrarilor, iar o ultima categorie abia se afla in curs de contractare a proiectarii. Astfel, lucrari efective de consolidare vor incepe in acest an la 12 cladiri din Bucuresti (construite intre 1928 - 1938), situate in Bd. N Balcescu 24 si 25, Calea Victoriei 101, Ion Brezoianu 44, Maria Rosetti 55, Stirbei Voda 17, Calea Victoriei 128 A, CA Rosetti 25, Str. Mihai Eminescu 17, JL Calderon 59, Mendeleev 17 - Piata Amzei 15 si Calea Victoriei 33-35, si cate una din Galati (1964) - pe Str Regimentului 11 - si Roman (din 1963), pe Str N. Titulescu nr 3.
Licitatii de contractare a lucrarilor de consolidare vor fi organizate pentru alte la sase cladiri din Bucuresti - Str Boteanu 3A-3B, Bd IC Bratianu 5, M Kogalniceanu 51, Armeneasca 28 si 28A, Semilunei 8, Brezoianu 38 si Elefterie 11) si una din Ploiesti (Str Cibinului nr 2, bl A7), ale caror proiecte de consolidare au fost deja finalizate. Tot astfel de licitatii vor fi organizate mai tarziu insa, dupa elaborarea proiectelor de consolidare, la alte 12 cladiri din Bucuresti (Bd N Balcescu 32-34, Gh Magheru 12-14, Calea Victoriei 2-4, Victor Eftimiu 9, Calea Plevnei 1, Str Poenaru Bordea 16, Ion Campineanu 9, Calea Victoriei 124, JL Calderon nr 2 - Teatrul Foarte Mic, Str Dacia 85, Pictor Luchian 12 - C, Schitu Magureanu 3 - Bloc Ciresica), una din Campina (Str Schelelor 3, bl A6) si una din municipiul Bacau (Str Marasesti 11).
Pentru alte 20 de cladiri din Capitala (construite intre 1900-1940) va fi contractata proiectarea lucrarilor de consolidare: Str Batistei 5, Str Tache Ionescu 3, Calea Victoriei 112, Str Eforie 8, Str Campineanu 22, Bd Schitu Magureanu 19, Str Sipotul Fantanilor 5, Calea Mosilor 133, Bd Gh Magheru 20, Str Joules Michelet 2-6 - Teatrul Nottara, Str Nicolae Iorga 22, Str Franceza 9, Calea Mosilor 96, Bd Carol 63, Stirbei Voda 20, Nicolae Iorga 31, Biserica Enei 14, G. Enescu 21, Calea Mosilor 131, Pictor Luchian 3 si Sf Vineri 5.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.