Cazul scurgerii de informatii militare secrete din interiorul Ministerului Apararii Nationale continua sa se afle in atentia institutiilor abilitate. Aflat, ieri, la Craiova, la ceremonialul dedicat revenirii in tara a Batalionului 20 Infanterie "Sc
Cazul scurgerii de informatii militare secrete din interiorul Ministerului Apararii Nationale continua sa se afle in atentia institutiilor abilitate. Aflat, ieri, la Craiova, la ceremonialul dedicat revenirii in tara a Batalionului 20 Infanterie "Scorpionii Negrii", generalul Eugen Badalan, seful Statului Major General, a recunoscut ca Armata s-a confruntat cu un moment deosebit de dificil, deoarece s-a constatat ca exista oameni si canale in interiorul institutiei prin care se pot scurge informatii clasificate.
Asa cum ZIUA a anuntat deja, serviciile de informatii au depistat la Focsani o persoana care ar fi putut sta la baza scurgerii de informatii catre redactia ziarului nostru. Concret, in calculatorul personal al unui fost subofiter care s-a aflat in teatrul de operatii din Afganistan au fost gasite majoritatea documentelor care se aflau si pe CD-ul ajuns in redactia ZIUA.
Primul vinovat
Potrivit Ministerului Public, pe numele subofiterului Ionel Popa, care s-a aflat in Afganistan in 2004, a fost emis un mandat de arestare preventiva. Pe rolul DIICOT din cadrul Parchetului instantei supreme este inregistrat un dosar in care sunt efectuate cercetari fata de inculpatul Ionel Popa. Acesta a fost arestat preventiv pentru savarsirea infractiunii prevazute de articolul 169 Cod penal privind divulgarea secretului care pericliteaza securitatea statului si de articolul 19 din Legea 51/1991 referitoare la siguranta nationala a Romaniei (culegerea si transmiterea de informatii cu caracter secret).Cercetarile sunt efectuate de procurori ai DIICOT, cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii si al Directiei Generale de Informatii a Armatei. Plutonierul in rezerva Ionel Constantin Popa a fost arestat, in 9 februarie, pentru zece zile, de Curtea de Apel Bucuresti, in cadrul anchetei declansate cu privire la scurgerea catre presa a unor informatii militare, o a doua persoana fiind in atentia anchetatorilor. Mandatul de arestare a fost emis de instanta la doua zile de la declansarea anchetei privind transmiterea unor informatii militare secrete catre presa. Subofiterul in rezerva a fost retinut in seara de 8 ianuarie, iar a doua zi a fost prezentat de procurorii de la Parchetul instantei supreme Curtii de Apel Bucuresti, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile, insa judecatorii au emis pe numele lui mandat pentru numai zece zile. Surse judiciare sustin ca o a doua persoana - un militar cu grad mai mare decat cel arestat - se afla in vizorul anchetatorilor de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism din Parchetul instantei supreme.
Ancheta continua
SRI si DGIA continua cercetarile pentru depistarea celorlalte persoane care au pus in circulatie documentele secrete si pentru aflarea motivului declansarii acestui scandal cu efecte in plan intern si international. In paralel, la nivelul Statului Major General se desfasoara o analiza atenta privind modul de colectare si acces la documente clasificate. Deja, in toate unitatile armatei au fost instituite reguli draconice privind accesul cu mijloace IT in interioul unitatilor si categoriile de personal care pot umbla la calculatoarele din retelele intranet militare care contin informatii clasificate. La ora actuala, in toate unitatile care au fost in Afganistan, Irak si Balcanii de Vest se afla comisii care efectueaza controale aspre privind modul cum au fost accesate documentele secrete si ce persoane au avut acces la ele.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.