Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) acuza autoritatile romane de incalcarea dreptului la educatie, dar si la libera circulatie. Lucia Morariu, presedintele ANAT a declarat, ieri, ca prin aplicarea Legii 248/2005 privind libera circulati
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) acuza autoritatile romane de incalcarea dreptului la educatie, dar si la libera circulatie. Lucia Morariu, presedintele ANAT a declarat, ieri, ca prin aplicarea Legii 248/2005 privind libera circulatie, tinerii sub 18 ani nu mai pot calatori neinsotiti in afara Romaniei, fapt ce face imposibila participarea acestora la programe educationale individuale in strainatate. "Pana la inceputul acestui an, copiii puteau calatori neinsotiti, in baza pasaportului individual si a acordului ambilor parinti prin declaratii notariale speciale. Tinerii erau preluati la aeroport de reprezentantul companiei aeriene si condusi la avion, iar la destinatie de reprezentantul local al programului, profesor sau familie", a explicat Lucia Morariu. Potrivit Legii 248 din 2005, care a intrat in vigoare la inceputul acestui an, tinerii sub 18 ani nu mai pot calatori decat insotiti de unul dintre parinti sau de un reprezentant al acestora, ceea ce implica o dublare a costului programului.
Consumatorii programelor educationale individuale sunt tineri intre 12 si 18 ani care calatoresc neinsotiti de familie tocmai cu scopul de a invata sa se descurce singuri, pentru a se adapta la modul de viata si la mentalitatea occidentala. Programele educationale individuale sunt derulate de agentiile de turism din Romania in colaborare cu parteneri externi, cu scoli de renume si pot avea ca durata de la doua saptamani pana la 1-2 luni. Pachetul costa intre 900 si cateva mii de euro si cuprinde cursuri pentru invatarea unei limbi straine, cazare, bilet de avion, activitati sportive etc. Circa 60 de agentii de turism din Romania au in oferta acest tip de vacante, in Marea Britanie, Franta, Italia, Spania, Germania sau Elvetia, si aproximativ 2000-3000 de tineri cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani participa in fiecare an.
Suflam si in iaurt
Potrivit unei adrese a Politiei de Frontiera a Aeroportului International Henri Coanda catre compania British Airways, tinerii au voie sa iasa din tara fie insotiti de ambii parinti, fie insotiti de unul dintre parinti, dar numai daca acesta prezinta o declaratie a celuilalt parinte care sa dovedeasca acordul acestuia cu privire la destinatia, durata si scopul calatoriei. Daca este insotit de o alta persoana fizica, este nevoie de o declaratie a ambilor parinti si cazierul judiciar sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal. Lucia Morariu a adaugat ca sustine ideea ca minorul trebuie sa calatoreasca doar cu acordul ambilor parinti, dar nu este de acord sa fie neaparat insotit, de un parinte sau un reprezentant legal. Ea a explicat ca in momentul in care minorul are pasaport individual, potrivit legii, parintii si-au dat acordul pentru acest lucru. "Mai mult, in momentul iesirii din tara ar trebui sa fie suficienta declaratia notariala a parintilor, act ce cuprinde perioada, tara in care va calatori minorul si motivul pentru care pleaca", au declarat reprezentantii ANAT. Reprezentantii agentiilor au precizat ca partenerii lor din Marea Britanie, diferite institutii de invatamant, au anuntat deja ca se vor adresa Consiliului Britanic de la Bucuresti pentru a reglementa aceasta situatie. "Probabil motivul acestei masuri este combaterea traficului cu copii, dar acest tip de programe nu genera emigratie ilegala, avand in vedere pretul unui pachet. Cei care isi trimit copii in strainatate sunt oameni care doresc mai multa educatie pentru copiii lor. Pana in prezent, ANAT nu a inregistrat nici un caz care sa justifice banuiala ca produsele turistice pentru minori pot incuraja fapte ilegale", a spus Marian Cojocarescu director al unei agentii membra ANAT. Avand in vedere aceste restrictii, valabile de la 1 ianuarie, ANAT estimeaza ca pierderile minime ale agentiilor de turism se vor ridica la circa 2-3 milioane de euro in acest. Conducerea ANAT a solicitat si presedintelui Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Ovidiu Marian, sprijinul pentru moldificarea legislatiei ce a generat aceste probleme. "Aceasta situatie este inca un exemplu ca atunci cand autoritatile nu se consulta cu societatea civila, cu asociatiile profesionale, efectele negative afecteaza atat cetatenii, cat si operatorii economici", a precizat Lucia Nora Morariu. Ea a mai afirmat ca asociatia pe care o reprezinta, in calitate de presedinte, este total impotriva faptului ca Autoritatea Nationala pentru Turism este in subordinea Ministerului Transporturilor. "Turismul trebuie sa fie organizat in entitate separata si sa aiba posibilitatea comunicarii directe cu membrii Guvernului. Actuala structura nu permite sa ne fie prezentate si sustinute interesele", a afirmat Morariu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.