Adjunctul ministrului de Externe al Belgiei, Didier Donfut, incepe azi o vizita de doua zile la Bucuresti, informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. Oficialul belgian va avea convorbiri oficiale cu ministrul Afacerilor Externe, Miha
Adjunctul ministrului de Externe al Belgiei, Didier Donfut, incepe azi o vizita de doua zile la Bucuresti, informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. Oficialul belgian va avea convorbiri oficiale cu ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul Integrarii europene, Anca Boagiu, si va participa la o reuniune de lucru cu membrii Comisiei parlamentare pentru Integrare Europeana.
Belgia detine presedintia Organizatiei pentru Securitate si Cooperare din Europa (OSCE), ministrul de Externe belgian Karel de Gucht demonstrand la inceputul acestui an ca nu prea cunoaste situatia din Transnistria, unul dintre cele mai grave conflicte in care OSCE este mediator.
Intr-un interviu acordat BBC, Karel de Gucht considera ca e mai important sa gaseasca o solutie, chiar si partiala, la conflictul din Transnistria decat sa redeschida o discutie teoretica privind angajamentele de la Istanbul, care prevedea retragerea trupelor ruse din zona, pozitie sustinuta de SUA. In interviul acordat BBC, ministrul de Externe belgian parea sa creada ca, alaturi de rusi si ucraineni, intre trupele pacificatoare s-ar afla si romani, dar oricum a conchis ca ele au un statut oficial incert. "Unul din factorii ce complica situatia", a continuat domnul de Gucht, "e recenta pozitie a Moldovei cerand un stat unitar, ceea ce reprezinta intr-un fel un pas inapoi, deci poate putem incerca sa gasim o solutie pentru problemele militare, care sa nu fie legata imediat de o solutie politica." Pe plan politic insa, seful OSCE, care a declarat ca a primit explicatii satisfacatoare de la ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, considera ca va trebui cautata, mai devreme sau mai tarziu, o solutie de federalizare. Belgienii vor trimite experti constitutionali la Moscova, Kiev si in alte capitale, pozitie care a inflamat clasa politica de la Chisinau, total opusa ideii de federalizare. Pozitiile exprimate de actualul sef al OSCE arata ori ca diplomatii romani nu au reusit sa explice oficialilor de la Bruxelles situatia din zona ori ca acestia n-au inteles nimic. Poate acum au mai mult noroc. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.