Jocurile video si simularile pe calculator schimba modul in care armata Statelor Unite duce razboaiele dar si felul in care lupta soldatii americani, potrivit editiei on-line a cotidianului The Washington Post. Intr-o dupa-masa, in timpul unei lupte
Jocurile video si simularile pe calculator schimba modul in care armata Statelor Unite duce razboaiele dar si felul in care lupta soldatii americani, potrivit editiei on-line a cotidianului The Washington Post. Intr-o dupa-masa, in timpul unei lupte cu insurgentii din orasul irakian Mosul, sergentul Sinque Swales a deschis focul asupra inamicilor. Pentru el a fost a doua oara cand omora un inamic uman.
"M-am simtit ca intr-un joc video imens. Nici n-am stat sa ma gandesc, a fost instinct", isi aminteste Swales care a luptat in Irak aproape un an. Ca multi alti soldati, in timpul liber, Swales juca jocuri pe PlayStation, "Halo2", continuarea primului joc cu un tragator individual, fiind unul dintre favoritele sale. Tot printre preferatele lui se numarau si "Full Spectrum Warrior", un joc video pe teme militare, dezvoltat cu ajutorul Armatei SUA. "Insurgentii trageau din partea cealalta a podului. Am chemat un elicopter pentru atac aerian... Nu-mi venea sa cred ce vad. Era ca in <<Halo>>. Nu parea real, dar era", povesteste sergentul.
Aceasta este generatia de soldati a jocurilor video. "<<Ctrl+Alt+Del>> este la fel de simplu pentru ei ca alfabetul" se arata intr-un studiu recent al Armatei. "Felul in care ne pregatim de razboi s-a schimbat profund iar soldatii pe care ii pregatim acum sunt copiii erei digitale, care au crescut cu GameBoy in mana", declara Fred Lewis. Razboiul nu este un joc dar jocurile au influentat razboiul in multe feluri. Tehnologia jocurilor video a facilitat o revolutie in arta razboiului", este de parere Davis Bartlett, fostul sef de operatiuni la Biroul de Modelare a Apararii si Simulare, punctul central al programelor de instructie cu ajutorul computerelor, de la Pentagon. "Cand a venit vremea lui (a sergentului Swales - n.r.) sa traga cu arma, a fost gata sa o faca. Si capabil sa o faca. Experienta acumulata in urma instructiei pe teren si a jocurilor ca <<Halo>> i-au permis sa actioneze. A stiut ce are de facut pentru ca o mai facuse, sau facuse ceva similar pana atunci", a declarat Bartlett. "Ceea ce se intampla in razboi nu este cu certitudine un joc. Cand simti arma in mana esti cuprins de un val de adrenalina mai mare decat atunci cand ai telecomanda in mana. Dar practic faci acelasi lucru: incerci sa il omori pe celalalt. Scopul este acelasi. Asta este similaritatea. Telul tau e sa supravietuiesti", a declarat sergentul Sean Crippen, camaradul lui Swales. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.