Prin acordarea dreptului de ancheta ofiterilor de informatii ai serviciilor secrete, presedintele Basescu se inspira din modul de operare al Directiei a VI-a a Departamentului Securitatii Statului, sectie care a facut politie politica inainte de '89,
Prin acordarea dreptului de ancheta ofiterilor de informatii ai serviciilor secrete, presedintele Basescu se inspira din modul de operare al Directiei a VI-a a Departamentului Securitatii Statului, sectie care a facut politie politica inainte de '89, a declarat ieri presedintele PIN, Cozmin Gusa. El a sustinut ca, prin formarea unor procurori securistici care au accesul la orice dosar sau informatie, va fi afectat statul de drept. "Traian Basescu s-a inspirat din trecut. Sursa este Directia a VI-a a Departamentului Securitatii Statului. Aceasta nu a mai fost activata dupa '89 in cadrul SRI fiindca avea caracterul clar de politie politica facuta cu aspecte juridice", a declarat deputatul independent. El a spus ca este posibil ca noii agenti sa fie recrutati din randurile personalului SIPA. "Chiar ma intrebam ce o sa se intample cu cei de la SIPA. Poate ca vor fi refolositi intr-o formula care inseamna atac la statul de drept", a spus el.
"Justitia este periclitata de trei grupuri de interese"
Gusa a sustinut ca, in Romania, justitia este periclitata de cel putin trei grupuri mari de presiune, coordonate in jurul liberalului Patriciu, ministrului Monica Macovei si presedintelui Traian Basescu. "Primul grup de presiune la adresa justitiei este grupul liberal din jurul lui Dinu Patriciu, care are tot interesul ca, inclusiv prin vizite la premier si discutii cu Macovei, sa preseze", a spus Gusa. El a dat exemplul Vioricai Stoica, procurorul care in dosarul de fraudare a alegerilor, realizat in baza unei sesizari semnate de Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, a avut intentia de a merge la Cotroceni pentru a-l intreba pe presedinte daca isi mentine parerea conform careia alegerile au fost fraudate. "Domnul Botos a spus ca sa ii fie rusine si i-a luat dosarul, lucru neanchetat inca de CSM. Deci Tariceanu vrea sa o ia pe Viorica Stoica la Cancelarie, apropo de miscarile care se fac cu procurori, pentru ca sa il preseze asupra sistemului", a declarat el. Cel de al doilea grup, a continuat Gusa, este cel al ministrului Macovei, sprijinit de societatea civila, a spus deputatul. "De aici si inversunarea cu care Macovei doreste realizarea unor acte, desi partenerii nu sunt de acord cu asta. Macovei este sprijinita de consilieri din mediul universitar, nu politic. Nu poti sa faci justitie sprijinita doar de societatea civila, indiferent cat de simpatic ar parea in ochii opiniei publice", a explicat deputatul independent. Al treilea grup de presiune identificat de Gusa este cel al "celui mai iubit fiu al poporului", Traian Basescu, care nu doreste sa discute implicarea lui decat prin intermediul procurorului general si care ar fi interesat sa fie crezut pe cuvant, datorita intentiei lui de a curata sistemul corupt. "Peste toate acestea se asaza prevalenta justitiei de tip PSD, spaima lor ca sunt chemati pe rand la Parchet si relatiile pe care le au la Ministerul Public. Basescu trebuie sa fie arbitru intre aceste intentii de a presa justitia, si este un sustinator al lui Ilie Botos, asa cum nu este Monica Macovei", a spus Gusa. El a mentionat ca Ilie Botos provine din regimul de pana in 2004, le fel ca Radu Timofte si ca Gheorghe Fulga si ca asigura continuitate pentru Basescu.
"Altfel nu vad de ce Macovei ar fi atat de stresata de imposibilitatea DNA de a-si desfasura activitatea", a comentat Gusa.
Manipularea Ordonantei DNA
El a precizat ca asa cum Adrian Nastase "s-a ferit" , luni, de perchezitia caselor sale, la fel a scapat Basescu de dosarul Flotei, care anul trecut s-a intors la Parchet pentru ca sesizarea nu a fost semnata de catre "personajul de trista amintire" Ion Amarie. Gusa si-a manifestat convingerea ca ordonanta DNA a cazut din cauza acestor grupuri de presiune, care lupta pentru influenta asupra Parchetului, institutie care a actionat "ca un instrument politic dupa 1989". "Faptul ca Tariceanu si altii vin acum si spun ca le pare rau ca ordonanta a cazut este superfluu. Ministrii nu erau acolo. Credeti ca Blaga ar fi indraznit sa nu vina la votul privind DNA daca nu ar fi stiut ca seful sau, Traian Basescu, ar fi fost interesat ca acea ordonanta sa treaca?", s-a intrebat presedintele PIN. El a explicat ca o consecinta a presiunilor operate este ca sistemul din Parchet "manevreaza spre subiecte minore".
"Fata de privatizarea Petrom, Distrigaz si RomTelecom, termopanele lui Nastase sunt glume, telenovele", a spus Gusa, adaugand ca aceeasi situatie din Justitie a generat interventii "cel putin nepotrivite" din partea ambasadorilor american si britanic.
"In timp ce ambasadorul SUA cere doar Guvernului si Palamentului sa ia masurile necesare, Quinton Quayle multumeste eforturilor lui Basescu si ministrilor responsabili din cabinetul Tariceanu. Am ajuns sa ii facem sa se contrazica, datorita bulversarii din justitie, si pe niste oameni care au intentii bune", a spus Gusa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.