Ambasadorul american la Bucuresti, Nicholas F. Taubman, a inmanat ieri ministrului roman al Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, o donatie de 21.000 de dolari, destinata restaurarii arhivei fotografice a asa-numitei "Scoli de la Bucuresti", coord
Ambasadorul american la Bucuresti, Nicholas F. Taubman, a inmanat ieri ministrului roman al Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, o donatie de 21.000 de dolari, destinata restaurarii arhivei fotografice a asa-numitei "Scoli de la Bucuresti", coordonate in perioada interbelica de catre Dimitrie Gusti. Concret, este vorba despre peste 10.000 de fotografii pe hartie, negative pe film si clisee pe sticla realizate in perioada 1928-1936 de echipele de cercetari monografice pe care profesorul Gusti le-a organizat si le-a trimis pe teren, in comunitati rurale din diverse regiuni ale tarii. In fotografiile depozitate actualmente la Muzeul Satului apar tarani, obiecte si gospodarii, adica un intreg univers rural, astazi ca si disparut sau care se mentine doar pe alocuri, si nu in formele din anii '20-'30 ai secolului XX, inca neatinse de existenta moderna.
Donatia, care va permite restaurarea acestei pretioase arhive, aflate actualmente intr-o stare avansata de degradare, a fost acordata in cadrul unui program special al Departamentului de Stat al Statelor Unite, program intitulat "Fondul ambasadorial pentru conservarea obiectivelor culturale". Restaurarea va fi urmata de realizarea unei Biblioteci digitale de fotografii etnografice "Dimitrie Gusti", care va putea fi "accesata" prin Internet.
La ceremonia de astazi, alaturi de ambasadorul Taubman si de ministrul Iorgulescu s-au aflat secretarul de stat Virgil-Stefan Nitulescu si directoarea Muzeului Satului, Paula Popoiu. Ambasadorul american, citat de Rompres, a declarat ca "o tara care nu-si aduce aminte de istoria sa nu are un viitor puternic, pentru ca posibilitatea de a vedea in fata ochilor imaginile trecutului reprezinta una dintre marile lectii ale viitorului". La randul sau, ministrul roman a spus: "Aceste imagini care infatiseaza oameni, artefacte si obiecte de arhitectura reprezinta o colectie unica in Europa si trebuie sa multumim Statelor Unite pentru acest gest cu semnificatie simbolica, care recunoaste valoarea culturala a folclorului romanesc". S-a facut, de asemenea, referire la proiectul "Muzeului social", gandit de profesorul Gusti, care imaginase si un Centru de documentare in care sa se adune un fond de materiale si documente privitoare la viata sociala a satului romanesc. Viitoarea Biblioteca digitala "Dimitrie Gusti" ar fi o materializare, cu sprijinul tehnologiilor actuale, a acestei intentii a fondatorului "Scolii de la Bucuresti".
Muzeul Satului a mai beneficiat in ultimii trei ani de doua donatii ale Ambasadei SUA, cu un total de 13.300 de dolari, pentru organizarea unui seminar despre "Managementul muzeal" si pentru publicarea albumului muzeului. Si alte monumente vechi romanesti au beneficiat de sustinere americana prin intermediul "Fondului ambasadorial pentru conservarea obiectivelor culturale": au fost astfel restaurate pictura murala a bisericii Sf. Nicolae din Densus (cu 15.000 dolari donati) si curtea interioara a Manastirii Stavropoleos din Bucuresti (cu 27.000 dolari). Din aceeasi sursa a venit finantarea (30.000 dolari) pentru un film documentar despre "Traditiile mestesugaresti din Romania". (Ov.S.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.