Posturile de radio si televiziune nu vor mai putea difuza interviuri, declaratii sau relatari ale copiilor in varsta de pana la 14 ani, privind evenimente dramatice din comunitate sau familie, potrivit proiectului de Cod de reglementare aflat, in pre
Posturile de radio si televiziune nu vor mai putea difuza interviuri, declaratii sau relatari ale copiilor in varsta de pana la 14 ani, privind evenimente dramatice din comunitate sau familie, potrivit proiectului de Cod de reglementare aflat, in prezent, in dezbatere la CNA. "Vrem sa impiedicam accesul jurnalistilor (de radio si televiziune n.r.) la copiii victime", a spus Ralu Filip, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), referitor la acest subiect. Dupa mai multe discutii cu reprezentantii posturilor de radio si ale posturilor de televiziune, membrii CNA au decis, totusi, sa permita posturilor difuzarea de declaratii doar atunci cand acestea sunt preluate de la autoritati sau daca sunt facute in timpul unui proces, in instanta. De asemenea, in noul cod se mai precizeaza si ca participarea copilului in varsta de pana la 14 ani in emisiuni audiovizuale este posibila numai cu consimtamantul scris al acestuia si al parintilor sau, dupa caz, al altui reprezentant legal. Pe de alta parte, copiii in varsta de pana la 14 ani nu vor mai putea participa, dupa ora 22.00, la emisiuni difuzate in direct. O alta modificare a reglementarilor din audiovizual vizeaza categoriile in care se incadreaza productiile audiovizuale, limita de varsta de 16 ani pentru vizionarea anumitor programe urmand sa se transforme, acum, in 15 ani. O alta prevedere a noului cod se refera la interdictia de a difuza, in intervalul orar 6.00 - 22.00, emisiuni care contin detalii sau metode de sinucidere ori de automutilare, demonstratii sau detalii importante privind tehnici criminale si demonstratii sau detalii importante privind exorcismul, practici oculte, fenomene sau practici paranormale. In plus, Consiliul reglementeaza mai bine, prin acest cod, emisiunile de tip "camera ascunsa", specificand ca acestea "nu trebuie sa provoace iritare sau suferinta ori sa puna persoana in situatii injositoare sau de risc". Dupa intrarea in vigoare a noului cod, monitorizarile privind regula celor trei treimi si pluralismul vor fi efectuate pe perioade de doua luni, nu o luna ca pana acum. In acelasi timp, de la regula celor trei parti vor fi exceptate, pe langa timpul alocat prim-ministrului, atunci cand acesta reprezinta Romania la evenimente internationale oficiale, interne sau externe, si timpul alocat unor relatari si interventii referitoare la producerea de calamitati naturale sau epidemii, la masurile de inlaturare a efectelor acestora. Potrivit unor decizii adoptate de CNA intr-o sedinta de saptamana trecuta, noul Cod va permite sponsorizarea emisiunilor de stiri sportive si programelor meteo, fapt interzis, pana acum, de Decizia CNA cu privire la publicitate, sponsorizare si teleshopping. Codul de reglementare al CNA ar putea fi lansat pana la sfarsitul acestei luni, dupa publicarea acestuia in Monitorul Oficial, potrivit declaratiilor lui Filip.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.