Ceea ce putea fi interpretat pana acum ca o banuiala, ca un scenariu posibil, de ieri, a devenit o certitudine. Comanda lui Traian Basescu e aplicata fara ezitare de Parchetul General. A spus Basescu ca nu mai e vorba de grupuri de interese in jurul
Ceea ce putea fi interpretat pana acum ca o banuiala, ca un scenariu posibil, de ieri, a devenit o certitudine. Comanda lui Traian Basescu e aplicata fara ezitare de Parchetul General. A spus Basescu ca nu mai e vorba de grupuri de interese in jurul Guvernului ci de grupari mafiote? A spus. "Mafia sta pe masa Guvernului!", a decretat presedintele Romaniei. Parchetul General s-a conformat, schimband, ieri, incadrarea in dosarul Rompetrol. Vicepresedintele CNVM, Paul Miclaus, a afirmat ieri, dupa audierea de la Parchet, ca procurorii care ancheteaza dosarul Rompetrol l-au informat ca e acuzat de favorizarea infractorului si de ADERAREA LA UN GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT. Cu alte cuvinte, crima organizata pe infractiuni economice. Adica asociere mafiota. Fiind vorba de un "grup infractional organizat" cu care e asociat Miclaus e de presupus ca grupul invederat e format din ceilalti invinuiti din acest dosar: Dinu Patriciu, Philip Stevenson, Sorin Pantis si Sorin Rosca Stanescu. Pana acum, acestia erau invinuiti de manipularea bursei de capital. Pe langa ei, zeci, daca nu sute de persoane au calitate de martor in dosar. Lasand la o parte faptul ca si invinuitilor li s-a schimbat abuziv incadrarea de la martor la invinuit - ceea ce face obiectul unor plangeri penale -, fara a mai vorbi de alte abuzuri din dosar (interceptari telefonice ilegale, rascolirea conturilor personale ale lor si ale apropiatilor, fara a exista indicii temeinice, contrar legii internationale a secretului bancar, extinderea acuzatiilor fara probatoriu etc.), noua incadrare de "grup infractional organizat" e deosebit de grava si vom explica de ce.
Si de aceasta data, persoanele invinuite afla de schimbarea incadrarii juridice tot de la terti (Miclaus care anunta presa), fara a se urma procedura penala. De pilda, lui Sorin Rosca Stanescu i s-a schimbat incadrarea de la martor la invinuit de la o citatie la alta, desi procedura prevede ca invinuirea sa ii fie adusa personal, de procuror, in prezenta aparatorului, si nu prin citatie. La fel, Dinu Patriciu, ca si Stevenson, au aflat de o parte de invinuirile care le sunt aduse prin intermediul presei. Este evident pentru oricine ca ceea ce viseaza Basescu noaptea, Parchetul pune in aplicare a doua zi.
Pomeneam gravitatea acestei noi incadrari si acum o s-o explicam. E de notorietate ca printre martorii din dosarul Rompetrol se afla si primul-ministru al Romaniei. Calin Popescu Tariceanu este si presedintele PNL. Un PNL care doreste comanda politica a Aliantei. Un Tariceanu care nu doreste sa-si dea demisia din functia de premier, act prin care sa provoace alegerile anticipate, placute lui Basescu. Din acest moment, santajul devine evident. Daca Tariceanu nu cedeaza este foarte usor sa i se schimbe calitatea de martor in dosar in cea de invinuit. Prin acest artificiu, premierul devine automat un mafiot care trebuie urmarit penal, anchetat si trimis in judecata, caci e asociat unui "grup infractional organizat". Daca Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis sau Paul Miclaus au fost transformati peste noapte din martori in invinuiti, pe un probatoriu ridicol, de ce ne-ar mira ca ar fi transformat in invinuit, prin acelasi procedeu, insusi premierul.
Tinta este, de fapt, Tariceanu. Prin actiunile sale, reflectate de deciziile Parchetului, presedintele Basescu pune in pericol stabilitatea politica a Romaniei. Acest lucru este la fel de grav ca si respingerea ordonantei DNA. Poate chiar mai grav. (Bogdan COMARONI)
SRI dat in judecata
Rompetrol solitica daune de un milion de dolari
Rompetrol a anuntat ieri ca va actiona in instanta Serviciul Roman de Informatii (SRI) pentru interceptarea, pe parcursul mai multor ani, a convorbirilor telefonice purtate de presedintele companiei, Dinu Patriciu, si managementul Rompetrol, solicitand daune de un milion de dolari. "Ascultarea posturilor telefonice s-a facut, in opinia avocatilor companiei, cu incalcarea grava, repetata si iresponsabila a legii procedurale in vigoare, respectiv Codul de procedura penala si a Legii sigurantei nationale", se arata intr-un comunicat al grupului Rompetrol. Compania a anuntat ca actiunea va fi declansata astazi de avocatii Rompetrol care vor cere daune morale si reputationale de un milion de dolari. "La acestea se vor adauga daune patrimoniale, pe masura ce vor fi cuantificate atat prejudiciile materiale rezultand din culegerea si stocarea informatiilor private referitoare la planurile comerciale de dezvoltare ale Grupului Rompetrol, cat si cele legate de suspiciunile lansate la adresa reprezentantilor companiei privind o eventuala implicare in activitati teroriste care sa ameninte siguranta statului, cu repercusiuni incomensurabile asupra marcii Rompetrol", se mai mentioneaza in comunicat.
Oficialii grupului au mai precizat ca decizia "survine raspunsului confuz si neunitar al autoritatilor responsabile privind ascultarea posturilor telefonice folosite de presedintele companiei Dinu Patriciu sau a celor considerate de SRI ca fiind folosite de el - in total zeci de posturi telefonice, dintre acestea doar o mica parte fiind folosite efectiv de presedintele Rompetrol". (B.G.)
Miclaus acuzat de aderare la grup infractional organizat in dosarul Rompetrol
Invinuirile aduse vicepresedintelui CNVM, favorizarea infractorului si aderare la grup infractional organizat, sunt in opinia acestuia "fara nici un temei faptic sau legal"
Vicepresedintele Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM), Paul Miclaus, audiat ieri la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in calitate de invinuit in dosarul Rompetrol, a declarat, la iesirea de la intalnirea cu procurorii, ca acuzatiile care i se aduc sunt favorizarea infractorului si aderarea la un grup infractional organizat. In acest sens, Miclaus a precizt ca "Ei (n.r.-procurorii) acuza practic ca, prin pozitia mea - in care am spus ca nu sunt convins ca este manipulare, neavand probe care s-o demonstreze, as fi tergiversat aflarea adevarului in cazul respectiv. Asta as fi facut-o pentru ca, fiind la CNVM inca din 2000 pe pozitia rezultata din negocierile parlamentare ale PNL, as avea vreo legatura cu invinuitul Patriciu. (...) Pot sa va spun ca, din punctul meu de vedere, acuzele care mi se aduc si infractiunile care mi se pun in carca sunt complet nefondate, fara nici un fel de temei legal sau faptic".
In ceea ce priveste cea de-a doua acuzatia care i s-a adus, cea de aderare la un grup infractional organizat, Miclaus a explicat ca a aflat de la procurori ca "s-a format un grup infractional" la care el ar fi aderat. "Procurorii sustin ca am avut un interes material ca eu sa devin parte a acestui grup", a explicat Miclaus.
Nu se poate vorbi de manipularea pietei
Vicepresedintele CNVM s-a aparat spunand ca prima informare "serioasa" in legatura cu tranzactiile bursiere cu actiuni Rompetrol a fost trimisa de reprezentantii CNVM la Parchetul National Anticoruptie, Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor si Autoritatea Nationala de Control in 22 iunie 2004. "Noi am informat autoritatile care au atributiile sa verifice aceste operatiuni. Din punctul meu de vedere, nu se poate vorbi despre operatiuni de manipulare a pietei. Este atributia procurorilor sa vada daca e vorba de alte eventuale infractiuni, incalcari de lege, dar nu de manipulare a pietei. Asta a fost pozitia mea constanta si nici nu mi s-au produs acele elemente care sa-mi demonstreze contrariul. Convingerea mea - pe baza careia am votat in cadrul comisiei - a fost ca nu putem incadra fapta in ceea ce este definit in lege ca manipulare", a spus Miclaus. Totodata, aparatorul lui Miclaus, avocatul Liviu Poienaru, a precizat, citat de Mediafax, ca institutia pe care clientul sau o conduce "supravegheaza activitatea bursiera. Din punct de vedere legal, al supravegherii actiunii bursiere, nu s-a inregistrat vreo infractiune, in sensul ca din informatiile primite atat din partea Bursei, a comitetului director, a presedintelui Bursei, precum si a inspectorului general nu a rezultat savarsirea vreunei infractiuni, astfel incat CNVM sa fie, legal, in masura sa faca sesizare penala".
Miclaus a explicat ca informarea remisa anchetatorilor in iunie 2004 continea detaliile intregii operatiuni, precum si constatarile a doua comisii independente care au verificat tranzactiile. (M.V.R.)
Prevederile legale privind acuzatiile aduse vicepresedintelui CNVM
Infractiunea de favorizare a infractorului, reglementata la articolul 264 din Codul Penal, prevede ca "ajutorul dat unui infractor fara o intelegere stabilita inainte sau in timpul savarsirii infractiunii, pentru a ingreuna sau zadarnici urmarirea penala, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infractiunii, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 7 ani. Pedeapsa aplicata favorizatorului nu poate fi mai mare decat pedeapsa prevazuta de lege pentru autor".
Potrivit legii 29/2003, grup infractional organizat reprezinta "grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, care exista pentru o perioada si actioneaza in mod coordonat in scopul comiterii uneia sau mai multor infractiuni grave, pentru a obtine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material". De asemenea, articolul numarul 2, litera b din aceeasi lege prevede ca infractiuni grave urmatoarele: "santaj, infractiuni contra patrimoniului, care au produs consecinte deosebit de grave, divulgarea secretului economic, concurenta neloiala, nerespectarea dispozitiilor privind operatii de import sau export, deturnarea de fonduri, nerespectarea dispozitiilor privind importul de deseuri si reziduuri, spalarea banilor; infractiuni de coruptie, infractiunile asimilate acestora, precum si infractiunile in legatura directa cu infractiunile de coruptie, contrabanda, bancruta frauduloasa; infractiuni savarsite prin intermediul sistemelor si retelelor informatice sau de comunicatii, orice alta infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii, al carei minim special este de cel putin 5 ani". Pedepsele prevazute de aceste infractiuni sunt reglementate de articolul numarul 7 al legii mai sus-amintite:" Initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi".
Totodata, potrivit articolului 7, alineatul 2, "Pedeapsa pentru faptele prevazute la alin. (1) nu poate fi mai mare decat sanctiunea prevazuta de lege pentru infractiunea cea mai grava care intra in scopul grupului infractional organizat".
Pe de alta parte, insa, potrivit legii 29/2003, "nu constituie grup infractional organizat grupul format ocazional in scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infractiuni si care nu are continuitate sau o structura determinata ori roluri prestabilite pentru membrii sai in cadrul grupului".
Filmul scandalului
2005
7 ianuarie
Ministerul Public anunta ca trei persoane, doua cu functii in conducerea Petromidia si un fost director in cadrul aceleiasi unitati, sunt urmarite penal in dosarul privind privatizarea rafinariei Petromidia, instrumentat de procurorii instantei supreme.
20 ianuarie
Traian Basescu, prezent la sedinta de bilant a Ministerului Public, spune ca in jurul Guvernului se duce o lupta teribila a anumitor grupuri de interese pentru a se ajunge la un ministru sau la altul pentru a li se reface si fortifica pozitiile pe care le-au avut anterior.
11 martie
La Washington, Basescu anunta ca o sa urmareasca personal ca dupa faramitarea grupurilor de interese politico-financiare sa nu se creeze alte grupuri corupte din care sa faca parte politicieni aflati acum la putere
29 martie
Presedintele Consiliului de Administratie al Rompetrol, Dinu Patriciu, este pus in mod oficial sub acuzare in dosarul Petromidia. Este vorba despre neindeplinirea obligatiilor investitionale, din primul an dupa privatizarea rafinariei, imprumuturile dintre rafinarii, si neinregistrarea in contabilitate a unor operatiuni financiare.
5 mai
Dinu Patriciu s-a prezentat la Parchetul General pentru a fi audiat. Dupa doua ore de audieri, omul de afaceri a iesit din Parchet si a declarat jurnalistilor ca le-a solicitat procurorilor efectuarea unei expertize pentru a se arata ca la societate nu s-a savarsit nici o ilegalitate.
16 mai
Patriciu este din nou audiat.
27 mai
In urma unei audieri care a durat peste 12 ore, procurorii dispun, in noaptea de joi spre vineri, la ora 1.00, emiterea unui mandat de retinere pentru 24 de ore. In mod inexplicabil, Dinu Patriciu este scos din arest si dus din nou la Parchet pentru noi audieri.
28 mai
Dinu Patriciu este pus in libertate, in noaptea de vineri spre sambata, de magistratii Tribunalului Bucuresti.
31 mai
Consiliul Superior al Magistraturii dispune o ancheta administrativa in cazul Dinu Patriciu, pentru a se stabili daca procurorii Adriana Cristescu, Georgiana Hosu si Gheorghe Muscalu au respectat procedura penala in timpul anchetei in care s-a cerut arestarea presedintelui Rompetrol.
2 iunie
Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul Parchetului.
1 august
Seful statului, prezent la sedinta Comitetului Executiv pentru Integrare Europeana, avertizeaza asupra pericolului ca oameni din Executiv sa intre sub influenta unor grupuri de interese economice.
2 septembrie
Rompetrol a transmis CSM o plangere privind desfasurarea investigatiei in dosarul Petromidia, aratand ca procedurile Parchetului raman "subiective si vicioase", in conditiile in care aparatorii sunt impiedicati sa participe la audierea martorilor.
6 septembrie
Procurorii l-au audiat pe omul de afaceri, anchetatorii vrand cu orice pret sa aduca noi acuzatii la adresa acestuia.
20 septembrie
Sefii de la Directia de Investigare a Criminalitatii Organizate si Terorism au stabilit ca ancheta in cazul Dinu Patriciu a fost una corecta, in care drepturile omului de afaceri au fost respectate.
29 septembrie
Patriciu este audiat din nou. Precizeaza ca a dat o declaratie olografa in care a aratat legalitatea actelor intocmite in actiunea de listare la bursa a companiei Rompetrol.
12 octombrie
Presedintele afirma ca in privinta luptei impotriva marii coruptii nu e multumit.
1 noiembrie
Conturile mai multor persoane publice sunt verificate de procurori.
25 noiembrie
Senatorul UDMR Verestoy Attila este audiat la Parchet in calitate de martor in dosarul Rompetrol. Anchetatorii au dorit sa afle modul in care parlamentarul a cumparat actiuni la Rompetrol. Mai sunt audiati tot in legatura cu listarea la bursa Sorin Rosca Stanescu si Camelia Voiculescu.
29 noiembrie
Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a fost audiat in calitate de martor. La finalul audierii sale, Tariceanu a precizat ca a explicat procurorilor cum a achizitionat actiuni la aceasta societate, in 2004, bazandu-se pe informatiile din presa cu privire la evolutia acestora. Intrebat daca, in opinia lui, Dinu Patriciu a manipulat piata, Tariceanu a raspuns ca nu poate face o astfel de afirmatie. "Mi-e greu sa cred ca poate fi vorba despre manipulare, fiind vorba despre vanzari-cumparari de actiuni", a adaugat primul-ministru.
7 decembrie
Fostul ministru de Finante Florin Georgescu a fost audiat in calitate de martor. Anchetatorii i-au pus intrebari cu privire la avizarea hotararii de Guvern privind transferul catre Rompetrol al obligatiilor legate de explorarea unui perimetru petrolier din Libia.
15 decembrie
Rompetrol da in judecata statul roman la Washington.
Grupul arata ca pierderile financiare determinate de hartuirea judiciara si administrativa sunt de peste 100 de milioane de dolari.
2006
11 ianuarie
Dupa un algoritm mai vechi, seara apare stirea ca a doua zi mai multi bancheri urmeaza sa fie audiati. Stirea a fost "servita" presei seara, intentia fiind de a crea panica si presiune asupra bancherilor si bancilor la care au conturi persoanele audiate in dosarul Rompetrol, multe dintre acestea avand calitatea de martor. Informatia de citare a bancherilor apare in aceeasi zi in care, dimineata, procurorul general Ilie Botos a recunoscut ca exista mai multe carente in activitatea sa. Botos fusese criticat in mai multe randuri de ministrul Justitiei, Monica Macovei si de premierul Tariceanu. Chiar daca Botos avusese parte de critici si din partea lui Traian Basescu, in ultima perioada presedintele s-a oprit din a-l critica. In acest fel, cum Botos se afla cu sabia deasupra capului, fiind posibila o schimbare a acestuia dupa prezentarea bilantului, procurorul general incearca sa-si creeze un capital de imagine prin dosarul Rompetrol, sperand ca Basescu sa nu fie de acord cu schimbarea sa.
12 ianuarie
Presedintele HVB Bank Romania Dan Pascariu a avut o discutie cu procurorii in legatura cu solicitarile acestora privind date si informatii in dosarul Rompetrol, prilej cu care a insistat pe respectarea secretului bancar. El a spus ca nu poate furniza datele cerute daca in cauza nu s-a declansat urmarirea penala. Si
Directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a fost la Parchet, pentru a discuta cu procurorii legat de acest dosar.
25 ianuarie
In momentul in care Patriciu s-a prezentat la Parchetul General, pentru a treia zi de audiere, a avut surpriza sa constate ca procurorii au amanat pentru 7 februarie, audierea acestuia in dosarul "Rompetrol". Omul de afaceri a fost anuntat ca i-au fost interceptate telefoanele. "Am aflat cu stupoare ca-mi sunt interceptate telefoanele din 2003", a spus el.
1 februarie
Traian Basescu a lansat un atac furibund, la bilantul MAI, la adresa presei. N-a mai vorbit de grupuri de interese. A vorbit de mafioti. De patroni de presa care sprijina grupuri mafiote din jurul Rafo, Rompetrol, sau FNI. Ca si in alte dati, Basescu n-a nominalizat. A facut doar referiri.
6 februarie
Fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu a fost audiat in calitate de martor. El a declarat ca a fost intrebat despre o ordonanta prin care datorii ale Petromidia erau transformate in obligatiuni. Fostul ministru a apreciat ca ordonanta prin care datorii de 600 de milioane de dolari ale Petromidia au fost convertite in obligatiuni a fost benefica pentru statul roman, permitand ca un contribuabil sa poata plati in continuare taxe catre buget.
7 februarie
Directorul ziarului ZIUA a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca impotriva sa a fost inceputa urmarirea penala, fiind pus sub invinuire in dosarul Rompetrol. Sorin Rosca Stanescu a sustinut ca procurorii au decis schimbarea calitatii in acest caz, din martor in cea de invinuit, in doar o saptamana si ca aceasta decizie este consecinta plangerii penale depusa impotriva anchetatorilor Adriana Cristescu si Ciprian Nastasiu, din dosarul Rompetrol. De asemenea, un alt motiv al plangerii penale depuse de Rosca este reprezentat de dispozitiile date de cei doi catre toate institutiile bancare din Bucuresti pentru verificarea si supravegherea conturilor, cu toate ca impotriva acestuia nu fusese declansata urmarirea penala si nici nu fusese pus sub invinuire. La sfarsitul conferintei de presa, Rosca Stanescu a precizat ca "toata tevatura" legata de tranzactionarea la bursa a actiunilor Rompetrol are o singura tinta. "Veti vedea este una politica si va fi capul premierului Tariceanu", a declarat directorul ZIUA.
Sorin Rosca Stanescu s-a prezentat apoi la Parchet unde a fost audiat in calitate de invinuit in dosarul Rompetrol.
Acesta a declarat, la finalul audierii, ca o suita de gesturi si fapte demonstreaza ca "exista clar" un rol pe care il joaca presedintele Traian Basescu "in toata aceasta nebunie legata de Rompetrol", precizand ca a solicitat sa i se puna la dispozitie toate stenogramele convorbirilor sale cu Basescu, inainte si dupa ce acesta a devenit presedinte, convorbiri care au legatura cu Patriciu sau situatia de la Rompetrol.
Intrebat fiind care crede ca este motivul pentru care presedintele Romaniei a lansat atacurile la adresa sa, Rosca Stanescu a spus sa se uite la ce se intampla in politica romaneasca si la ce s-a intamplat inainte de alegeri, chiar referitor la alianta PNL-PD. "Uitati-va care a fost pozitia mea referitoare la Alianta dintre PNL si PD, la unirea celor doua partide, la desemnarea lui Theodor Stolojan. Uitati-va care a fost pozitia lui Dinu Patriciu in legatura cu desemnarea lui Traian Basescu la Presedintia Romaniei si la pozitia pe care eu am avut-o in legatura cu transformarea acestei Aliante in partid popular. Veti intelege foarte usor cum se joaca politica prin penal in Romania", a mai spus el.
7 februarie
Dinu Patriciu este audiat la Parchet, iar fostul ministru al Telecomunicatiilor, Sorin Pantis, a fost si el pus sub invinuire in acelasi dosar.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.