Intrucat societatea Apa Nova, concesionara serviciului de apa si canal din Bucuresti, nu a respectat anumite clauze din contractul de concesiune, este buna de plata. Firma a fost amendata de catre Agentia de reglementare a nivelelor de servicii Apa C
Intrucat societatea Apa Nova, concesionara serviciului de apa si canal din Bucuresti, nu a respectat anumite clauze din contractul de concesiune, este buna de plata. Firma a fost amendata de catre Agentia de reglementare a nivelelor de servicii Apa Canal a Municipiului Bucuresti (ARBAC) cu 1,5 milioane de euro, pentru nerespectarea nivelului de serviciu (A8) - facturi emise pe baza contoarelor, ca procent din totalul facturilor. Pe scurt, vechiul pausal.
Pana pe data de 6 februarie a.c., Apa Nova avea obligatia sa prezinte, conform contractului de concesiune, cel de-al doilea Raport de Conformitate. Deoarece acest lucru nu s-a intamplat, ARBAC-ul a decis amendarea societatii, urmand ca primarul sa puna, conform hotararii de consiliu 233 din noiembrie 2005, in aplicare hotararea. Concesionarul serviciului de apa si canal prezinta o garantie de 20 milioane euro din care pot fi retinute orice penalizari datorate sincopelor din sistem. Trebuie spus ca aceasta este prima amenda adresata Apa Nova si pe care primarul general o poate pune in aplicare, in urma unei hotarari de Consiliu date in octombrie 2005. Regimul penalitatilor este prevazut in contractul cadru, plafonul maxim anual fiind de 5 milioane de euro. In cazul in care Apa Nova nu plateste "imediat" amenda, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) poate da curs accesarii garantiei de executie in baza raportului ARBAC. Banii pe care municipalitatea ii incaseaza pot fi foarte bine folositi la contorizarea blocurilor cu facturi foarte mari, in vederea platii consumului real. Nu pausal cum s-a incetatenit la Apa Nova. Societatea area obligatia de a instala contoare functionale si a emite factura in urma citirii aparatelor. Din pacate, exista inca zone intregi ale orasului unde apometrele nu functioneaza sau nu au fost instalate, plata facandu-se la pausal. Astfel au fost cazuri in care unii bucuresteni au avut de platit facturi incomensurabile la apa, nivelul consumului fiind peste cel al bazinelor olimpice. Practic pierderile din retea fiind impuse consumatorilor casnici.
Retelele telescopice cad in responsabilitatea Apa Nova
Si de parca nu ar fi suficient, Primaria Capitalei se hazardeaza sa scoata bani din buzunarele bucurestenilor pentru scoaterea retelelor telescopice din subsolurile blocurilor, trecerea lor in domeniul public si aprobarea unor investitii comune cu Apa Nova, in valoare de peste 26 de milioane de euro (19 suportate numai de Municipalitate), pentru inlocuirea conductelor prost intretinute. In aceasta "afacere", Apa Nova vine doar cu aproximativ 7 milioane de euro, bani ce urmeaza a fi recuperati printr-o ajustare de tarif, care poate ajunge pana la 8%.
Oricum ARBAC si-a prezentat deja punctul de vedere referitor la retelele telescopice. Conform unei notificari emise de Agentie, Apa Nova incearca transferarea "nelegitima" catre municipaliate a finantarii si reabilitarii retelelor telescopice. "In baza interpretarii eronate a prevederilor legale si contractuale, Apa Nova a conditionat gestionarea retelelor de obtinerea unei cresteri tarifare nejustificate, in valoare de aproximativ 1700 lei/mc (echivalent cu incasarea suplimentara a 43 milioane euro) sau a unei subventii de la bugetul local de 26 milioane euro (n.r. ce se incearca acum). Aceasta conditie transfera de fapt, in mod ilegitim, responsabilitatea Apa Nova de a gestiona retelele telescopice in sarcina Municipalitatii" se consemneaza in observatiile ARBAC. Mai mult, instanta a dat castig de cauza mai multor asociatii de locatari care s-au judecat cu Apa Nova, decizia definitiva si irevocabila autentificand faptul ca retelele telescopice se afla in administrarea firmei care a concesionat apa si canalul bucurestean.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.