Domnule Caraman, Tiraspolul pare un oras schimbat.
Desigur ca s-a schimbat. Este un oras mai ingrijit, mai curat. Aici au venit si reprezentantii unor firme internationale. Orasul e plin de reclame moderne si s-au schimbat si relatiile economic
Domnule Caraman, Tiraspolul pare un oras schimbat.
Desigur ca s-a schimbat. Este un oras mai ingrijit, mai curat. Aici au venit si reprezentantii unor firme internationale. Orasul e plin de reclame moderne si s-au schimbat si relatiile economice - nu mai suntem un bastion al economiei comuniste, ci am trecut la mecanismele economiei de piata. Avem in vedere privatizarea unor societati. Acum, la ordinea zilei este privatizarea pamantului. Cred ca si oamenii s-au schimbat. In acesti 15 ani a crescut o noua generatie. Mai multe promotii au absolvit diverse institutii de invatamant. Noi aici, in Tiraspol avem 14 facultati si universitati de stat, invatamant liceal si profesional. Avem unul dintre cele mai moderne si mai mari stadioane din Europa Centrala si de Est, pe care si selectionata Moldovei vine sa joace meciurile oficiale. Acest stadion nu este proprietate de stat, ci este proprietate privata.
Cine detine stadionul?
O firma, Sheriff, din Tiraspol. (Firma Sheriff, care detine si mai multe supermarket-uri este proprietatea personala a familiei Smirnov - n.n.)
Aceasta firma detine si un cazinou in oras.
De buna seama - avem si cazinou, avem si cafenele, suntem si noi in rand cu lumea.
Care este structura etnica a populatiei din Transnistria?
Undeva in jur de 38 -39% sunt moldoveni; 29-30% sunt ucraineni; 29-30% sunt rusi si restul sunt bulgari, evrei, nemti si alte nationalitati. De altfel, populatia Republicii Moldovenesti Nistrene a scazut, de la 650.000 locuitori la 600.000 locuitori. In ultimii ani a scazut foarte mult natalitatea. O serie de cetateni ai republicii au plecat la munca - in Rusia, Italia, Portugalia. Altii au plecat la studii, mai ales in Rusia si Ucraina. Cei batrani nu sunt nici ei vesnici si, cu regret, ne parasesc.
"La Tiraspol si-au deschis filiale mai multe universitati - din Moscova, Kiev si Odessa"
Ce ne puteti spune despre relatiile dintre etniile din Transnistria? Exista tensiuni interetnice?
Suntem singura tara in care, prin Constitutie, este prevazut ca se vorbesc trei limbi oficiale: rusa, moldoveneasca si ucraineana. In scoli, copiii studiaza limba materna si, obligatoriu, inca una din celelalte doua. La Tiraspol si-au deschis filiale mai multe universitati - din Moscova, Kiev si Odessa. La noi in republica aproape toate familiile sunt mixte. Sa fie tensiuni interetnice ar insemna sa rupem familiile in doua - sotul de sotie, copiii de parinti. Eu cred ca asemenea relatii interetnice cum sunt la noi in republica ar dori sa aiba toate tarile care sunt locuite de reprezentanti ai mai multor etnii. Cred ca tara noastra este unica din lume in care in Constitutie sunt inscrise oficial trei limbi de stat: limba ucraineana, limba moldoveneasca si limba rusa. Studiile se fac in toate cele trei limbi: in limba de stat, in limba materna si in inca una din limbile de stat. La noi se editeaza ziare si reviste in toate cele trei limbi, iar la radio si televiziune se pot auzi si viziona emisiuni in toate cele trei limbi. Eu cred ca aceasta e cea mai mare bogatie si cea mai mare cucerire a Republicii Moldovenesti Nistrene: faptul ca noi am pastrat prietenia reala, prietenia adevarata intre popoarele care locuiesc la noi in tara. Acest fapt ne-a si ajutat sa rezistam in timpul presiunii din partea Republicii Moldova si ne-a ajutat pe parcursul acestor ani sa rezistam si sa rezolvam toate problemele pe care le-am avut pana acum.
Scolile romanesti, "reactionare"
Spuneti ca se face invatamant in toate cele trei limbi oficiale. Cu toate acestea, anul trecut ati fost foarte aproape de a inchide o serie de scoli cu invatamant in limba romana.
Astea sunt probleme trase din deget, ca sa se poata face apel si cere interventia organismelor internationale. Sunt probleme artificial intretinute. Scolile pe care s-a pus problema ca le vom inchide nu erau inregistrate si nici acreditate, asa cum este normal sa fie in orice stat din lume. Liceul "Mihai Viteazul" functiona intr-o cladire improprie, pe cale sa se prabuseasca. In plus, in orice tara democratica din lume, programele scolare nu trebuie sa trezeasca programe de dusmanie interetnica. Or, in cartile de istorie ale acelor scoli se spunea despre conducerea Republicii Moldovenesti Nistrene ca este un regim criminal, care nu este recunoscut nicaieri in lume. Nici o tara din lume nu va permite functionarea pe teritoriul sau a unor asemenea asezaminte de invatamant.
Import-exportul cu Rusia si Ucraina este partial restabilit
Cum se desfasoara, din punct de vedere tehnic, relatiile Transnistriei cu restul lumii - circulatia persoanelor si a bunurilor, comertul, relatiile economice in general?
Dupa cum stiti, Republica Moldoveneasca Nistreana nu este subiect de drept international, nefiind recunoscuta de alte state. De aceea intreprinderile noastre sunt nevoite sa apeleze la organele Republicii Moldova pentru operatiunile de import-export. De doi ani insa, Republica Moldova a interzis eliberarea acestor certificate, motivand ca intreprinderile sunt pe teritoriul sau si ar trebui sa plateasca impozite catre bugetul Republicii Moldova. In vara acestui an am fost supusi unei blocade economice, din partea Ucrainei, care ne-a produs pierderi insemnate. Acum lucrurile s-au mai rezolvat, importul si exportul cu Rusia si Ucraina fiind partial restabilite. Republica Moldova continua sa ne faca probleme. Si cu cat mai multe probleme ne face Republica Moldova, cu atat mai mult se indeparteaza malurile Nistrului, incepand din 1992 incoace.
In ce stadiu se afla, in momentul de fata, procesul de pace?
Dupa infiintarea Biroului OSCE la Tiraspol, speram ca negocierile sa capete un imbold nou. Ar putea fi spre bine si implicarea Statelor Unite si a Comunitatii Europene in negocieri, dat fiind ca acestea apreciaza destul de obiectiv situatia din zona. Rezolvarea problemei Republicii Nistrene ar putea fi un model pentru rezolvarea crizelor de acest tip, ar putea fi un model inclusiv pentru Kosovo. La noi in republica nu exista tensiuni interetnice; relatiile etnice, sociale si culturale mai mult ne unesc decat ne despart.
Podurile cu Moldova "sunt tot mai fragile"
Cum vedeti viitorul Transnistriei - ca republica independenta, ca parte a statului ucrainean, reintegrata in Republica Moldova sau ce alta varianta vedeti viabila pentru solutionarea conflictului?
In acesti 14 ani de independenta a crescut o generatie noua, care simte apartenenta la Republica Moldoveneasca Nistreana, iar podurile care ne leaga de Republica Moldova sunt tot mai fragile. Tehnic, podurile exista, dar, istoric si politic, ele vor fi foarte greu de reconstruit. Articolul 1 al Constitutiei noastre spune ca "Republica Moldoveneasca Nistreana este un stat de drept, suveran si independent". Nu suntem nici o enclava a Rusiei si nu ne vedem nici ca parte autonoma a Ucrainei. Din punct de vedere economic, al securitatii si din punct de vedere politic, noi ne-am realizat. Suntem in stare sa ne asiguram independenta. Desigur ca, pentru a rezolva o serie de probleme, ducem tratative cu Rusia si cu Ucraina si, de altfel, facem parte din aceleasi organisme economice. Noi suntem integrati in spatiul economic al CSI. Pe de alta parte, anul trecut am organizat un plebiscit - nu un referendum, ci un plebiscit - privind integrarea republicii in Uniunea Rusia-Belarus. 98% dintre transnistreni au raspuns afirmativ la aceasta intrebare.
Ce parere aveti despre ultimele evolutii din Ucraina. Ce parere aveti despre schimbarea care a intervenit in ceea ce priveste conducerea Guvernului de la Kiev? Cum colaborati cu premierul Ehanurov?
Aceste revolutii portocalii nu au adus nimic pozitiv nicaieri. Aceasta tara (Ucraina - n.n.) a fost aruncata intr-o criza economica si politica. Revolutia portocalie a adus tulburare in mintile si sufletele oamenilor, despartindu-i in doua tabere. Revolutia portocalie a reprezentat un pas inapoi in dezvoltarea economica a tarii. Noi nu putem sa sustinem asa ceva, mai ales ca revolutia portocalie s-a realizat prin metode nu prea democratice, cu ajutor financiar din afara si maini nu prea curate.
Noi dispunem de fortele noastre armate
Dar se poate autosustine statul nistrean din punct de vedere economic si din punctul de vedere al securitatii?
Da. De 15 ani noi suntem de sine statatori din punct de vedere economic, nu avem nici un cent ajutor de la organizatiile bancare internationale, ori de la alte tari. Traim numai din ceea ce castigam, traim cu propriile noastre resurse economice. Suntem destul de asigurati si din punct de vedere al securitatii statale...
Dar securitatea statului este asigurata de Armata a 14-a a Federatiei Ruse.
Cea mai mare greseala a tuturor celor din Europa este ca socotesc ca securitatea noastra este asigurata de Armata a 14-a. Nu mai este Armata a 14-a a Federatiei Ruse aici - sunt cam 1.500 de soldati, care isi indeplinesc stagiul militar in serviciul fortelor de mentinere a pacii. Aceasta este o greseala, o eroare a Europei. Mai exista si personalul care pazeste depozitele de armament care au mai ramas aici. Noi dispunem de fortele noastre armate, care au putut fi vazute la parada militara organizata cu ocazia sarbatoririi a 15 ani de existenta a republicii noastre. Noi astazi nu suntem in situatia in care eram in 1992. Asta ar trebui sa inteleaga foarte bine si Moldova si cred ca toata lumea intelege foarte bine ca nu este o solutie calea militara. Calea fortei este o solutie care ne duce pe noi in prapastie si ne intoarce inapoi, in 1992.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.