Situatia din Transnistria nu pare sa se apropie de o rezolvare. Incercarile de blocare a contrabandei pe granita dintre Transnistria si Ucraina au esuat datorita faptului ca reprezentantii Kievului au refuzat sa colaboreze cu cei ai Chisinaului. Stat
Situatia din Transnistria nu pare sa se apropie de o rezolvare. Incercarile de blocare a contrabandei pe granita dintre Transnistria si Ucraina au esuat datorita faptului ca reprezentantii Kievului au refuzat sa colaboreze cu cei ai Chisinaului. Statele Unite au solicitat retragerea trupelor ruse din regiune ca o conditie a solutionarii conflictului, in vreme ce ministrul Apararii de la Moscova a declarat fortele ruse din Transnistria drept factor de echilibru. Cea de-a treia runda de negocieri pentru problema transnistreana in format extins de la sfarsitul lunii trecute s-a incheiat cu un nou esec. O alta este programata pentru sfarsitul acestei luni, SUA exprimandu-si deja rezerva fata de acest tip de discutii.
Din informatiile ZIUA, conflictul inghetat de la granita NATO cu fosta URSS s-a aflat ieri pe agenda reuniunii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Nu stim inca, dar suntem curiosi, daca decidenti romani au avut trecut in punctajul lor si faptul ca, dupa eliberarea detinutului politic Alexandru Lesco, inca doi cetateni romani sunt incarcerati ilegal de regimul de la Tiraspol, sprijinit, conform CEDO, de Federatia Rusa: Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa. Cert este, insa, ca Presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu este prea incantat de faptul ca la un an de la preluarea unui rol vocal in regiune, Romania nu a produs inca un plan propriu de solutionare a conflictului. Lipsa unei directii energice a diplomatiei romane actuale pe acest spatiu a facilitat aparitia "planului Iuscenko", practic o versiune revizuita a Memorandumului rusesc ce poarta numele responsabilului Kremlinului, Dmitri Kozak. Si acesta l-a preluat, la randul lui, de la fostul sef al spionajului rusesc, ministru de externe si premier al Rusiei, Evgheni Primakov, in continuare consultant special al presedintelui Vladimir Putin. Planurile rusesti au eliminat, evident, Romania din calcul, care, din slabiciune, a trebuit sa se afiseze ca fiind reprezentata la negocierile de peste Prut si Nistru de catre emisarul Uniunii Europene, pensionarul Jackobovitz de Szeget. Insa problema UE este ca nici pana astazi organismul pestrit nu are concretizata o Politica de Securitate si Aparare comuna a spatiului european, asa ca nici nu are cum sa formuleze vreo propunere viabila. Cu toate ca Basescu a considerat o prioritate a mandatului sau relatia cu Republica Moldova, nici dupa un an ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, nu a intreprins o vizita oficiala la Chisinau, cu exceptia celei cand a participat la reuniunea regionala de preluare a presedintiei OCEMN. O alta inventie a diplomatiei rusesti, plina de formate, Organizatia pentru Cooperarea Economica la Marea Neagra este un cadavru pe care Bucurestii, in ciuda vocalitatii consemnate, nu au reusit sa-l reinvie. Cat este incompetenta sau lispa de vointa, in cel mai bun caz, ramane de stabilit. Pentru a-si mai spala din pacate in fata sefului statului, Ungureanu si-a insailat o vizita "surpriza" la Chisinau pentru joi-vineri, lasand cu gura cascata alti colegi de cabinet, cum ar fi ministrul Integrarii, Anca Boagiu, cu care se stabilise, in trecut, o strategie comuna - mai mult verbala - pentru apropierea Chisinaului de Bucuresti si Bruxelles. Incoerenta decizionala si lipsa proiectelor pe zona rasariteana risca sa creeze Romaniei o imagine neserioasa in Occidentul inteligent.
Colaboratorul special al Departamentului Externe al ziarului ZIUA, Mihaela Onofrei, a reusit sa surprinda din realitatea sovietica de la Nistru, atat prin reportajul publicat in ultimul numar al Dosarelor Ultrasecrete cat si prin cele doua interviuri obtinute cu doi dintre greii politicii filo-ruse de la Tiraspol. In exclusivitate pentru ZIUA, prezentam cele doua interviuri - cu Grigori Marakuta, fostul presedinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol si cu Alexandru Caraman, consilierul lui Igor Smirnov, liderul separatistilor de la Tiraspol - pentru informarea la rece a modului de gandire a separatistilor transnistreni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.