Anul trecut, ziaristii nu s-au aflat printre categoriile de salariati care au beneficiat de o crestere substantiala a veniturilor. De altfel, domeniul mass-media nu se afla in topul celor mai mari cresteri salariale, "saltul" din acest sector fiind c
Anul trecut, ziaristii nu s-au aflat printre categoriile de salariati care au beneficiat de o crestere substantiala a veniturilor. De altfel, domeniul mass-media nu se afla in topul celor mai mari cresteri salariale, "saltul" din acest sector fiind cu mult sub nivelul mediu de crestere pe economie. O analiza realizata de "Ziarul Financiar", pe baza datelor furnizate de Institutul National de Statistica, arata ca, in 2005, salariul mediu net in banci a fost de 653 euro lunar, cel mai mic nivel in primele 20 de salarii inregistrandu-se in sectorul de hoteluri si restaurante (130 euro/luna). Salariul mediu pe economie a crescut in 2005 fata de 2006 cu 38%, ajungand la 204 euro/luna. Mass-media se situeaza sub acest nivel, semn ca, in Romania, nu sunt inca asigurate conditii pentru o dezvoltare normala a presei, fara presiuni economice.
Dupa ce ca salariile nu sunt deloc de invidiat, veniturile ziaristilor au fost recent amenintate de o noua taxa pentru asigurarile de sanatate (6,5% pe contractele de cesiune de drepturi de autor). In cele din urma Ministerul Sanatatii a renuntat la aceasta idee, insa initiativa este relevanta pentru genul de "sicane" fiscale cu care se confrunta presa. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.