Ministrul Justitiei, Monica Macovei, cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa amane dezbaterea, in plen, a Notei Serviciului de inspectie judiciara in cazul Gregorian Bivolaru pana cand va primi clarificarile cerute Curtii Supreme suedez
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa amane dezbaterea, in plen, a Notei Serviciului de inspectie judiciara in cazul Gregorian Bivolaru pana cand va primi clarificarile cerute Curtii Supreme suedeze referitore la respingerea cererii de extradare.
Marturiile apropiatilor lui Gregorian Bivolaru au slabit considerabil acuzatiile aduse yoghinului de catre autoritatile romane. Seful Directiei de drept international, cooperare judiciara si afaceri juridice externe a Ministerului Justitiei, Razvan Radu, a declarat ca a solicitat Curtii Supreme din Suedia clarificari privind interpretarea unui pasaj din hotararea de respingere a cererilor de extradare a lui Gregorian Bivolaru. MJ vrea sa se lamureasca daca un pasaj din hotararea privindu-l pe Bivolaru ar putea fi interpretat ca aducand vreo vina autoritatilor romane pentru respingerea cererii de extradare a yoghinului, decisa de Curtea Suprema a Suediei in 21 octombrie 2005.
Eroare de traducere?
Ministerul Justitiei a primit, la inceputul lunii decembrie 2005, o traducere in limba romana (realizata de un interpret roman autorizat in Suedia) a hotararii instantei supreme suedeze, din care - comparativ cu varianta in limba engleza remisa ulterior ministerului - lipseste un cuvant, respectiv "nu". In varianta din limba romana se arata ca, Parchetului roman nefiindu-i data sansa de a-si sustine punctul de vedere, ca urmare a marturiei Madalinei Dumitru, instanta suedeza considera "totusi ca poate trage concluzia ca mandatul de arestare este vadit neintemeiat", in timp ce in traducerea din suedeza in engleza se sustine ca instanta "totusi nu poate trage concluzia ca mandatul de arestare este vadit neintemeiat". Constatarea ca "mandatul de arestare ar fi neintemeiat" ar fi insemnat respingerea cererii de extradare a lui Bivolaru, acesta fiind unul dintre motivele principale de neacceptare a unei astfel de solicitari.
Acuzatii spulberate
Potrivit lui Razvan Radu, Curtea Suprema suedeza a declarat admisibila cererea de extradare a lui Gregorian Bivolaru, analizand conditiile de fond si de forma, insa, in decizia sa, instanta a tinut cont de opt aspecte. Printre acestea se numara declaratiile din Parlament referitoare la cazul yoginului; raportul Comisiei Europene din 2004; rapoartele Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki si ale Amnesty International; mediatizarea imaginilor si informatiilor din timpul perchezitionarii locatiilor membrilor MISA. Potrivit Mediafax, in hotararea magistratilor suedezi se arata ca audierea Madalinei Dumitru si a altor persoane au slabit considerabil acuzatiile procurorilor romani la adresa lui Gregorian Bivolaru, insa - avand in vedere ca Parchetul nu a avut sansa de a aduce argumentele sale in fata instantei supreme suedeze - nu s-a putut trage concluzia ca mandatele de arestare preventiva emise pe numele yoginului au fost neintemeiate, a afirmat Razvan Radu.
MJ cere CSM sa completeze raportul
Potrivit MJ, in cazul Gregorian Bivolaru au fost respectate "in totalitate" dispozitiile legale interne si internationale in materia extradarii, Ministerul Justitiei anexand cererilor de extradare toate documentele prevazute de lege. In acest context, Monica Macovei a solicitat clarificari Curtii Supreme suedeze, prin intermediul Ministerului Justitiei suedez, cu privire la anumite paragrafe din textul hotararii de respingere a cererii de extradare. Pana la obtinerea acestor clarificari, ministrul Justitiei cere presedintelui CSM sa amane dezbaterea in Plenul Consiliului a Notei intocmite de Serviciul inspectie judiciara pentru judecatori al Consiliului in cazul Gregorian Bivolaru, potrivit comunicatului remis de Biroul de presa. Ministrul Justitiei solicita, totodata, ca aceasta Nota de Inspectie a CSM sa fie completata cu verificari ale aspectelor privind desfasurarea activitatilor premergatoare urmaririi penale in cauza privindu-l pe Gregorian Bivolaru (de la momentul sesizarii din oficiu a Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, din 6 octombrie 2003, pana la momentul inceperii urmaririi penale, din 12 martie 2004).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.