Centrul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Romanii de Pretutindeni, creat de mai multi tineri entuziasti in timpul presedintiei lui Emil Constantinescu, ar trebui sa acorde romanilor din jurul granitelor sansa de a se putea adapta mediului universitar romanes
Centrul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Romanii de Pretutindeni, creat de mai multi tineri entuziasti in timpul presedintiei lui Emil Constantinescu, ar trebui sa acorde romanilor din jurul granitelor sansa de a se putea adapta mediului universitar romanesc. Aflat la Crevedia, Centrul Hurmuzachi a fost conceput ca o scoala pregatitoare pentru bursierii veniti din Basarabia, Bucovina de Nord sau Valea Timocului, unde acestia sa poata sa atinga nivelul necesar de cunostinte pentru a putea studia la facultatile din Romania.
In prezent, la Centrul Hurmuzachi se gasesc la pregatire 130 de tineri din Bulgaria, Albania, Macedonia, Serbia, Turkmenistan, Kazahstan si Ucraina. In afara de putinii tineri veniti din Bucovina de nord si Transcarpatia, cursantii de acum ai centrului abia vorbesc limba romana.
Veniti
pentru burse
"De ce ati venit aici? - Pentru ca am auzit ca se dau burse si pot studia medicina", ne raspunde sincer Milica, din Serbia. "Ai parinti romani - Nu", inca un raspuns sincer. Dintre cursantii veniti din Serbia cu greu il gasim pe Radovan - "Muma mea ii vlasa...". "Si de la ea ai invatat sa vorbesti romaneste? - Putin... mai mult aici am invatat... - Dar acasa vorbesti romaneste? - Nu, putin doar... si noi nu vorbim ca voi... noi zicem asa mane, nu maine sau pane nu paine... e altfel".
Cand am ajuns la Centrul Hurmuzachi tinerii se pregateau de examen - la limba romana. Cursurile principale sunt cele de limba romana - ar fi o nebunie sa trimiti vorbitori de albaneza, sarba sau bulgara la o universitate din Cluj sau Timisoara sa studieze medicina.
"Sunt grele orele? - Mda ... hemia si biologia... sunt alte cuvinte... e greu - Va place aici? - Nu, am fi vrut sa mergem la Timisoara..." ne mai spune Milica. "Hemia" e chimia. Nu stiu cine s-ar descurca sa studieze chimia in limba romana dupa ce a invatat elementele de baza in limba sarba. "Eu credeam ca o sa ne lase sa mergem la Timisoara... aici ce sa facem..."ne informeaza dezamagita Milica. "Limba romana e grea, mai ales gramatic... - De cand invatati limba romana? - Din octombrie - Si va place in Romania? - Nu". Cursanii sunt sinceri - ii intereseaza bursele primite si studiul la Timisoara. Timpul petrecut la Centrul Hurmuzaki e o chestiune pasagera - un an de zile si dup-aia gata.
Cu bulgarii,
in limba germana
Cursantii din Bulgaria ma urmaresc plini de interes cand le vorbesc in romana. Dupa care se intorc unul spre celalalt si se adreseaza unul altuia in bulgara. Inca o incercare - acelasi rezultat. "Vorbiti romana? - Da - Si cum a fost la examen?" - o ridicare sincera si expresiva din umeri, singurul raspuns... "De unde sunteti?" - nici o reactie... "Kannst du Deutsch? - Ja, ich weiss" - imi amintesc ca limba germana se studiaza foarte bine in Bulgaria. "Ah so... und wovon kommst du? - Aus Vidin - Gibt es viele Rumaner dort?" - iar o ridicare din umeri, numarul romanilor din Vidin este inca o necunoscuta. Originea partenerilor mei de dialog - bulgareasca, neaga orice legatura cu etnia romana. Tania vrea sa studieze la Facultatea de Jurnalism din Bucuresti, insa eu unul ma indoiesc ca va avea sanse foarte mari de succes, abia poate pronunta cateva cuvinte in limba romana.
"Si in ce limba vorbiti intre voi? - Pai cu macedonenii si moldovenii ne intelegem in bulgareste, doar cu albanezii nu se poate intelege nimeni, nu vorbesc nici o limba... - Nici romana? - Nici". Relatiile de dupa cursuri sunt pasnice: "Jucam carti, tenis de masa, ne uitam la televizor... - Puteti iesi in oras? - Nu prea... - Acces la Internet aveti? - Da, dar la Buftea, la Internet cafe - La Bucuresti ati fost? - Da, la magazinul Unirea, foarte frumos...".
Limba romana cu mult "l"
Maria, tot din Bulgaria, nu este foarte entuziasmata de limba romana: "Aveti prea mult l, e foarte greu...". Anatol, tot din Bulgaria, trece pe langa noi, se opreste si ne asculta cateva minute. Brusc intreaba: "Prezidentu? Prezidentu? Cine?" - il informam ca Traian Basescu este presedintele Romaniei. Nu-i mai spunem de strategia Ministerului de Externe si a Palatului Cotroceni pentru drepturile romanilor de pretutindeni, poate nu-i intereseaza. Pana la urma chiar aflam ca nu-i intereseaza: "Nu ne place in Romania - Stiti cine a fost Ceausescu? - Nu si nu ne intereseaza, la ce ne foloseste? - Pai de ce ati venit aici? - Pentru burse, facem facultate fara bani". Au dreptate tinerii bulgari, nu ei sunt de vina - cei care au facut selectia dosarelor sunt vinovati de situatia de la Centrul Eudoxiu Hurmuzaki. Peste 130 de tineri din jurul granitelor care ar trebui sa fie speranta de viitor a comunitatilor romanesti nu au nici un interes fata de Romania.
Bani aruncati pe fereastra
Bugetul prevazut in anul 2006 de Ministerul Afacerilor Externe pentru sprijinirea activitatii romanilor de pretutindeni si a organizatiilor reprezentative ale acestora se ridica la suma de 13.500.000 lei noi - adica aproximativ 4,5 milioane dolari. Daca vor fi cheltuiti ca la Centrul Hurmuzaki nu le dau sanse prea mari romanilor de pretutindeni.
Mircea Anghelescu, directorul Centrului Hurmuzachi, dupa ce intarzie o ora si jumatate fata de ora fixata pentru intalnire, o data ajuns nici nu isi cere scuze. Desi a trecut un an de cand a fost preluat de MAE, aflam de la noul director ca "deocamdata" lipsesc din schema profesorii pentru civilizatie si cultura romaneasca si pentru doctrine politice. Am serioase dubii ca va fi cineva dintre cursanti atras de aceste prelegeri. Tot de la directorul Anghelescu aflam ca "Pana acum era vorba de perfectionarea limbii romane a cursantilor, acum batalia cea mare e sa invete limba romana la un nivel acceptabil".
Imaginea de pe holurile centrului este dezolanta. Panouri intitulate "Activitatea romanilor de dincolo de granite" zac goale de orice continut. Pe cine ar interesa dintre cursanti la urma urmei? Activitate culturala zero - nu are cine sa se ocupe, exista doar doi referenti care ocupa posturi de pedagogi. Revista centrului, realizata pana anul trecut de cursanti, a fost suspendata - daca abia vorbesc limba romana, cine sa fie in stare sa scrie?
Activitatea Centrului Hurmuzachi a devenit total haotica dupa ce Anca Streinu a ajuns director executiv al centrului - fara sa fie organizat un concurs pentru ocuparea acestui post. Pentru a-si impune autoritatea, Anca Streinu, director "temporar" de peste un an, a simtit nevoia sa emita decizia 51 din 6 ianuarie 2005 care zice asa: "Directorul Executiv decide: toate compartimentele de specialitate si angajatii contractuali ai centrului se vor supune deciziilor Directorului Executiv". Excelent. Tot inainte, tovarasi!
Un alt nume de mare roman abuzat
Eudoxiu Hurmuzachi (1812-1874, nascut la Cernauca, Bucovina) a fost un istoric si om politic roman, reprezentant al prestigioasei familii Hurmuzachi din Bucovina, militant pentru drepturile romanilor din Imperiul Habsburgic, initiatorul Colectiei de documente privind istoria romanilor Hurmuzaki, publicata de Academia Romana, incepand din 1887 (44 volume din care 11 contin documente adunate de Eudoxiu Hurmuzachi). A fost ales membru titular al Academiei Romane. In imagine mormantul marelui roman din Cernauca, Bucovina.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.