Ce a fost saptamana trecuta?
* Cerere de perchezitie la presedintele Camerei Deputatilor
* Ordonanta DNA, un scandal de ochii lumii
* Fuziunea PD-PNL naste patimi
* Anticipatele, solutie salvatoare in tavalugul scumpiri
Ce a fost saptamana trecuta?
* Cerere de perchezitie la presedintele Camerei Deputatilor
* Ordonanta DNA, un scandal de ochii lumii
* Fuziunea PD-PNL naste patimi
* Anticipatele, solutie salvatoare in tavalugul scumpirilor
* Scandalul Frunda
* PC a inghitit PUNR
Uitam de toate cand stam in fata televizoarelor. Nu trece o jumatate de ora si apare o declaratie "incendiara", o chemare la Parchet sau DNA. Tot puroiul iese la iveala. Cei anchetati acuza ingerinte politice in justitie. De la ministrul Sanatatii si Dinu Patriciu, membri importanti ai PNL, pana la Nastase si Dan Ioan Popescu de la PSD.
Frica a inceput sa puna stapaniere pe sistem. Toti cei ce se simt vulnerabili isi cauta scaparea. Apeleaza la tot felul de formule incredibile, de la relatii pe langa puternicii zilei, pana la avocati bine cotati si jurnalisti influenti.
Dar tavalugul nu mai are oprire, nu exista un centru unic de comanda, chiar si politica. Cine vede ce se intampla in jurul Romaniei ar trebui sa inteleaga faptul ca aceasta curatenie nu are un rol reparatoriu, ci unul constructiv. Acum nu se pune numai problema faptelor din trecut ci si cea a potentialelor riscuri pe care le reprezinta diferitele centre de putere care ar putea frana integrarea lumii occidentale in Romania.
Iar meciul este un mare blat. Rezultatul este asigurat din start cu un singur castigator. Asa cum istoria ne-a aratat in repetate randuri, numai viitorul poate castiga.
De ce?
Saptamana a fost marcata de doua evenimente majore: cererea DNA de a-i fi perchezitionate casele presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase si respingerea de catre Senat a ordonantei de transformare a PNA in DNA.
Adrian Nastase este parasit de toti colegii sai de partid pe care i-a indepartat atunci cand avea puterea si care dovedesc acum ca, in fapt ei erau PSD, nu cei cu care fostul lor sef a incercat sa schimbe partidul. Adrian Nastase nu a reusit sa schimbe coloana vertebrala a PSD, iar acum frustrarile nemultumitilor i se intorc.
Desi il credeam mai flexibil, dl Nastase este incapabil sa preia, in beneficiul propriei imagini, rolul de victima, chiar si atunci cand, cu putin efort ar putea rasturna situatia in favoarea lui. Un om care incepe un discurs cu o reclama TV (credem ca nici nu stie la ce facea reclama lupul), nu poate fi considerat victima, chiar si atunci cand copiii sai sunt chemati ca martori. Dl. Nastase uita ca cel mai flexibil castiga.
Respingerea de catre Senat, prin lege, a ordonantei de transformare a PNA in DNA pare sa fie un joc foarte abil al actualei puteri, ai carei reprezentanti au lipsit de la vot. Un scenariu numai bun pentru a impresiona Vestul. Scandalul iscat de respingerea ordonantei a ajuns rapid atat pe axa Washington-Londra, cat si - ceea ce este mai important - la Bruxelles.
Marea vizibilitate externa a scandalului din Senat s-a datorat probabil si faptului ca in aceasta perioada la Bucuresti este o mare densitate de evaluatori europeni pe metrul patrat. Acestia pregatesc raportul de evaluare din primavara, de care depinde integrarea Romaniei in UE. Un scenariu asemanator cu cel al ordonantei DNA s-a folosit si in cazul protejarii proprietatii intelectuale si industriale.
Dupa cum ne-a obisnuit, la orice iesire Elena Udrea face o serie de declaratii care readuc in discutie o serie de subiecte sensibile. Este inceputul unui discurs public necesar. Un discurs in care se dau exemple, se spun lucruri clare, nu unul plin de locuri comune si populisme.
Scandalul declansat de declaratiile senatorului UDMR, Gyorgy Frunda, a pus clasa politica romaneasca intr-o situatie greu de anticipat. Aparent aveai senzatia ca te afli in urma cu 10 ani si ca asculti discursurile UDMR cu replici de la PRM. in fapt, institutiile romanesti s-au vazut puse intr-o situatie fara precedent. Desi UDMR este o formatiune aflata la putere, a ales sa eludeze negocierile si sustinerea din partea coalitiei din care face parte, mergand pe calea institutiilor internationale pentru a-si atinge obiectivele. PNL a fost initial surprins, PD s-a revoltat, europarlamentarii s-au simtit pe din-afara. Asteptam in urmatoarele zile explicatii plauzibile legate de modul in care este posibil ca acest gen de probleme sa nu fie discutate mai intai in Romania.
Ce va fi?
* Presedintele Traian Basescu si-a programat consultari la Cotroceni cu reprezentantii partidelor.
* Guvernul isi asuma raspunderea pentru pachetul de legi privind reforma sectorului sanitar.
* In Romania vor sosi evaluatorii UE pentru domeniul sanatatii
* seful statului va face un turneu in Qatar, Emiratele Arabe Unite si Kuweit.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.