1925
* 23 ian. Se hotaraste donarea unei sume de 5000 lei pentru ridicarea unui monument dedicat lui D. Onciul.
* 5 mart. S-a stins din viata Gheorghe Munteanu-Murgoci, a carui pierdere este "o paguba pentru cultura romaneasca in i
1925
* 23 ian. Se hotaraste donarea unei sume de 5000 lei pentru ridicarea unui monument dedicat lui D. Onciul.
* 5 mart. S-a stins din viata Gheorghe Munteanu-Murgoci, a carui pierdere este "o paguba pentru cultura romaneasca in intelesul cel mai larg al cuvantului", cum apreciaza Gh. Titeica.
* 1 apr. In sesiune generala extraordinara este aprobat, in unanimitate, actul de intemeiere a Fundatiei "Menachem H. Elias"
* 9 apr. La inmormantarea lui P. Poni, stins din viata la 2 aprilie, Gh. Titeica face un elogiu celui care a fost "mare invatat in intelesul cel mai ales al cuvantului si un mare roman in toate manifestarile sale".
* 30 mai. Medicul Ioan Cantacuzino este ales membru titular al Academiei Romane.
* 3 iun. Preotul istoric Nicolae M. Popescu rosteste discursul de receptie despre Dimitrie Onciul, subliniind contributia acestuia la elucidarea unor probleme importante din istoria noastra medievala. Raspunsul a fost dat de N. Iorga.
* 4 iun. Istoricul francez Eduard Chapuisant este ales membru corespondent.
* 5 iun. Medicul Toma Ionescu este ales membru de onoare.
* 8 iun. Agronomul Gh. Ionescu-Sisesti, chimistii Gh. Gh. Longinescu si Stefan Minovici sunt alesi corespondenti. Ca membru corespondent din strainatate este ales geologul belgian Paul Fourmarier.
* 9 iun. Gh. Bals rosteste discursul de receptie "inceputurile arhitecturii bisericesti din Moldova. Dupa omagiul adus lui Gh. Bangescu, Gh. Bals prezinta arhitectura religioasa cu o referire speciala la Stefan cel Mare. Retinem finalul discursului: "A pastra aceste ziduri, aceste sfinte amintiri este pentru noi o imperioasa datorie de la care nu putem lipsi fara a pacatui in contra tuturor acelora cari, prin luptele si jertfele lor, au creat tarile noastre, le-au pastrat prin vicisitudinile vremurilor, au pregatit si au facut cu putinta incununarea de azi a acestor sfortari de veacuri". Raspunsul este dat de Al. Lapedatu.
* 11 iun. Sunt alesi noi membri de onoare: scriitoarea Elena Vacarescu, scriitoarea franceza de origine romana Anne-Elisabeth de Brancovan contesa de Mathieu Noailles, chimistii francezi Victor Grignard, Paul Sabatier si Ch. Moureau, chimistul britanic Sir William Jackson Pope si chimistul italian Emmanuele Paterno di Sessa. I.C. Negruzzi este ales ca presedinte al Academiei, iar ca vicepresedinti sunt alesi Al. Bratescu-Voinesti, Andrei Radulescu si Gh. Marinescu.
* 19. iun. La inmormantarea lui Anghel Saligny, stins din viata la 17 iunie, Gh. Titeica afirma ca "Academia Romana a vazut in opera atat de bogata si de variata a lui Anghel Saligny nu numai valoarea ei tehnica si nespus de folositoare, dar si acea poezie a realitatii, care se desprinde din orice adaptare minunata a mijloacelor restranse cu scopul inalt catre care tinteste, precum si deosebita valoare a omului care a reusit, prin geniul, staruinta si munca sa, sa aduca la indeplinire atatea lucruri mari".
(Selectie din lucrarea "Istoria Academiei Romane in date" de Dorina N. Rusu")


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.