In februarie s-au implinit 170 de ani de la duelul fatal al lui Puskin cu baronul francez George-Charles Dantes, care a avut loc intr-o padure, la Ciornaia Recika, in apropierea Sankt Petrsburgului, aminteste RIA Novosti, citata de agentia "Rusia la
In februarie s-au implinit 170 de ani de la duelul fatal al lui Puskin cu baronul francez George-Charles Dantes, care a avut loc intr-o padure, la Ciornaia Recika, in apropierea Sankt Petrsburgului, aminteste RIA Novosti, citata de agentia "Rusia la zi". Conditiile duelului, conform insistentelor lui Puskin, au fost pe viata si pe moarte, si nu dadeau adversarilor nici o sansa de a scapa pentru ca distanta de la care se tragea era de doar zece metri. Aventurierul Dantes (care se spunea ca ar fi amantul sotiei poetului) a tras primul, Puskin a cazut, iar secundantii si chiar si Dantes au sarit sa-l ridice. Cu toate acestea, Puskin a cerut rivalului sa se intoarca la locul sau, dupa care, trecand peste durerea cauzata de rana din burta, a tras si el. A cazut si Dantes, dar nu era ranit decat in mana. Peste doua zile, Puskin a murit si astfel baronul francez a devenit, pentru vesnicie, un personaj blestemat in Rusia.
S-a obisnuit a se crede ca Dantes a fost un intrigant si un mincinos, si ca dragostea sa afisata pentru sotia lui Puskin, Natalia, nu era decat o forma de amor propriu a unui egoist care, facand curte primei frumoase a Sankt Petersburgului, nu dorea decat sa infrumuseteze lista cuceririlor sale cu inca o cifra.
Cu toate acestea, "lucrurile se pare ca nu stau chiar asa cum se credea" afirma in cartea sa "Nasturele lui Puskin", aparuta recent, profesoara italiana de cultura slava, Serena Vitale. (Expertii rusi au criticat-o sever pe Vitale pentru lucrarea sa, iar opinia lor a fost atat de categorica, incat prima editie a volumului a aparut la Riga, pentru ca cercurile intelectuale din Moscova si St. Petersburg au refuzat aparitia Serenei Vitale pe scena literara).
Scrisorile lui Dantes
Pentru volumul sau, Serena Vitale a reusit un lucru aproape de necrezut: a obtinut de la urmasii baronului Dantes 25 de scrisori ale lui catre tatal sau vitreg. Bineinteles, lumea stiintifica stia demult despre existenta acestor scrisori, care, partial, au fost si publicate, dar pana la Serena Vitale nimeni dintre cei care au studiat viata lui Puskin n-a reusit sa gaseasca cheia pentru inima posesorilor arhivei familiei Dantes-Heeckeren. Si iata, ca in sfarsit, ultimul dintre mostenitorii acestuia i-a inmanat profesoarei italiene intreaga arhiva.
Cele 25 de scrisori au fost scrise de Dantes catre baronul Heeckeren (ambasadorul Olandei din Sankt Petersburg care l-a infiat pe Dantes - n.n.) in acele zile cand el facuse o pasiune nebuna pentru sotia poetului.
Din scrisorile lui Dantes reiese evident ca este vorba despre drama unei iubiri respinse, si ca Natalia niciodata nu a avut o legatura amoroasa cu el, desi se indragostise de Georges. Ea declarase chiar ca ceea ce simtea pentru francez era un sentiment unic, pentru ca nu se casatorise cu Puskin din dragoste, ci la cererea mamei sale.
Fidela sotului
Nascandu-i lui Puskin cativa copii si fiind din nou insarcinata, ea s-a indragostit de tanarul francez. Neascunzandu-si pasiunea, ea totusi i-a refuzat acestuia un singur lucru - intimitatea fizica -, referindu-se cu lacrimi in ochi la datoria unei femei casatorite.
Iata ce scrie Dantes baronului Heeckeren in scrisoarea din 6 martie 1936: "Ea s-a dovedit a fi mult mai puternica decat mine. De peste 20 de ori mi-a cerut sa am mila de ea, de copiii ei, de viitorul ei, si in acele clipe a fost atat de frumoasa, incat puteai s-o iei drept un inger care a coborat de pe cer... si a ramas curata si poate umbla cu capul sus".
Puskin a devenit in mare masura victima geloziei proprii, pentru ca Natalia ii era fidela si poetul stia bine acest lucru. Se pare ca insa el nu a putut suporta dragostea ei platonica pentru rival, scrie in incheiere Agentia "Rusia la zi". (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.