Dan Voiculescu l-a atacat extrem de dur pe Traian Basescu la Congresul Partidului Conservator. Liderul PC a spus ca sub presedintele Basescu am ajuns sa traim intr-un stat politienesc. Si seria acuzatiilor a continuat. In timp ce romanii se tem sa
Dan Voiculescu l-a atacat extrem de dur pe Traian Basescu la Congresul Partidului Conservator. Liderul PC a spus ca sub presedintele Basescu am ajuns sa traim intr-un stat politienesc. Si seria acuzatiilor a continuat. In timp ce romanii se tem sa mai vorbeasca la telefoane, Basescu incearca cu orice pret sa creasca puterea serviciilor secrete subordonate lui, spune Voiculescu. El sustine ca sub aripa locatarului de la Cotroceni, Justitia a intrat intr-un derapaj care pune in pericol integrarea in UE. Voiculescu crede ca DNA a devenit un decor pentru mediatizarea justitiarului de la Cotroceni. Conservatorul afirma ca PD a devenit partid-stat, dupa model PSD, iar Basescu aplica metodele de intimidare ale lui Ion Iliescu. Voiculescu mai acuza PD-ul ca salveaza politicienii naufragiati din alte partide oferindu-le iertare in doasarele penale. Toate aceste acuze, mitraliate de liderul PC, aduc a evidenta declaratie de razboi, un conflict pe care, cel putin din punct de vedere cronologic, l-a deschis presedintele Traian Basescu, imediat dupa castigarea alegerilor. (B.C.)
Blestemul FSN si paralela Iliescu-Basescu
Liderul conservatorilor Dan Voiculescu a lansat ieri, in cadrul Congresului Extraordinar al PC, un atac dur la adresa presedintelui Basescu si a PD, care, "odata ajuns la putere, se comporta mai ceva ca PSD, din vremurile sale bune". Comparatia lui Voiculescu este de altfel incadrata intr-o Romanie "urmarita de blestemul FSN-ului, un balaur cu doua capete - PSD si PD". "Aceste capete s-au mancat, se mananca si probabil se vor manca in continuare intre ele", a continuat seful conservatorilor. "Ani de zile, PSD a incercat sa formeze un FSN mai mare pentru domnul Iliescu, acum PD viseaza sa formeze un FSN mai mare pentru domnul Basescu. Si cum ar vrea sa o faca? Poate inghitind PNL, un partid istoric, elegant, pe care impreuna cu fostii colegi din PSD il alergau cu tancurile, acum 15 ani", a mai comentat vehement Voiculescu.
De altfel, tot discursul liderului PC a fost structurat pe ideea aprecierii sale vizavi de PNL, partid caruia i-a gasit doar calificative pozitive, spre deosebire de atitudinea fata de PD, "un partid mai putin serios" care doar "profita". In prezenta oaspetelui special al Congresului, senatorul liberal Teodor Melescanu, pe care premierul l-a mandatat sa-l reprezinte la reuniunea la care el fusese invitat, Voiculescu a explicat care este menirea PD, aceea de a racola parlamentari "de unde nimereste", pentru a constitui "Frontul Salvarii" pentru Basescu, caruia "ii place la nebunie rolul domnului Iliescu, pe stil nou". "Ce mai face in plus PD? Profita de degringolada din PSD si din alte partide, salveaza in barca sa parlamentari de unde nimereste, le iarta dosare penale, le promite orice, numai sa vina la ei, totul pentru Frontul Salvarii, totul pentru Partidul Presedintelui. De altfel, cuvantul <<salvare>> l-a urmarit pe domnul Basescu pana si la Consiliul Europei cand explica penibil de ce nu s-a obosit sa invete limba franceza. Adevarul este simplu: domnului Basescu ii place la nebunie rolul domnului Iliescu, dar pe stil nou", a mai spus Voiculescu, explicand in continuare strategia pe care o foloseste Basescu, din punctul sau de vedere: "Zi de zi asta face, ii preia electoratul, cu fes, acum vrea sa preia si partidul front, si probabil in curand isi va depasi idolul. Va conduce revolutia poporului impotriva capitalistilor nesatui si a clasei politice corupte." In continuarea discursului, Voiculescu a dat asigurari in ceea ce priveste distantarea PC de strategia lui Basescu si a servit audientei solutii pentru zadarnicirea planurilor de marire ale presedintelui: "Noi, Partidul Conservator, nu vrem sa fim partasi cu aceasta politica ridicola de tip FSN a domnului Basescu. Este o politica in care scandalurile se tin lant doar pentru a-l legitima pe liderul noului FSN. Doar asa se poate poza in singura solutie, in salvatorul neamului. De aceea va rog de acum inainte feriti-va de vorbe goale, de certuri inutile, iar daca nu puteti sa le evitati, va rog cel putin sa nu le alimentam noi. Asa voi proceda si eu dupa acest ultim semnal de alarma tras la congresul partidului." Conservatorul si-a continuat ideile prin reafirmarea participarii la guvernare: "Vreau sa va spun foarte clar - noi vom ramane la guvernare atat timp cat este nevoie ca Romania sa intre in Uniunea Europeana".
Basescu -"evaziv si ipocrit"
Liderul Voiculescu l-a criticat pe Traian Basescu si in contul "procesului de decredibilizare a oamenilor de afaceri din Romania". Potrivit presedintelui PC, pentru un om de afaceri a devenit "un act de mare curaj sa se implice in politica" sau sa critice atitudinea statului, pentru ca declaratiile sale sunt urmate de controale severe. "Pentru un om de afaceri din Romania a ajuns un act de mare curaj sa se implice in politica, sa iasa si sa critice raspicat, in public, anumite comportamente ale statului, stim ca daca se intampla asta urmeaza controale, unele din ele murdare, care nu-i decat o practica instituita de partidul stat, de PSD", a mai comentat Voiculescu. "Prin atitudinea sa evaziva si ipocrita, presedintele Basescu lasa in continuare sa pluteasca o confuzie nefericita intre orice grup serios de firme si grupuri de interese mafiote. Mai mult, in loc sa-i incurajeze pe oamenii de afaceri, Basescu incurajeaza confuzia in lumea oamenilor de afaceri. Asistam stupefiati la decredibilizarea mediului de afaceri. In mod aberant, toate acestea se intampla intr-un an in care ar trebui sa ne preocupe cum sa ajutam mediul de afaceri sa reziste concurentei din Uniunea Europeana", spune conservatorul. Acesta face apel la Basescu "sa dea un semnal public de incetare a demonetizarii oamenilor de afaceri, de incetare a numirii lor ca afaceristi cu sens peiorativ. Voiculescu se declara impotriva "confuziei nefericite pe care o arunca in spatiul public justitia televizata a regimului Basescu". "Parchetul Anticoruptie a devenit cel mai ieftin decor de televiziune. Iar oamenii de afaceri sunt actori fara voie intr-un circ filmat gratis si aducator de ratinguri pentru unii politicieni", este de parere Voiculescu.
Liderul PC mentioneaza abuzurile din cazul Patriciu
"Este inadmisibil ca oameni de afaceri sau demnitari sa afle de la ziaristi ca sunt chemati la DNA, iar nimeni de acolo sa nu fie pedepsit. Este inadmisibil ca presa sa primeasca date din dosarele care sunt pe rol. Este inadmisibil ca primul contribuabil al tarii la bugetul de stat, ma refer la domnul Dinu Patriciu, sa fie vanat de ani de zile, sa fie ascultat, amenintat, sa fie retinut ca ultimul infractor, fara a fi macar trimis in judecata. Prin firma sa, acest om acopera integral bugetul invatamantului romanesc, buget cu care se joaca darnic si ipocrit, domnul Basescu, atunci cand merge la negocieri", a comentat Voiculescu in discursul sau, referindu-se la cazul Patriciu. "Acest om afla ca de ani de zile isi plateste nu numai factura de telefon, dar mai plateste si ascultarea propriilor sale telefoane de catre statul roman. Daca a incalcat legea, Dinu Patriciu trebuie sa plateasca, dar intr-un timp rezonabil trebuie luata o hotarare. Este anormal sa tergiversezi ani de zile o ancheta", mai spune conservatorul, apreciind totodata ca "este un exemplu negativ si jalnic dat oricarui om de afaceri, este un pericol pentru stabilitatea economica din Romania". "La 16 ani de la revolutie, in Romania a reaparut, din pacate, o atmosfera de suspiciune, pe care o credeam uitata. Traim intr-un stat in care incepe din nou sa ne fie teama unde, cum si cu cine vorbim la telefon. Traim intr-un stat tot mai politienesc. Se tot incearca cresterea puterii serviciilor secrete, in loc de crestere a puterii de cumparare a romanilor", mai atrage atentia Voiculescu.
<>Societatea civila - "orbita de Cotroceni"
Liderul PC critica si societatea civila, care, in opinia sa, "nu vede realitatea, pentru ca este orbita de Cotroceni" "Va amintiti, probabil, cat de morali si cat de curati erau pentru societatea civila domnul Traian Basescu si PD. Iar acum ce putem observa? Odata ajunsi la putere PD se comporta mai ceva ca PSD, din vremurile sale bune. PD devine o culme a traseismului politic. Ba mai mult, in cateva secunde a trecut de la social-democratie la populari. Cum se comporta societatea civila? Va spun eu - de luni de zile tac malc. E rusinos, este jenant sa te faci ca nu vezi realitatea doar pentru ca te orbeste Cotroceniul", a spus conservatorul.
"Domnul Traian Basescu, pe atunci presedinte al PD, la o intalnire a noastra, ne-a dorit probabil din toata inima si cu buna-credinta sa atingem in cativa ani 12%. Ne vom stradui!", a fost fraza de incheiere a discursului lui Voiculescu. (Valentina DELEANU)
Basescu a fost cel care a inceput razboiul cu Voiculescu
La inceputul acestei luni, prezent la sedinta de bilant a Ministerului Administratiei si Internelor, Basescu a afirmat: "De prea multe ori, mafia a ajuns pe masa Guvernului. Va cer sa porniti de la actele normative facute de Guvern. Trebuie sa vedem de ce unii au primit scutiri de la plati, iar altii nu."
Seres, tinta preferata a lui Basescu
Principala tinta a sefului statului la sedinta MAI a fost, ca de fiecare data, ministrul conservator al Economiei, Codrut Seres. Basescu a facut referire la acordul romano-elvetian de colaborare in domeniul energiei: "A fost cat pe ce ca un domn care imi spunea ca ar trebui sa raspund pentru tainuire (n.r.-Seres) sa ne pricopseasca cu o alocare directa de contracte-sa repetam Portile de Fier 1 si 2", a atacat Basescu. In replica, ministrul Economiei a recunoscut ca se simte vizat de criticile lui Basescu si a aratat ca nu este de acord cu afirmatia potrivit careia coruptia se afla pe masa Guvernului. "Nu este corecta. Eu nu am simtit aceasta Mafie", a spus Seres. Atacul de la sedinta MAI nu a fost primul indreptat inspre ministrul conservator. La jumatatea anului trecut, cand a avut loc prima remaniere guvernamentala, Basescu a spus explicit ca ar fi fost de preferat si schimbarea ministrului Economiei si Comertului.
Istoria conflictului dintre Basescu si Voiculescu
La inceputul anului 2005, in primul interviu acordat in calitate de presedinte, Basescu se pronunta pentru alegeri anticipate, ca singura cale de iesire din actuala "solutie imorala", care presupunea includerea PUR (fosta denumire a Partidului Conservator) in coalitia de guvernamant. Basescu facea referire la faptul ca fostul PUR a candidat la scrutinul din noiembrie 2004 pe liste comune cu PSD, pentru ca apoi sa se alature actualei Coalitii de guvernamant. De la acest moment, Voiculescu si Basescu au fost intr-un conflict permanent. Voiculescu a amenintat regulat ca isi scoate partidul de la guvernare, dar, in acelasi timp, a tradat cu aceeasi regularitate Coalitia din care facea parte in Parlament. Liderul PC l-a facut ipocrit pe Basescu pentru ca i-ar fi furat tema Parlamentului Unicameral si a votului uninominal, l-a acuzat din nou de ipocrizie atunci cand a mers la Guvern sa negocieze alaturi de Executiv cu sindicatele din invatamant, a aratat ca decizia Curtii Constitutionale prin care presedintii Camerelor au fost mentinuti in functie a fost o infrangere a lui Basescu si l-a facut iresponsabil pe presedinte dupa sedinta MAI, atunci cand a vorbit despre grupuri de interese de tip mafiot fara sa dea date exacte. (Carmen EPURAN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.