Procurorul sef al Departamentului National Anticoruptie (DNA), Daniel Morar (foto), sustine ca in acest moment institutia in fruntea careia se afla are in lucru dosarele mai multor demnitari, dar ca doar impotriva a sase parlamentari a fost inceputa
Procurorul sef al Departamentului National Anticoruptie (DNA), Daniel Morar (foto), sustine ca in acest moment institutia in fruntea careia se afla are in lucru dosarele mai multor demnitari, dar ca doar impotriva a sase parlamentari a fost inceputa urmarirea penala. "Pai demnitari sunt mai multi, noi ne referim acum la parlamentari si sunt sase dosare. De fapt, dosare sunt mai multe, dar este inceputa urmarirea penala impotriva a sase parlamentari", a declarat Daniel Morar intr-un interviu acordat Radio France Internationale, preluat de Rador.
Seful Departamentului National Anticoruptie s-a referit si la cererea de efectuare a unor perchezitii la proprietatile fostului premier Adrian Nastase, precizand ca a solicitat acest lucru inainte ca senatorii sa respinga ordonanta. "Am cerut-o inainte de a afla decizia Senatului, oricum lucrurile raman valabile", a spus Daniel Morar. Acesta a precizat ca perchezitia se impune de fiecare data cand anchetatorii considera ca la o anumita locatie exista bunuri care ar putea servi ca mijloc de proba intr-un proces penal. "Acum, ca regula generala, perchezitia se dispune ori de cate ori organul de urmarire penala apreciaza ca la o anumita locatie exista bunuri care ar putea servi ca mijloc de proba intr-un proces penal. Deci asta este ce va pot spune cu caracter general", a declarat Morar. Seful DNA a reamintit insa ca procurorii se lovesc de prevederile din regulamentele Camerelor cu privire la efectuarea perchezitiei si ca a atras atentia ca acestea ar trebui revizuite.
Asteapta ca Basescu sa nu promulge legea
O alta tema abordata, in acelasi interviu de catre Daniel Morar, a fost recenta respingere de catre senatori a ordonantei privind infiintarea DNA. In acest sens, seful DNA a precizat ca asteapta ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, sa nu promulge aceasta lege de respingere a ordonantei. "Categoric ma astept pentru ceea ce se intampla acum la DNA ca presedintele sa nu promulge legea, pentru ca daca o promulga si se publica in <<Monitorul Oficial>> isi produce efecte, si atunci noi trebuie sa restituim toate dosarele la Parchetul General si pierdem din nou competenta de a cerceta parlamentari, in conditiile in care DNA a fost constituit si dotat tocmai pentru asa ceva, pentru combaterea marii coruptii", a spus Morar. Acesta a mai precizat ca seful statului are la dispozitie 20 de zile pentru a studia legea si pentru a decide daca aceasta va fi sau nu promulgata. "Poate sa invoce orice motive poate pe care le-as invoca si eu, nu stiu. Deci, sunt motive pe care le poate invoca. Presedintele are aceasta atributie a promulgarii. Se prevede in Constitutie ca in termen de 20 de zile o promulga sau o retrimite Camerei. Aici nu ma amestec. Deci presedintele in Constitutie se scrie ca trebuie sa promulge legea in 20 de zile. Deci asta inseamna ca are 20 de zile la dispozitie pentru a o examina. Asa spune. Si tot in Constitutie se spune ca poate sa retrimita o singura data legea la parlament", a mai aratat procurorul sef al DNA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.