Prin HG nr. 225/2001 s-a luat decizia privatizarii Combinatului siderurgic de la Calarasi, SIDERCA SA. O comisie condusa de prietena Danielei Nastase (sotia fostului premier), pe nume Roxana Ileana Bichel (supranumita de presa nasa privatizarii sider
Prin HG nr. 225/2001 s-a luat decizia privatizarii Combinatului siderurgic de la Calarasi, SIDERCA SA. O comisie condusa de prietena Danielei Nastase (sotia fostului premier), pe nume Roxana Ileana Bichel (supranumita de presa nasa privatizarii siderurgiei romanesti) a intocmit un program de reorganizare, divizand societatea in doua parti. Este vorba, pe de-o parte, despre fluxul viabil format din Otelaria electrica si Laminorul de profile grele si sina de cale ferata, iar pe de alta parte de restul activelor SIDERCA ce urmau a fi dezafectate si valorificate ca fier vechi.
Din mai multi investitori interesati, Guvernul Nastase ii prefera pe italienii de la AFV ACCIAIERIE BELTRAME, fara sa stie ca acestia au mari probleme la ei in tara, toate operatiunile pe care le efectuau fiind indeaproape supravegheate de nu mai putin de cinci judecatori sindici. In procesul de privatizare, Roxana Bichel afla despre gravele probleme de-acasa ale italienilor si il informeaza pe seful executivului. Acesta isi da imediat avizul ca Grupul BELTRAME sa fie inlocuit de un obscur SRL, si anume FI. AB, societate infiintata cu putini ani in urma si fara nici o experienta in domeniul siderurgic.
Vanzarea frauduloasa a combinatului
In august 2002 se incheie Conventia nr. 197 de constituire a unei noi firme, sub denumirea de SC DONASID SA, in care italienii urmau sa controleze un pachet majoritar de 70%, preluand fluxul viabil al SIDERCA. Respectivul demers a fost comis cu incalcarea flagranta a legii, fiindca acele active constituiau garantii reale ale fostului AVAS si BCR, pentru o creanta neperformanta preluata la datoria publica si respectiv o linie de credit, ambele in valoare de 48 milioane USD.
Activele in cauza gajate si ipotecate in favoarea celor doi creditori au fost evaluate de doua institute de specialitate, IPROMET si IPROLAM, la suma de peste 91 de milioane USD. In ciuda acestei evidente, AVAS si statul roman au vandut in mod fraudulos partea viabila a combinatului calarasean cu doar 20 de milioane de euro, inclusiv TVA. Spunem fraudulos, deoarece s-a incalcat in mod grosolan OG nr. 44/2002 care, la art. 3, prevede cu claritate: "Pretul stabilit prin negociere directa pentru vanzarea activelor nu poate fi mai mic decat valoarea acestora, determinata prin expertiza solicitata de AVAB". In concluzie, cu stiinta primului-ministru de atunci, statul roman si creditorii privati ai SIDERCA SA erau prejudiciati cu aproape 60 de milioane USD.
Legalizarea subminarii economiei nationale
Furtul din avutul national a fost contestat atat de AVAS cat si de BCR, iar dupa circa doi ani de balbaieli, in aprilie 2004, Adrian Nastase a intervenit in forta, la sfatul prietenei sotiei, Roxana Bichel. Astfel, prin OG nr. 40/2004, prin derogare de la OG nr. 44/2002, "se aproba vanzarea, la pretul de 20 milioane euro, inclusiv TVA, a activelor, stocurilor de materii prime, materiale si piese de schimb" ale SIDERCA SA. Comisionul incasat de cei doi si de alte persoane implicate in acest cadou facut italienilor, de zeci de milioane USD, este de presupus.
Asadar, dupa doi ani, Adrian Nastase si grupul lui ministerial scoate AVAS din starea de infractionalitate in care se afla, legalizand, prin intermediul unei hotarari adoptate la ceas de taina si in mare viteza, vanzarea frauduloasa a partii viabile din combinatul siderurgic.
Italienii au spalat putina
In continuare, AVAS face mai departe voia mai-marelui executivului, acceptand plata banilor in rate, pe o perioada de 12 ani, dar cu trecerea activelor respective in proprietatea italienilor la data semnarii documentelor de vanzare-cumparare. Devenita proprietara prin acest amalgam de ilegalitati, FI. AB nu numai ca nu aduce nici macar un cent ca aport la capitalul social, ci se mai si infrupta din noua societate infiintata, devalizand-o cu circa patru milioane de euro. Apoi, reuseste sa vanda combinatul unei firme apartinand grupului elvetian Tenaris, pentru 37 milioane de euro (48 milioane USD). Noii proprietari au mai preluat, chipurile, si datoria DONASID de 16,8 milioane de euro (22 milioane USD), asa cum au procedat si cu Laminorul Braila si Tubinox Bucuresti pe care le-au pus pe butuci, ca ulterior sa se razgandeasca si sa renunte la ele in favoarea AVAS.
In acest timp, italienii au spalat putina cu buzunarele doldora de euroi, fara a fi investit ceva ori sa-si fi asumat vreun risc, in afara de acela de a fi bagati la zdup, daca ar fi existat vointa politica.
Giliola Cioteanu, o noua Roxana Bichel
Ajunsi proprietari fara a plati pentru DONASID atat cat valoreaza in mod real activele societatii, elvetienii insista acum pe langa actualul cabinet sa respecte Conventia nr. 197/2002, prin care partea romana se obliga sa acorde drept de preemtiune cumparatorului, asupra celorlalte active ale SIDERCA SA. In acest moment, intra in scena o noua Roxana Bichel, respectiv Giliola Ciorteanu, vicepresedinte AVAS, care promoveaza o noua ordonanta de urgenta. Nu era destul ca statul n-a incasat nici un cent de la italieni, lasandu-i sa plece linistiti si urmand sa se multumeasca cu cele 20 de milioane de euro, inclusiv TVA, de la elvetieni, in 12 ani. Mai trebuia ca Guvernul Tariceanu sa-i si protejeze pe cei ce au complotat cu macaronarii pentru a ne spolia, prin OG nr. 68/2005. Gratie acesteia, AVAS este mandatata sa-si indeplineasca toate obligatiile asumate fata de cumparator (care a spalat putina demult), prin conventia buclucasa.
Pe langa toate aceste ilegalitati cu iz evident de coruptie la nivel inalt, AVAS mai are si tupeul de a solicita falimentarea a ce-a mai ramas din SIDERCA, inscriindu-se la masa credala cu intreaga creanta detinuta, sub motiv ca cele 20 de milioane de euro, care de fapt sunt un pic peste 16 milioane, n-au fost nici pana azi incasate de la cumparator.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.