Omul de afaceri craiovean Ion Fotescu a fost trimis in judecata, alaturi de alte noua persoane, pentru prejudicierea statului roman cu aproape 67 de miliarde de lei vechi, prin rambursari ilegale de TVA. Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie
Omul de afaceri craiovean Ion Fotescu a fost trimis in judecata, alaturi de alte noua persoane, pentru prejudicierea statului roman cu aproape 67 de miliarde de lei vechi, prin rambursari ilegale de TVA. Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat ieri ca procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au finalizat urmarirea penala si au dispus trimiterea in fata instantei a lui Ion Fotescu, Anghel Gheorghe, Gelu Gheorghe, Milko Radivoi Sclaus, George Georgescu, Reza Pourmand, Tabit Hussein Sultan, Agdol Khalegh Ghuni Baui, Nasser Bogdany Hassan Mousa si Aurel Ghetu. Cei zece sunt acuzati in principal de crima organizata, spalare de bani, inselaciune cu consecinte deosebit de grave sau complicitate la aceasta infractiune, evaziune fiscala, fals in declaratii, fals in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la fals intelectual sau complicitati la aceste fapte penale, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, falsificarea instrumentelor oficiale, favorizarea infractorului.
Grup infractional
Anchetatorii au stabilit ca Ion Fotescu a constituit, in perioada august 2003-noiembrie 2004, un grup infractional, din care faceau parte si celelalte noua persoane trimise in judecata, pentru obtinerea in mod fraudulos de rambursari de TVA in dauna Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj. Conform procurorilor, omul de afaceri craiovean a fost atat organizatorul activitatii infractionale, cat si beneficiarul sumelor obtinute in mod ilegal. Procurorii sustin, de asemenea, ca Fotescu a indus in mod repetat in eroare functionari ai DGFP Dolj, declarand in mod fals ca documentele prezentate pentru rambursarile de TVA sunt reale, iar mijloacele inscrise in balanta de verificare se afla in proprietatea societatilor. Totodata, Fotescu a falsificat numeroase facturi fiscale si procese-verbale de custodie, efectuand cu stiinta inregistrari neexacte in contabilitatea unor firme, toate acestea avand consecinta denaturarea rezultatelor financiare si a elementelor de activ si pasiv ce se reflecta in bilanturile firmelor. Dosarul penal, care are 16 volume cu peste zece mii de pagini de material probator, a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Bucuresti.
Reamintim ca in 19 martie 2005, magistratii Tribunalului Bucuresti au emis pe numele lui Fotescu un mandat de arestare in lipsa, omul de afaceri fiind dat in urmarire generala si consemn la frontiera. Prins de politisti dupa doua zile, el a fost pus in libertate la inceputul lunii iunie, printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.