Clanul Clamparu, acuzat de trafic de carne vie si constituirea unui grup infractional transfrontalier, a fost la un pas de a iesi din arest din cauza incompetentei crase a magistratului Andreea Stanese, de la Tribunalul Sibiu. Judecatorul a decis ret
Clanul Clamparu, acuzat de trafic de carne vie si constituirea unui grup infractional transfrontalier, a fost la un pas de a iesi din arest din cauza incompetentei crase a magistratului Andreea Stanese, de la Tribunalul Sibiu. Judecatorul a decis retrimiterea dosarului la Parchet, pentru refacerea tuturor actelor de urmarire penala. Hotarare care nu ar ridica mari semne de intrebare daca, asa cum a subliniat si presedintele Traian Basescu, pentru capturarea mafiotilor din clanul Clamparu nu ar fi fost nevoie de o colaborare intre patru tari, si mai ales daca ar fi fost sustinuta de o motivare solida. Numai ca motivele care au stat la baza acestei decizii sunt de-a dreptul aberante. Astfel, avocatii clanului Clamparu au ridicat mai multe exceptii "referitoare la modul de efectuare a urmaririi penale". Scopul acestui tertip avocatesc a fost ca instanta sa constate "nulitatea absoluta a tuturor actelor de urmarire penala efectuate cu incalcarea legii". Aparent, demersul aparatorilor clanului mafiot este unul firesc, uzitat in mai toate cauzele cu interlopi care sunt dispusi sa dea bani grei pentru a obtine eliberarea lor din arest.
Incompetenta sau coruptie?
Gaselnita avocatilor a fost aceea ca "procurorul Alina Albu, care a efectuat urmarirea penala si a emis rechizitoriul in dosarul de la Parchetul General, nu a indeplinit si nu indeplineste criteriile legale privind competenta functionala, deoarece avea o vechime in magistratura de trei ani, desi conform dispozitiilor legii 92/1992, trebuia sa aiba o vechime de 8 ani (...)". Pe scurt, avocatii au incercat sa invedereze instantei ca procurorul anchetator nu era competent sa instrumenteze cauza, potrivit legii 92/1992 de organizare judecatoreasca. Numai ca, Legea 92/1992 a fost abrogata in septembrie 2004, cand, sub presiunea Uniunii Europene, au fost adoptate noile legi ale reformei in Justitie (303, 304, 317).
Grav este ca judecatorul Andreea Stanese le-a facut jocul avocatilor clanului Clamparu, luand de buna o lege abrogata si inlocuita cu o alta, care constituie, de fapt, baza functionarii actului dejustitie. Incompetenta sau coruptie? Greu de crezut ca un judecator de tribunal nu-si cunoaste propria lege de functionare. Mai grav ar fi insa ca acest judecator sa fi fost "mosmondit" de "veniturile" impresionante ale membrilor clanului Clamparu, si sa fi trecut cu vederea aceasta legea abrogata. Astfel, pe baza acesteia, judecatorul Stanese si-a construit sentinta de eliberare a mafiotilor, dispunand "restituirea cauzei la Parchet in vederea refacerii tuturor actelor de urmarire penala, refacerea probelor efectuate in faza actelor premergatoare, refacerea actelor de urmarire penala efectuate in afara tarii noastre (...)". Practic, judecatorul Stanese a distrus intreaga ancheta penala efectuata pe parcursul mai multor ani, cu eforturi considerabile (financiare, informative etc), de autoritatile judiciare din patru tari europene. "Greseala" judecatorului Stanese este cu atat mai grava cu cat sentinta sucita a acesteia a scandalizat organismele judiciare din cele patru tari europene in care membrii clanului Clamparu au avut activitati infractionale dovedite. Presedintele Basescu si Romania au platit din greu aceasta "eroare judiciara". Autoritatile romane au fost "urecheate" de catre seful statului, dupa ce acesta a inghitit criticile de rigoare venita din spatiul UE.
CSM inca ancheteaza
Comportamentul judecatorului Stanese nu este o intamplare nefericita la Tribunalul Sibiu. Sub mandatul de presedinte al lui Marcel Rusu, Tribunalul Sibiu si-a mai dat in petec de multe ori, eliberand din arest o serie de inculpati periculosi. Scandaloase pentru opinia publica si pentru procurorii fostului PNA au ramas deciziile de eliberare ale inculpatilor din lotul BCR Gorj, de pilda (dosar in care s-au inregistrat, prin fapte de coruptie, prejudicii de aproape 1800 de miliarde de lei). La Tribunalul Sibiu functioneaza o serie de judecatori specializati in rebuturi profesionale, precum Andreea Dinescu sau Elena Maier (implicate in musamalizarea dosarului "mafia doctoratelor"). Curtea de Apel Alba-Iulia a reparat "eroarea" comisa de incompentul magistrat Stanese, de la Tribunalul Sibiu, dupa ce a admis recursul Parchetului, care solicitase mentinerea starii de arest preventiv.
Ancheta inspectiei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in dosarul "Stanese-Clamparu", este in derulare. In acest context, CSM ar trebui sa fie capabil sa adopte o pozitie transanta, in sensul sanctionarii disciplinare a acestui magistrat, care "se mandreste" cu aplicarea unor legi abrogate, favorizante pentru capii lumii interlope.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.