Legea nr. 7/2006 privind statutul functionarului parlamentar, care conferea o serie de avantaje functionarilor publici din aparatul Parlamentului, a fost suspendata pana la sfarsitul anului. Decizia a fost luata, printr-o Ordonanta de urgenta, in sed
Legea nr. 7/2006 privind statutul functionarului parlamentar, care conferea o serie de avantaje functionarilor publici din aparatul Parlamentului, a fost suspendata pana la sfarsitul anului. Decizia a fost luata, printr-o Ordonanta de urgenta, in sedinta de ieri a Executivului. "Decizia a fost luata deoarece Legea privind statutul functionarului public parlamentar cuprindea o serie de masuri care puteau crea discriminari intre functionarii publici din cadrul Parlamentului si restul functionarilor publici", a precizat Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului. Legea oferea cadrul legal ca functionarul public parlamentar sa beneficieze de pensie mai mare si calculata dupa sistemul pensiilor magistratilor. Un alt exemplu de facilitati suplimentare oferite functionarilor parlamentari erau tichetele de masa. In afara de pensiile deosebite ce urma sa le aiba acesti functionari publici, legea in cauza confera un statut special functionarilor publici parlamentari numiti in cadrul structurilor de specialitate ale Camerei Deputatilor si Senatului, acordandu-le dreptul la asociere sindicala si la greva, permitandu-le sa fie alesi sau numiti intr-o functie de demnitate publica si stabilind pentru acestia atat un salariu de baza lunar, cat si sporuri, indemnizatii, premii si alte asemenea drepturi. Oana Marinescu a precizat ca Legea va fi reexaminata in Parlament pentru a elimina discriminarile care figureaza in varianta actuala. Actul normativ a fost o initiativa a parlamentarilor, promulgata de presedintele Traian Basescu in data de 10 ianuarie. Un punct de vedere referitor la aceasta initiativa legislativa a fost cerut de Parlament si Ministerul Muncii. "Ministerul Muncii nu a sustinut in forma prezentata acel proiect de lege, iar punctul nostru de vedere a fost doar consultativ", ne-a declarat ministrul Muncii, Gheorghe Barbu.
Eforturi prea mari
Oana Marinescu a precizat ca aplicarea prevederilor Legii 7/2006 putea determina o serie de eforturi financiare care nu puteau fi sustinute de buget. Asa cum am mai prezentat in luna februarie, la data aparitiei in MO a Legii 7/2006, functionarilor publici parlamentari li se putea calcula pensia dupa acelasi algoritm ca pensiile magistratilor. Adica, se poate ajunge in situatia in care pensia ar fi fost egala cu salariul avut la data pensionarii. "Prevederile referitoare la introducerea de reglementari specifice privind pensionarea functionarilor publici parlamentari sunt inoportune deoarece acestia au calitatea de asigurati ai sistemului public de pensii. Astfel, functionarii publici parlamentari beneficiaza de toate drepturile de asigurari sociale prevazute de Legea pensiilor, drepturi aplicabile tuturor functionarilor publici, fara a crea discriminari", a precizat Marinescu.
Nu afirmam ca magistratii ar avea motive foarte intemeiate de a beneficia de pensii calculate dupa alt sistem decat al muritorilor de rand. Cu totii contribuim cu acelasi procent la asigurarile sociale si la fondul de pensie insa, magistratii au, prin legi speciale, pensii mult mai mari. Astfel, prin Legea 7 sistemul care se aplica magistratilor era preluat aplicat si functionarilor publici parlamentari. "Activitatea functionarilor publici parlamentari se deosebeste radical de cea a magistratilor, neavand legatura cu functionarea Justitiei. Din acest motiv, nu este posibila acordarea pensiei de serviciu in baza Legii nr. 303/2004 privind statutul magistratilor, pentru functionarii publici parlamentari, dupa cum prevedea Legea nr 7/2006", a completat Oana Marinescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.