Firma Balkan Petroleum (BkP) a notificat Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ca renunta la contractul de novatie privind cedarea actiunilor rafinariei Rafo catre Calder-A International, a declarat presedintele AVAS, Razvan Oras
Firma Balkan Petroleum (BkP) a notificat Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ca renunta la contractul de novatie privind cedarea actiunilor rafinariei Rafo catre Calder-A International, a declarat presedintele AVAS, Razvan Orasanu, transmite Mediafax. "Pana la expunerea oficiala a unei noi intentii, actionariatul Rafo ramane nemodificat", a adaugat el.
Seful AVAS a aratat ca institutia pe care o conduce isi mentine, alaturi de Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala, solicitarea in instanta pentru lichidarea Rafo. Reamintim, AVAS a anuntat, in luna august a anului trecut, ca Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a instituit sechestru asigurator asupra actiunilor detinute de Balkan Petroleum la RAFO Onesti, iar o eventuala vanzare a titlurilor nu este valabila decat cu acordul Autoritatii. Potrivit AVAS, pentru ca institutia sa recunoasca acel contract de novatie era nevoie de o serie de documente pe care, insa, nu le-a primit.
Balkan Petroleum a decis sa renunte si la administratorul unic al Rafo Onesti, firma V&V Trading. Presedintele BKP, Marian Iancu, a declarat ca a fost notificata firma Expanet (n.r - care face parte din acelasi grup cu firma Calder-A International si are un contract de procesare cu Rafo) cu privire la hotararea de inlocuire a administratorului unic, dar si asupra faptului ca aceasta masura nu va afecta acordul aflat in derulare. "Reiteram clar si explicit pozitia noastra ferma, in sensul ca, numai daca vor respecta toate obligatiile asumate in contractul cadru si celelalte contracte interdependente, Calder-A International va deveni intr-o forma sau alta, legal, proprietarul de drept al rafinariei", a mai adaugat Iancu. Presedintele BkP a precizat si ca obiectivul major al transferului de proprietate a fost alternativa la eventualitatea respingerii planului de reorganizare, adica achitarea datoriilor bugetare.
Pe de alta parte, Calder-A afirma, intr-un comunicat de presa, ca a platit integral pretul stabilit pentru cumpararea pachetului de 97,94% din actiunile Rafo, iar "acest lucru nu mai permite fostului proprietar, Balkan Petroleum, sa solicite rezilierea sau incetarea contractului". De asemenea, in comunicat se precizeaza ca firma Calder-A a inaintat o actiune civila in instanta prin care a cerut Justitiei fortarea executarii contractului de vanzare-cumparare, de aceea "Balkan Petroleum nu poate decide unilateral rezilierea vanzarii actiunilor Rafo sau renuntarea la contractul de novatie". (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.