Alimentele si hrana pentru animale obtinute din organisme modificate genetic (OMG) vor trebui etichetate astfel incat cumparatorii sa stie componenta respectivelor produse, a decis Guvernul in sedinta de ieri. In actul normativ se prevede ca, in prim
Alimentele si hrana pentru animale obtinute din organisme modificate genetic (OMG) vor trebui etichetate astfel incat cumparatorii sa stie componenta respectivelor produse, a decis Guvernul in sedinta de ieri. In actul normativ se prevede ca, in prima etapa a introducerii pe piata a unui produs din OMG sau care contine OMG, operatorii trebuie sa transmita celorlalti operatori aceasta informatie. Etichetele produselor preambalate constituite din sau continand OMG trebuie sa aiba inscrisa mentiunea: "Acest produs contine organisme modificate genetic" sau "Acest produs contine modificat/modificate genetic". De asemenea, pentru produsele nepreambalate, destinate consumatorului final, un afis care sa insoteasca expunerea la vanzare a produselor trebuie sa includa mentiunea: "Acest produs contine organisme modificate genetic" sau "Acest produs contine <<numele organismului/organismelor>> modificat/modificate genetic", precizeaza comunicatul de presa al Guvernului. Etichetarea nu este necesara in cazul in care produsul contine, accidental, cel mult 0,9% urme de OMG. Vanzatorul are obligatia de a informa cumparatorul despre ingredientele alimentare obtinute din OMG, furajele sau aditivii furajeri produsi din OMG sau daca produsul este obtinut din OMG. Nerespectarea prevederilor acestei hotarari de Guvern se sanctioneaza cu amenda. Actul normativ transpune legislatia comunitara in domeniu si va intra in vigoare la 20 iunie 2006. Hotararea are ca scop facilitarea etichetarii corespunzatoare, monitorizarea efectelor asupra mediului si, dupa caz, asupra sanatatii umane si sanatatii animale si aplicarea masurilor corespunzatoare de management al riscului, ce includ, daca este necesar, retragerea de pe piata a produselor. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.