Audiat la cererea sa de Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputatilor, omul de afaceri Dinu Patriciu a sustinut ca in spatele actiunii de discreditare a sa se afla atat interese economice cat si politice. El nu l-a nominalizat decat pe fost
Audiat la cererea sa de Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputatilor, omul de afaceri Dinu Patriciu a sustinut ca in spatele actiunii de discreditare a sa se afla atat interese economice cat si politice. El nu l-a nominalizat decat pe fostul consilier al presedintelui Ion Iliescu, senatorul Ioan Talpes care a semnat memorandumul ce a declansat urmarirea penala impotriva sa. Patriciu nu a vrut sa spuna care este cea de-a doua persoana pe care o suspecteaza de implicare pentru ca nu vrea sa vorbeasca fara probe. Din descrierea sa, politicianul este seful statului Traian Basescu.
Multe coincidente
"Eu nu-mi explic o coincidenta care s-a petrecut in urma cu cateva zile. Marti 31 ianuarie, o personalitate proemineta a vietii noastre polticie promite o campanie de reverificare a legalitatii si obiectivitati tuturor actelor normative emise de guvern din ultimii zece ani. Coincidenta, in aceeasi zi de marti sunt citati la procuratura pentru luni 6 februarie doi fosti ministri pentru a fi audiati in legatura cu ordonanta de urgenta 118/2003 in care statul isi indeplineste obligatiile in procesul de privatizare. O alta coincidenta este ca in aceeasi zi de 31 ianuarie aceeasi personalitate marcanta identifica in schimbul incandestect din presa o lupta de gherila a intereselor din presa acuzand trusturi de prersa care ar servi unor grupuri de interese. Si tot atunci au primit citatii directorul de la "Ziua" Sorin Rosca Stanescu si directorul executiv de la Grivco din trustul Jurnalul National", a afirmat Dinu Patriciu.
Probe impotriva fostului consilier al lui Iliescu
Intrebat daca banuieste ca Traian Basescu s-ar afla in spatele actiunii penale, Patriciu a refuzat sa se pronunte motivand ca nu face afirmatii fara sa aiba probe. El a spus insa ca este convins de interesele economice care au fost reprezentate politic de anumite persoane politice. "Nu am probe decat in ceea ce-l priveste pe Ioan Talpes", a adaugat Patriciu. In fata parlamentarilor din Comisia pentru drepturile omului, Patriciu a spus ca in cazul sau au fost savarsite "abuzuri grave". "Caracterul abuziv de solicitare de date bancare ale unor terte persoane printre care se afla membri ai managementului Rompetrol, parlamentari, jurnalisti dar si avocati carora nu le-a fost comunicata oficial vreo invinuire. Un al doilea lucru extrem de grav petrecut in ultimele luni este ca intr-un proces civil intentat uneia dintre subsidiarele grupului a aparut un document de 80 de pagini al Parchetului atasat ca proba. Acest lucru releva ca s-au scurs informatii economice ale corporatiei catre firme concurente", a mentionat Dinu Patriciu.
Platim sa fim urmariti
Omul de afaceri a facut referire si la controversatul subiect al interceptarii telefoanelor. "Din octombrie 2003 imi sunt interceptate telefoanele mele si altor 60 de persoane, numai ca din ianuarie 2004 nici o interceptare nu se poate face decat cu o decizie a judecatoarului", a spus Patriciu reluand acuzatia ca interceptarea a fost ilegala. El a facut un calcul al costurilor din bani publici a ascultarii telefoanelor. "Am facut o socoteala, peste trei milioane de dolari a costat statul roman, iar cand ma gandesc ca Rompetrol a contribuit cu 200.000 din cele trei milioane ma simt ca contribuabil extrem de prost. Asta facem, platim ca sa fim urmariti", a conchis Patriciu.
Comisie parlamentara de ancheta
In replica, parlamentarii din Comisia de aparare a drepturilor omului au spus ca vor cere constituirea unei comisii de ancheta care sa verifice cu mijloace parlamentare daca au fost comise abuzuri in anchetarea sa. Pentru constituirea unei comisii de ancheta este nevoie de cererea a 50 de persoane din cel putin doua grupuri parlamentare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.