Aparent curat si linistit, Aradul de azi seamana la trasaturi cu mama Romanie: autoritatile au mari vanitati si nu e niciodata clar daca ele lucreaza in favoarea comunitatii sau pentru vreun interes privat. Nici justitia aradeana nu e mai prejos d
Aparent curat si linistit, Aradul de azi seamana la trasaturi cu mama Romanie: autoritatile au mari vanitati si nu e niciodata clar daca ele lucreaza in favoarea comunitatii sau pentru vreun interes privat. Nici justitia aradeana nu e mai prejos de criticatele sale surate de la Bucuresti, Iasi sau Satu-Mare si mai exact nu e mai presus de conjuncturi. Asa ca aradeanul, tentat sa fie mandru de (dis)pozitia vestica a urbei, de un trecut consistent si de o dinamica pozitiva adusa de investitorii straini si de initiative locale serioase, e mai degraba amarat si capsat de piedicile anormale ale tranzitiei.
O sala de sport cu sase sute de locuri, cea mai mare si mai moderna baza sportiva construita in ultimii douazeci de ani in Arad, agita spiritele in oras. Universitatea "Aurel Vlaicu", beneficiar al investitiei de saptezeci de miliarde de lei derulate prin Compania Nationala de Investitii (CNI), isi disputa acum sala cu Primaria. In spate sunt alte interese.
In februarie 2003, Ecaterina Andronescu, pe atunci ministrul Educatiei, ii solicita prin adresa 9280/2003 lui Miron Mitrea sa aprobe finantarea continuarii lucrarilor la sala de sport a Universitatii "Aurel Vlaicu" (UAV), sala a carei structura de rezistenta era deja realizata. Investitia s-a finalizat in 2005. Dar, supriza! Inainte de taierea panglicii, primaria nu mai recunoaste faptul ca beneficiarul constructiei este universitatea de stat. La ordinul primarului Gheorghe Falca sala, lipita de cladirea principala a universitatii, este sigilata si un pluton de gardieni publici e dirijat sa o pazeasca de intrusi. "Intrusii" puteau fi studentii, vreo treisprezece mii, carora li s-au alaturat autoritatile locale, de la prefect, viceprimar, consilieri locali pana la vicepresedintele Consiliului Judetean. Autoritatile fusesera invitate de rectorul Lizica Mihut la inaugurarea obiectivului. Nici soborul de preoti venit sa sfinteasca sala nu a putut trece de gardienii publici, hotarati "sa intoarca cu capul in jos" pe oricine ar fi incercat sa rupa sigiliul. Intrebata de presa daca interdictia primarului este legala, Doina Paul, secretarul Consiliului Municipal, a raspuns lapidar: "Ati vazut vreo semnatura de-a mea acolo?!"
Povestea are insa radacini mai adanci. Universitatea "Aurel Vlaicu" a preluat in februarie 2001 o scoala aflata in constructie in cartierul Micalaca care avea in executie si o sala de sport. A dezvoltat acolo, in scurt timp, un campus universitar, investind peste 154 de miliarde de lei. Beneficiind de aceasta locatie, precum si de stadiul fizic al lucrarilor aferente salii de sport a carei structura de rezistenta era deja realizata, UAV solicita continuarea lucrarilor la acest obiectiv, cu finantare in programul guvernamental derulat prin CNI. Pentru ca procedurile legale o impuneau fiindca CNI nu putea investi decat in obiective proprii, terenul pe care se construia sala de sport a fost transmis de la UAV la Consiliul Local, iar de acolo, mai departe, Companiei Nationale de Investitii, pana la finalizarea lucrarilor. La sfarsit, Universitatea urma sa-si recapete terenul cu tot cu sala de la Consiliul Municipal. Ceea ce se si intampla. In 26 aprilie 2005, Consiliul Municipal Arad transmite in folosinta gratuita Universitatii "Aurel Vlaicu" sala de sport si il mandateaza pe primar sa faca in "termen de maxim 30 de zile" un protocol de predare-primire cu UAV. Daca pana atunci sala era considerata de facto a unitatii de invatamant, din acel moment au inceput problemele, iar protocolul nu s-a mai incheiat.
In aceeasi perioada, in primavara anului trecut, in Arad circulau zvonuri ca rivala UAV, universitatea privata "Vasile Goldis", unde primarul Gheorghe Falca este cadru didactic, si-ar dori respectiva baza. Nu mult dupa finalizarea constructiei, rectorul Universitatii "Vasile Goldis" declara public ca vrea acces la sala de sport, iar primarul il sustinea, tot public.
In luna ianuarie a acestui an, primarul a vrut sa treaca sala de sport in patrimoniul privat al municipiului. "Aceasta sala nu este a universitatii "Aurel Vlaicu"! Doar numele ei este "Sala de sport Universitatea Aurel Vlaicu", le-a explicat Gheorghe Falca consilierilor locali, starnind nedumerire printre consilieri si publicul de studenti, cadre didactice si ziaristi, adunat sa vada ce soarta va avea baza sportiva. Interventia sa a fost neconvingatoare, iar propunerea a cazut la vot.
Votul impotriva nu l-a induplecat pe primar sa ordone desigilarea obiectivului si sa retraga de acolo gardienii. De aceea, desi imobilul este gata, studentii UAV si-au sustinut examenele de educatie fizica si in aceasta sesiune in diverse sali ale unor licee din Arad, inchiriate seara, intre orele 20-22, de universitatea langa care zace, nefolosita, sigilata, cea mai noua si mai moderna baza sportiva din judet! Interesant este ca tocmai Senatul UAV a renuntat, inca din constructie, la ideea de a deschide o cale de acces dinspre universitate, pentru a o putea omologa pentru competitii internationale! La acel moment nu-si punea problema ca masura ar putea fi speculata. Universitatea "Aurel Vlaicu" a investit, din fonduri proprii, in utilitati si dotari cu utilaje si aparate specifice, peste sapte miliarde de lei in acest obiectiv. Compania Nationala de Investitii a avut un aport de 61 de miliarde de lei. Iar Primaria, care acum il revendica, zero!
La finele lunii noiembrie a anului trecut, ministrul Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely, a vizitat sala de sport de la Arad, aratandu-se nemultumit ca nu a fost inca pusa in functiune. Rectorul Lizica Mihut i-a solicitat atunci o pasuire de cateva saptamani, pana cand avea sa fie montata tabela electronica de marcaj, comandata de UAV de la Paris. "Dorim sa putem organiza si competitii internationale. De aceea am ales cele mai bune dotari, am pus mare accent pe calitate. Aportul nostru, de sapte miliarde de lei pana acum, l-am investit bine", spunea doamna rector, promitandu-i ministrului ca in luna ianuarie va avea loc inaugurarea. Ceea ce ar fi trebuit sa fie un eveniment, a fost un fiasco. Motivand ca nu a fost semnat protocolul de predare-primire, primarul a sigilat sala si a chemat gardienii: "Noi suntem proprietari, sunt surprins ca cineva vrea sa inaugureze un obiectiv al carui proprietari suntem noi", ne-a declarat primarul.
Conflictul a ajuns in instanta. Intre timp, a fost sesizat si prefectul Cristian Stragea, pentru a verifica legalitatea demersurilor facute de primar. Falca se acopera motivand ca nu i s-a transmis investitia de catre CNI decat in 17 ianuarie 2006, desi actul oficial prin care acest lucru s-a realizat a fost inregistrat la Consiliul Local al Municipiului Arad sub numarul 24653 in 30 iunie 2005! Rectorul "Universitatii Aurel Vlaicu", prof. dr. Lizica Mihut, spune ca va merge pana la capat pentru a redobandi sala de sport: "M-au cautat foarte multi aradeni, sa imi spuna ca sunt alaturi de noi in aceasta disputa. Sala de sport s-a facut pentru noi, cu aportul nostru si ar fi nedrept sa ni se ia! Am dat in judecata Primaria. Aradul a pierdut, in anii '50-'60, institutii de invatamant superior, tot din cauza autoritatilor. Nu vom permite sa se intample asta si in 2006 ! Daca nu suntem ajutati, nici sa nu se aduca atingere intereselor universitatii noastre!".
Nici primarul democrat nu pare dispus sa cedeze, cu atat mai mult cu cat are "spate", fiindca este ginerele fostului vice-premier Seculici si finul presedintelui Basescu. Il imping si"obligatiile" fata de rectorul universitatii private. Meciul continua fara aplauze.
Evolutia salii de sport, in acte
l In februarie 2001, prin Hotararea nr. 67/27.02.2001, Consiliul Local al Municipiului Arad a transmis in folosita gratuita catre Universitatea "Aurel Vlaicu" terenul si constructia nefinalizata de pe strada Elena Dragoi nr. 2. In baza acestei hotarari, se preda imobilul catre UAV, prin Protocolul din 25 iulie 2001 si procesul verbal de predare - primire si punere in posesie.
l In iunie 2002 au inceput demersurile pentru continuarea constructiei Salii de Sport, care avea in acel moment doar structura de rezistenta. Astfel, prin Hotararea Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 183/25.06.2002 se transmitea in folosinta gratuita Companiei Nationale de Investitii terenul si constructia nefinalizata, in scopul finalizarii investitiei. Durata acestei transmiteri este durata executarii lucrarilor de constructii. La data de 09.07.2003, presedintele Consiliului Judetean Arad transmite catre Compania Nationala de Investitii lista Salilor de Sport care se vor construi in judetul Arad, unde Sala de Sport a Universitatii "Aurel Vlaicu" figureaza la pozitia a treia.
l La data de 12.02.2003, Ministerul Educatiei intervenea in sprijinul UAV, solicitand Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei sa includa Sala de Sport a Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad in programul care se derula sub coordonarea acestui minister.
l La data de 07.01. 2004, Directia Generala de Investitii si Concesiuni a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului transmite catre Directia Generala Urbanism si Amenajarea Teritoriului o nota in care se precizeaza din nou ca Sala de Sport este a Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad.
l UAV a trebuit sa renunte, pe perioada finalizarii constructiei, la teren, potrivit metodologiei in vigoare, urmand ca la terminarea lucrarilor sa reintre, de drept, in posesia Salii de Sport, ceea ce s-a si intamplat prin Hotararea Consiliului Municipal nr. 103/26 aprilie 2005. In 30 de zile de la data preluarii imobilului de la CNI, Sala de Sport trebuia predata efectiv Universitatii prin Protocol de predare -primire, cum prevede Legea 215/2001 a administratiei publice locale.
l La data de 30.06.2005 Comisia de receptie incheie procesul verbal care atesta terminarea lucrarilor. Tot atunci se incheie Protocolul de predare -primire intre CNI si Consiliul Local al Municipiului Arad. UAV solicita repetat primarului sa puna in aplicare Hot. 103/2005.
l In preziua inaugurarii, primarul dispune sigilarea salii si pazirea ei de catre gardieni
l In 19 ianuarie 2006, consilierii locali voteaza impotriva initiativei primarului de a trece sala in domeniul privat al municipiului Arad, dar nici in aceste conditii Gheorghe Falca nu dispune desfacerea sigiliilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.