Presedintele Comisiei de Abuzuri a Camerei Deputatilor, pesedistul Valer Dornenu, a avertizat ieri ca forul pe care il coordoneaza va lua in calcul sesizarea Biroului Permanent al acestei Camere in vederea tragerii la raspundere a ministrului Justiti
Presedintele Comisiei de Abuzuri a Camerei Deputatilor, pesedistul Valer Dornenu, a avertizat ieri ca forul pe care il coordoneaza va lua in calcul sesizarea Biroului Permanent al acestei Camere in vederea tragerii la raspundere a ministrului Justitiei, Monica Macovei, si a procurorului-sef al DNA, Daniel Morar, pentru ca au refuzat sa se prezinte la Comisie pentru audieri. Aceasta solutie, a insistat Dorneanu, va fi pusa in practica in contextul in care Macovei si Morar vor continua sa refuze sau sa invoce varii pretexte, in pofida reiterarii invitatiei de a veni la Comisie. "Daca nu se vor prezenta o sa solicitam constituirea unei comisii parlamentare de ancheta, inclusiv tragerea la raspundere a celor care au refuzat sa vina la Parlament. Nu este posibil ca Parlamentul sa nu poata face nimic impotriva abuzurilor", s-a batut cu pumnul in piept Dorneanu.
Daca in cazul ministrului Macovei, Parlamentul detine parghiile necesare pentru convocarea acesteia la Comisie, situatia lui Daniel Morar este diametral opusa. Dorneanu a recunoscut ca Parlamentul nu detine un suport legal care sa permita aducerea procurorului-sef in fata deputatilor. Cu toate acestea, pesedistul a preferat sa avertizeze: "I se poate solicita ministrului Monica Macovei demiterea lui Morar. Ca procuror ii e subordonat (...) Nu inteleg pozitia lui Morar". Dupa ce a aruncat piatra, Dorneanu a revenit la ganduri mai bune. El a spus ca deputatii din Comisia de Abuzuri doreau ca reinvitarea adresata ministrului si procurorului sa fie elaborata in termeni "duri", dar a mentionat ca, personal, prefera o atitudine "colegiala".
Valer Dorneanu a explicat ca invitatia Comisiei privitoare la audierea celor doi are un suport constitutional si interesul deputatilor din for se axeaza numai pe presupusele abuzuri sau incalcari ale drepturilor omului in cazurile Dinu Patriciu si Radu Mazare. "Nu ne-am gandit sa ne implicam concret in cazuri, in anchete. Noi am dorit sa aflam daca in aceste cazuri sunt aspecte de ingerite politice. Daca sunt incalcari ale drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetateanului", a explicat acesta care a subliniat necesitatea unui control parlamentar in aceasta problema.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.