Productia industriala a inregistrat anul trecut o crestere bruta de 2%, mai putin de jumatate din avansul consemnat in 2004, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS). Productivitatea muncii in industrie a fost mai mare cu
Productia industriala a inregistrat anul trecut o crestere bruta de 2%, mai putin de jumatate din avansul consemnat in 2004, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS). Productivitatea muncii in industrie a fost mai mare cu 5,2% fata de anul 2004. Cifra de afaceri totala a intreprinderilor cu activitate principala de industrie a urcat anul trecut cu 3,5%. Potrivit INS, in industria prelucratoare a fost consemnata o evolutie peste media sectorului, cu o crestere bruta de 2,5%. Autoritatile romane afirma ca, din datele preliminare, cresterea economica s-a plasat in 2005 la 4,7%, insa reprezentantii Fondului Monetar International au aratat recent ca estimarile initiale indica o crestere "in jur de 4%".
De remarcat, conform INS, indicele brut al productiei industriale a inregistrat o crestere de 1,3 procente in perioada ianuarie-noiembrie 2005 fata de perioada corespunzatoare a anului precedent. De asemenea, INS a anuntat si ca indicele brut al productiei industriale a inregistrat o crestere de 1,4 procente in perioada ianuarie - octombrie 2005, fata de perioada corespunzatoare a anului 2004. Ceea ce inseamna ca, dupa o luna de scadere (noiembrie fata de octombrie), in luna decembrie 2005 indicele brut al productiei industriale a avut un salt brusc, de 0,7 procente. De mentionat, luna decembrie este una dintre cele mai "scurte", avand in vedere ca e luna sarbatorilor de iarna, iar din 23 decembrie, practic, nimeni nu prea mai munceste.
Deficitul comercial ar putea creste cu 20%
Deficitul comercial al Romaniei ar putea creste cu cel putin 20% in acest an, pana la 12 miliarde de euro, a declarat, ieri, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, Mihai Ionescu, citat de Rompres. Potrivit oficialului ANEIR, 2005 a fost cel mai prost an de dupa 2000, in conditiile in care deficitul comercial s-a ridicat la 10,3 miliarde de euro (15% din Produsul Intern Brut) si este pentru prima oara cand scad exporturile. Vinovata de aceasta situatie este, in opinia secretarului general al ANEIR, Banca Nationala a Romaniei, care nu a pregatit piata valutara "sa apere exportatorii de fluctuatiile valutelor". "Industria a inregistrat o crestere de doar 1%, au existat peste 1000 de falimente in randul companiilor din sectorul privat si peste 100.000 someri", a precizat Ionescu, intr-un Seminar de Fiscalitate, organizat la Poiana Brasov de compania de consultanta Rentrop si Straton. De remarcat, Institutul National de Statistica (INS) a anuntat ieri seara indicatorii productiei industriale. (G.M., A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.