Ultimele noutati in perspectiva integrarii noastre in Uniunea Europeana confirma faptul ca se produce - sau s-a produs deja - o schimbare importanta de atitudine in ce ne priveste. Noutati politice, mediatice si - finalmente - de imagine.
Cele
Ultimele noutati in perspectiva integrarii noastre in Uniunea Europeana confirma faptul ca se produce - sau s-a produs deja - o schimbare importanta de atitudine in ce ne priveste. Noutati politice, mediatice si - finalmente - de imagine.
Cele mai bine cunoscute sunt informatiile care vin dinspre cancelariile si corpurile legiuitoare occidentale. Marti 7 februarie, Camera inferioara, a "reprezentantilor", din Parlamentul olandez a votat in favoarea adoptarii Tratatului de Aderare a tarii noastre si a Bulgariei la Federatia Continentala. Tara lalelelor a devenit astfel al 12-lea stat membru care ratifica documentul. Daca nu se grabesc altii intre timp, urmatorul va fi Marea Britanie: pe malurile Tamisei, Camera Lorzilor a votat la fel, in aceeasi zi, trimitand legea de ratificare Reginei, pentru promulgare.
Cateva lucruri sunt de spus despre cele doua decizii. Niciuna n-a fost in cumpana, sustinerea reprezentantilor olandezi si a lorzilor englezi fiind foarte larga. Totusi, la Haga s-a inregistrat o atmosfera destul de tensionata. Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei fusese dezbatut la mijlocul saptamanii trecute, cu opozitia ferma a principalului partid din alianta la putere, CDA (Partidul Crestin-Democrat), al premierului Jan Peter Balkenende. Tinta principala a criticilor: coruptia. N-a fost - totusi - de ajuns pentru a bloca documentul, adoptat de o majoritate confortabila de aproape doua treimi, restul aliantei la putere si opozitia pronuntandu-se in favoarea noastra. In ce priveste decizia britanica, ea a fost eminamente calma si cu atat mai elocventa cu cat, in preziua votului din Camera Lorzilor, ministrul Afacerilor Europene, Douglas Alexander, a vizitat Sofia si Bucurestiul, confirmand sprijinul Regatului Unit si asigurand ca procedurile de ratificare a Tratatului vor fi incheiate peste cateva saptamani.
Sunt si bune noutati mediatice. In ultimele luni, in presa internationala au aparut din ce in ce mai frecvent stiri si analize favorabile Romaniei. Suntem priviti acum mai degraba ca o piata atractiva, nu ca pana acum, strictamente ca o tara-problema. Vanzarea BCR a fost comentata peste tot ca un simptom al noului potential al Romaniei. Un semnal semnificativ - si pe care n-ar trebui sa-l subevaluam, chiar daca dinspre Bucuresti s-ar putea sa nu para atat de important - l-a transmis saptamana trecuta, in editia sa de joi 2 februarie, "The Economist". Cu un atent dozaj intre seriozitate si ironie, reputata publicatie, foarte influenta in mediile politico-economice europene, descria intr-un articol consacrat apropiatei noastre integrari ("Romania and the European Union") problemele cu care ne confruntam si succesele cele mai recente, ajungand la concluzia ca amanarea primirii nu se justifica, de vreme ce nu vom progresa mai rapid in afara Uniunii decat inauntru. Metafora principala - si britanic-umoristica - a textului: cea a mirosului de peste prajit care a inceput sa pluteasca deasupra Bucurestiului, de cand au inceput sa fie pusi la fript niscaiva "impressive fish"! ("pesti mari", "impresionanti"): un vice-prim-ministru, George Copos, si un fost premier, Adrian Nastase (exemplele la care se rezuma articolul; ar mai fi fost cateva...).
Se schimba - vasazica - "imaginea Romaniei". Mari ziare vest-europene si americane publica interviuri cu liderii guvernarii de la Bucuresti. Iar ultimele evolutii in mult-mediatizatele cazuri de trafic de influenta si coruptie la varf, insotite in tara de un aer de scandal, de oarecari confuzii, de acuzatii de vendeta politica, sunt percepute din exterior drept mult-asteptata si prea-indelung-amanata ofensiva anti-coruptie pe care Bruxelles-ul ne-a tot cerut-o.
Pe scurt, Romania a castigat mult in ultimele luni la capitolul credibilitate, decisiv pentru evaluatorii europeni. In acest sens, merita toata atentia discursul pregatit de Douglas Alexander pentru Bucuresti (si preluat in ZIUA de marti 7 februarie): ministrul britanic a apreciat reforma din administratie si justitie (ocazie de a o mentiona pe Monica Macovei: "Vreau sa subliniez cu aceasta ocazie angajamentul ministrului Justitiei in activitatea dedicata reformei in Justitie") si s-a referit - fireste - la "eforturile de combatere a coruptiei, care dau semne ca lucrurile se misca". In acelasi timp, Douglas Alexander a descris Romania ca pe "o economie in dezvoltare rapida, care atrage investitii straine" (exemplul oferit: recenta intrare pe piata romaneasca a colosului britanic Vodafone) si a remarcat ca tara noastra "ofera din ce in ce mai multe conditii pentru un mediu de afaceri competitiv". Mai mult decat atat, ministrul britanic a laudat "forta de munca bine pregatita si calificata", cu accent asupra unor domenii de varf ("aveti unii dintre cei mai buni matematicieni si specialisti in IT din lume").
Caracterizari de care nu prea aveam parte pana nu demult. Cu toate problemele ei, cu decalajele stiute, Romania a atins astazi, in februarie 2006, un nivel apreciabil de credibilitate, deci poate pasi peste pragul integrarii...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.