Cu "asul in maneca"
Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, a anuntat, ieri, ca a gasit solutiile alternative pentru serviciile publice, astfel incat municipalitatea sa nu mai fie un consumator captiv al furnizorilor, cum sunt Te
Cu "asul in maneca"
Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, a anuntat, ieri, ca a gasit solutiile alternative pentru serviciile publice, astfel incat municipalitatea sa nu mai fie un consumator captiv al furnizorilor, cum sunt Termoelectrica si Electrica. "Nu vreau ca Primaria Capitalei sa ramana un consumator captiv al unor furnizori. Vreau sa accesez piata libera pentru ca asul din maneca il are municipalitatea, ea este consumatoare, furnizori mai gasim", a declarat edilul-sef, precizand ca solutia gasita va fi anuntata dupa aprobarea bugetului.
In plus, Videanu s-a pronuntat din nou (pentru a doua oara in aceasta saptamana) ca doreste sa preia la Primaria Capitalei toate retelele de distributie a energiei electrice de la Electrica Bucuresti, deoarece aceasta se afla pe domeniul public al orasului. Primarul general spune ca este de acord cu concesionarea serviciului electric, dar vrea ca retelele de distributie sa fie scoase din patrimoniul Electrica. In caz contrar, "nu ne ramane decat sa apelam la Guvern si, probabil, vom ataca in instanta privatizarea", a afirmat Videanu. Lista finalistilor selectati pentru privatizarea companiei Electrica Muntenia Sud ar putea fi cunoscuta in circa o luna, dupa ce opt companii au depus oferte angajante pentru preluarea societatii care distribuie electricitate in Bucuresti, judetele Ilfov si Giurgiu. Acestea sunt AES-SUA, CEZ-Cehia, Enel-Italia, EVN-Austria, Gaz de France, Iberdrola-Spania, RWE Energy-Germania si Union Fenosa International-Spania. Potrivit primarului Capitalei, vanzarea "retelelor la pachet" este in dezinteresul orasului, care va fi nevoit astfel sa cumpere servicii la preturi "exagerat de mari". "O componenta importanta in pretul de livrare a energiei electrice, a gazului, este transportul. Daca am avea aceste retele - iar normal asa ar fi - preturile ar putea fi controlate", a explicat Videanu. De asemenea, edilul-sef si-a facut cunoscuta, in repetate randuri, intentia de a prelua spre administrare si toate centralele termice ale Termoelectrica pentru a se rezolva problema cresterii de pret a gigacaloriei.
Credit BERD pentru Glina
Municipalitatea a incheiat, ieri, un acord de imprumut cu BERD, in valoare de 10 milioane de euro, pentru cofinantarea statiei de epurare de la Glina. Lucrarile pentru realizarea statiei de epurare a apelor vor incepe in toamna acestui an, aceasta devenind functionala in 2010, a declarat primarul general. "Deversarea directa in raul Dambovita a apelor uzate din Bucuresti este o mare calamitate ecologica, ce afecteaza nu numai raul in sine, ci si Delta si Litoralul Marii Negre. Proiectul este extrem de important pentru Romania, pentru Bucuresti, poate cel mai mare proiect de acest gen din Europa de Est si suntem onorati ca acest lucru se realizeaza la noi", a afirmat Videanu.
Realizarea proiectului necesita o investitie de 253,3 milioane de euro, in doua etape, timp de patru ani. Pentru inceperea lucrarilor au fost estimate costuri de 108,3 milioane de euro, care vor fi asigurate din fonduri ISPA (70.395.000 euro), bugetul local si de stat (2.905.000 euro), precum si din credite externe BEI (25.000.000 euro) si BERD (10.000.000 euro). Etapa de preselectie a acestui proiect a fost finalizata, urmand ca la jumatatea anului 2006 sa aiba loc licitatia pentru desemnarea firmei care va realiza proiectul.
RATB reia traseele din Ilfov
Autobuzele regiei bucurestene de transport in comun isi vor relua circulatia pe toate cele 68 de trasee preorasenesti, la opt luni de cand RATB si-a incetat activitatea in judetul Ilfov.
Decizia nefericita a autoritatilor de a lasa fara mijloace de transport circa 200.000 de angajati ai firmelor bucurestene (platitori de impozit pe salariu la bugetul Capitalei) si de elevi care nu mai beneficiaza de transport subventionat cu 50% a starnit protestul necontenit al acestora, iar edilul Capitalei le-a promis ca va rezolva situatia. "Maine (astazi, n. red.), in Guvern, se discuta actul normativ pentru liniile preorasenesti, vineri semnam protocolul, iar luni pornim masinile pe toate cele 68 de rute din Ilfov", ne-a declarat Videanu. Aceasta revenire a autobuzelor RATB pe traseele preorasenesti va costa, insa, Consiliul judetean Ilfov circa 300 de miliarde de lei vechi pe an, potrivit primarului general.
Blocuri anvelopate si cu repartitoare
Primaria Capitalei va aloca, in bugetul pentru acest an, fonduri pentru studiile necesare anveloparii blocurilor si pentru montarea repartitoarelor de cost la agentul termic in fiecare apartament.
"In Bucuresti exista circa 10.000 de blocuri, iar o asemenea investitie costa cam 1.500 de euro pentru un apartament, dar se poate amortiza in 7-8 ani, din economia la plata facturii pentru intretinere. Vom angrena si bugetele primariilor de sector in aceasta investitie", ne-a declarat Videanu. Primarul general spune ca anveloparea unui bloc se poate face in 14 zile, asa cum a vazut la Berlin.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.