Banca Nationala a Romaniei a anuntat, ieri, noi masuri de limitare a cresterii creditului pentru populatie si firme, care vor restrictiona si mai mult accesul la finantare. Decizia BNR survine la numai o zi dupa ce Fondul Monetar International rec
Banca Nationala a Romaniei a anuntat, ieri, noi masuri de limitare a cresterii creditului pentru populatie si firme, care vor restrictiona si mai mult accesul la finantare. Decizia BNR survine la numai o zi dupa ce Fondul Monetar International recomanda bancii centrale intarirea politicii monetare. In ultimii doi ani, BNR a intervenit periodic cu masuri administrative de limitare a creditarii, insa de fiecare data bancile au gasit solutii pentru a-si dezvolta afacerile. Anul trecut, BNR s-a concentat mai mult pe temperarea creditarii in valuta, insa acum deciziile vizeaza atat creditarea in lei cat si pe cea in valuta.
Consiliul de Administratie al BNR a decis ieri majorarea ratei dobanzii de politica monetara de la 7,5% la 8,5% si cresterea ratei rezervelor minime obligatorii pentru resursele in valuta ale bancilor comerciale de la 35% la 40%, se arata intr-un comunicat al bancii centrale. "Expansiunea creditului s-a mentinut la cote inalte in conditiile redinamizarii creditarii in moneda nationala, dar si a unei decelerari a ritmului de crestere a creditului in valuta ca efect al masurilor adoptate de BNR in ultimele luni ale anului trecut", precizeaza BNR.
Majorarea dobanzii de politica monetara va determina bancile sa mareasca dobanzile atat la credite, cat si la depozitele in lei, sau cel putin sa stopeze scaderea acestora, intr-o perioada in care ofertele de creditare in lei afiseaza dobanzi din ce in ce mai reduse. Creditul in valuta va fi tot mai putin accesibil, avand in vedere noile reglementari privind rezervele minime obligatorii la valuta care vor fi aplicate incepand din 24 martie. Multe banci califica ridicarea pragului la 40% drept o masura surpinzatoare, cu atat mai mult cu cat ultima majorare a rezervelor la valuta, de la 30% la 35% a intrat in vigoare la sfarsitul lunii trecute.
Ghetea:"Cei mai afectati vor fi clientii bancilor"
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, ne-a declarat ca este ingrijorat de faptul ca banca centrala in loc sa elimine masurile administrative de limitare a creditarii, continua sa inrautateasca conditiile de finantare. "Cresterea dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii vor afecta in primul rand clientii bancilor, pentru ca vor creste dobanzile la credite", a explicat Ghetea. El se asteapta si la o crestere a dobanzilor la depozitele in lei, insa nu la fel de mare cu cea la credite. Decizia de inasprire a conditiilor de creditare vine la doar cateva zile dupa ce Asociatia Romana a Bancilor a solicitat Bancii Nationale relaxarea acestora, prin majorarea pragului de indatorare pentru clientii care solicita credite in lei.
Baltazar:
"O masura inadmisibila"
La randul sau, Bogdan Baltazar, presedintele firmei de consultanta Baltazar, Bloom & Parvulescu, considera ca majorarea rezervelor minime la 40%, desi este inadmisibila, reprezinta o masura compensatorie la cresterea dobanzii. "Este evident ca majorarea dobanzii de politica monetara va descuraja creditarea in lei, iar banca centrala s-a temut ca populatia se va intoarce pe valuta", a explicat Baltazar. El este de parere ca scaderea dobanzilor la creditele in lei remarcata in ultima perioada se va opri. "Bancile care au nevoie de resurse in lei vor creste dobanzile la depozitele in lei cu 0,5% - maxim 1%, iar la credite, avand in vedere concurenta din ce in ce mai acerba, nu-si vor permite majorari mai mari de 0,75% - 1%. Si la valuta se vor inaspri conditiile de creditare. La o crestere a rezevelor cu cinci puncte procentuale, vad o majorare a dobanzilor cu 0,25% la euro si dolari", a mai spus Bogdan Baltazar.
Pogonaru: "Exportatorii sunt loviti din nou"
Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca adoptarea unor politici la nivel macroeconomic, in absenta unor politici paralele care sa sprijine exportatorii si sa dezvolte infrastructura de afaceri din Romania, este foarte nociva pentru mediul de afaceri. "O intarire a leului, determinata de majorarea dobanzilor, va afecta activitatea exportatorilor romani. Ceea ce se intampla acum nu mai tine de restructurarea companiilor romanesti care au fost deseori acuzate ca au beneficiat de subventii prin deprecierea cursului de schimb", a explicat Pogonaru. El solicita Guvernului elaborarea unei strategii fiscale pe termen de trei ani, cu proiectii clare privind investitiile in infrastructura. In plus, exportatorii ar trebui sprijiniti de Eximbank, institutie care, desi a fost recapitalizata recent, ar trebui sa se si debirocratizeze si sa devina mai activa in relatia cu clientii.
Reducerea inflatiei, tinta finala
Banca Nationala a realizat de altfel o analiza de ansamblu a evolutiei economiei in 2005, care releva incetinirea ritmului de crestere economica, mentinerea consumului la un nivel nesustenabil, dar si o dinamica pozitiva a investitiilor. "Productia interna a continuat sa fie devansata semnificativ de expansiunea cererii, accentuand astfel atat dezechilibrul extern, cat si pe cel intern", se precizeaza in comunicatul BNR. In plus, potrivit documentului, inflatia a fost de 8,6% la sfarsitul anului trecut, depasind limita superioara a intervalului de variatie, respectiv 8,5%. "Devierea s-a produs pe fondul ajustarii ample a preturilor administrate, majorarii substantiale a veniturilor disponibile ca urmare a introducerii cotei unice de impozitare, al cresterii preturilor produselor alimentare volatile sub impactul inundatiilor, precum si al expansiunii creditului neguvernamental", subliniaza comunicatul BNR.
Conducerea BNR argumenteaza masurile de intarire a politicilor monetare prin apropierea de momentul integrarii in Uniunea Europeana, care presupune continuarea ferma a procesului de dezinflatie, ca obiectiv fundamental. Tintele de inflatie anuntate anterior, de 5% pentru anul 2006 si 4% pentru 2007, vor fi mentinute, iar Consiliul de Administratie al BNR reaminteste ca este pregatit sa utilizeze intregul set de instrumente de care dispune Banca Nationala pentru a contracara presiunile inflationiste.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.