Adriean Videanu, primarul general al Bucurestilor, cere "armonizarea" legislatiei referitoare la consolidarea imobilelor cu risc seismic ridicat, astfel incat proprietarii acestora sa fie constransi sa execute asemenea lucrari. Edilul-sef considera c
Adriean Videanu, primarul general al Bucurestilor, cere "armonizarea" legislatiei referitoare la consolidarea imobilelor cu risc seismic ridicat, astfel incat proprietarii acestora sa fie constransi sa execute asemenea lucrari. Edilul-sef considera ca legea ar trebui sa prevada obligativitatea contributiei la plata consolidarii a tuturor locatarilor unei cladiri cu bulina rosie, daca doua treimi dintre ei sunt de acord cu asemenea lucrari. In prezent, este necesar acceptul tuturor proprietarilor dintr-un imobil si sunt situatii in care, din cauza unuia singur, nu pot demara lucrarile de consolidare.
Intrebat de reporterul Ziua daca nu ar trebui sa dea un exemplu in acest sens chiar primarul general, prin consolidarea cladirii Primariei Capitalei - unde functioneaza si Prefectura Bucurestilor -, care are bulina rosie, Adriean Videanu a raspuns, evaziv, ca "avem prevazut in buget banii necesari". Imobilul din Bd. Regina Elisabeta a fost expertizat tehnic, in urma cu mai bine de zece ani, fiind incadrat la gradul zero de risc seismic, iar toti primarii generali care au "prins" expertiza - Victor Ciorbea, Viorel Lis si Traian Basescu - au evitat sa aloce din buget sumele necesare consolidarii, pe motiv ca bugetul este, oricum, insuficient pentru nevoile orasului.
Videanu a declarat, ieri, ca se va intalni cu reprezentantii Ministerului Transporturilor si Locuintei pentru a discuta programul de reabilitare a cladirilor de locuit. In Bucuresti exista 156 de imobile expertizate tehnic si incadrate la categoria celor cu grad seismic ridicat. Pana acum au fost consolidate sase imobile, iar la alte noua lucrarile sunt in executie.
Saracia mai tare ca frica de cutremur
Creditele fara dobanda si proiectarea gratuita a lucrarilor de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat ar trebui sa ii determine pe proprietarii imobilelor in cauza sa ia masuri urgente pentru a si le pune in siguranta. Cu toate facilitatile acordate de stat persoanelor aflate in aceasta situatie, oamenii continua sa invoce, insa, lipsa banilor pentru a incepe operatiunile respective. Timp de zece ani, de la aparitia OGR nr. 20/1994 privind masurile pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, act normativ modificat si completat de Legea nr. 460/2001, prea putini proprietari de astfel de cladiri si-au aratat interesul pentru acest subiect care le priveste, pana la urma, viata. Un oarecare interes revine din partea acestora imediat dupa resimtirea un cutremur. Pentru cei interesati, le oferim ocazia de a decide singuri daca avantajele acordate de stat pentru obtinerea banilor necesari consolidarii cladirilor merita luate in calcul, pana nu e prea tarziu. Proprietarii imobilelor aflate in astfel de situatie beneficiaza de un anume tip de credit ce se acorda in conditii deosebit de avantajoase: rambursarea in 25 de ani, fara dobanda si fara actualizari in functie de inflatie. De asemenea, ei nu platesc expertiza tehnica si proiectele de consolidare, acestea fiind finantate de autoritati.
Subventie diferentiata pentru caldura
Tot ieri, Videanu a mai anuntat, la intrunirea Comitetului Director al Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR), ca va solicita Guvernului modificarea legislatiei referitoare la acordarea subventiilor pentru energia termica. "Subventia trebuie acordata in mod diferentiat, in functie de venituri. Acesta este, de altfel, si sensul subventiei. Cine are o pensie de 100 de milioane de lei (vechi, n. red.) nu trebuie sa beneficieze de subventionarea agentului termic, de exemplu", a precizat edilul-sef al Capitalei. El sustine ca va asigura, totusi, pentru toti bucurestenii, din bugetul pe anul 2006, subventia necesara acoperirii scumpirii cu 20% a energiei termice, operata de ANRE in luna ianuarie a.c.. "Am gasit acele resurse pentru a acoperi subventia la energia termica, deoarece veniturile la nivelul municipalitatii au crescut enorm, cea mai mare resursa provenind din cota unica de impozitare", a anuntat Videanu.
In calitate de presedinte al AMR, Videanu si-a exprimat ingrijorarea cu privire la reducerea subventiilor pentru agentul termic, administratiile publice locale fiind nevoite sa faca un efort foarte mare pentru a le compensa. "Sunt municipii in care toate veniturile proprii ar trebui platite numai pentru subventii. Ganditi-va ca acest lucru va impovara capacitatea de dezvoltare a comunitatilor respective", a atras atentia primarul Capitalei. El si-a exprimat speranta in realizarea unui parteneriat intre Guvern si administratiile locale prin care primul sa vireze subventiile direct la beneficiari.
Privatizarea retelelor, eroare strategica
Privatizarea serviciilor publice cu retele edilitare cu tot este, in opinia primarului general, "o eroare strategica grava in procesul de privatizare a utilitatilor". Edilul Capitalei a afirmat ca, in urma privatizarii retelelor de utilitati, municipalitatile au devenit "un consumator captiv, dependent de un furnizor care, culmea, este si proprietar pe domeniul public de retele de utilitati". El a explicat ca, desi retelele s-au facut cu bani de la bugetul local, privatizarea serviciilor a inclus aceste retele, ceea ce inseamna ca, in cazul in care furnizorul de energie termica intra in faliment, municipalitatea nu va mai putea furniza energia catre cetateni, pana cand respectiva societate nu-si reglementeaza situatia din punct de vedere juridic. "Noi consideram ca este extrem de important sa stopam acest proces acum si sa incercam sa gasim solutii pentru greselile facute in trecut, pentru ca altfel municipalitatea va fi in imposibilitatea de a putea gestiona aceste probleme", a spus Videanu. Un exemplu elocvent este iminenta privatizare a Electrica Sud. "Bucurestiul este foarte implicat in acest subiect, pentru ca procesul de privatizare a Electrica Sud este in curs de derulare. Cea care va intra in proprietatea retelelor este municipalitatea si numai serviciul trebuie privatizat. (...) Asteptam o intalnire, saptamana viitoare, cu premierul, ministrul Finantelor si ministrul Administratiei si Internelor, pentru a gasi solutii pe aceasta tema", a precizat Videanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.