Romania nu va mai primi, in 2007, asistenta economica din partea SUA, dar va beneficia de 1,6 milioane de dolari ca asistenta militara, conform propunerii de buget a Administratiei americane, prezentate, luni, Congresului, relateaza "The New York Tim
Romania nu va mai primi, in 2007, asistenta economica din partea SUA, dar va beneficia de 1,6 milioane de dolari ca asistenta militara, conform propunerii de buget a Administratiei americane, prezentate, luni, Congresului, relateaza "The New York Times", preluat de Mediafax. Daca propunerea va fi adoptata in forma actuala, aceasta va insemna ca in 2007, pentru prima oara in ultimii ani, Romania, Bulgaria si Croatia nu vor mai primi asistenta financiara din partea SUA. Washingtonul considera ca aceste tari "au evoluat" din punct de vedere economic si nu mai au nevoie de ajutor din strainatate.
Propunerea face parte dintr-un program mai amplu, al Departamentului de Stat american, de reducere cu 13%, incepand de anul viitor, a ajutoarelor acordate tarilor straine in domeniul sanatatii, al dezvoltarii si reconstructiei, de la suma de 1,644 miliarde de dolari, alocata in 2006, la 1,433 miliarde de dolari, in 2007. Bugetul total al asistentei militare americane a fost sporit cu numai doua procente fata de anul curent, crescand de la 4,72 miliarde de dolari la 4,84 miliarde de dolari. In cazul Romaniei, Administratia isi propune sa acorde 1,6 milioane de dolari ca asistenta militara, desi tara noastra nu va mai figura, din 2007, pe lista statelor care beneficiaza si de ajutor economic din partea SUA.
Otelul romanesc ar putea scapa de taxa de dumping
Statele Unite analizeaza posibilitatea eliminarii taxelor vamale aplicate importurilor mai multor categorii de produse de otel fabricate in Romania si in alte 15 state, transmite Reuters. Comisia americana pentru comert international va analiza impactul pe care o astfel de actiune l-ar putea avea asupra producatorilor nationali, ancheta putand sa se extinda pe durata a cateva luni. Potrivit reglementarilor internationale privind comertul, statele trebuie sa evalueze nivelul taxelor de import la fiecare cinci ani. Pe langa Romania, SUA mai analizeaza si posibilitatea suspendarii taxelor impuse Australiei, Belgiei, Braziliei, Canadei, Finlandei, Frantei, Germaniei, Japoniei, Coreei de Sud, Mexicului, Poloniei, Spaniei, Suediei, Taiwanului si Marii Britanii. Desi de obicei autoritatile decid sa mentina nivelul taxelor impuse, presedintele Institutului american pentru otel international, Dave Phelps, considera ca de aceasta data situatia ar putea fi diferita. "Nu ma pot gandi la o tara care nu ar trebui scoasa de pe lista. Industria de profil a trecut printr-un amplu proces de restructurare si cererea este ridicata atat in SUA, cat si in strainatate. Este un moment foarte bun sa desfasori astfel de activitati", a declarat Phelps. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.