In pietele din Bucuresti, cat si in cele din tara producatorii sunt pe cale sa nu isi mai poata vinde produsele din cauza speculantilor care dau tarcoale tarabelor. Fenomenul, scapat de sub controlul autoritatilor, este in plina expansiune. Daca PSD
In pietele din Bucuresti, cat si in cele din tara producatorii sunt pe cale sa nu isi mai poata vinde produsele din cauza speculantilor care dau tarcoale tarabelor. Fenomenul, scapat de sub controlul autoritatilor, este in plina expansiune. Daca PSD a incercat Politia Pietelor, actuala guvernare propune Politia Comunitara. Promisiunile din campania electorala, pe care nici un candidat nu le omite, de stopare a mafiei din piete, se dovedesc a fi doar vorbe goale. Guvernul, administratiile locale, dau hotarari peste hotarari, care daca nu se bat cap in cap, la putin timp se abroga. In tot acest rastimp furtul la cantar si specula prolifereaza. Mai mult, toate aceste incercari il costa pe contribuabil, furat la preturi si cantar, cat si la taxe si impozite. Banii pentru aceste structuri si programe rezultand tot din buzunarele romanilor. "Cantarul cetateanului" sau uniformele politistilor nu ii mai impresioneaza nici pe micii rromi care vand te miri ce, pe trotuarele din jurul pietelor.
O Hotarare a Guvernului de 344 de zile
Pietele agroalimentare au fost si raman o lume aparte, unde se fac afaceri departe de litera si spiritul legii. Evazionismul este in floare, iar controalele lipsesc aproape cu desavarsire. Nu putini guvernanti s-au laudat cu lupta anti-mafie din piete, demersurile acestora soldandu-se cu esecuri lamentabile. Drept dovada sta un ultim act normativ - Hotararea Guvernului 348/2004 publicata in Monitorul Oficial pe 24 martie 2004, prin care se infiinta Politia Pietelor. Si chiar suna bine - "Pentru asigurarea ordinii si disciplinei comerciale in pietele agroalimentare se constituie echipe mixte formate din politisti si jandarmi, care functioneaza ca politie a pietelor". Aceasta, potrivit legii avea, printre altele, si obligatia de a verifica periodic legalitatea si autenticitatea certificatelor de producator. Astfel, cei care au aflat de infiintarea acestui organism s-au mai linistit probabil, gandindu-se ca si batranii sau copiii se pot aventura printre tarabe, iar producatorii isi vor vinde linistiti produsele sub ochiul vigilent al "organului". Poate si acum mai sunt persoane care continua sa creada ca sutii si speculantii ar trebui sa fie tinuti la respect de Politia Pietelor. Nimic mai fals. Respectiva Hotarare nu a durat nici un an, fiind abrogata printr-o alta Hotarare, 164 data la 3 martie 2005. Deci, aceasta Politie a functionat intr-o "ilegalitate" aproape perfecta, fiind desfiintata mult mai silentios decat cum a fost infiintata. Atunci cand "justitiarul" Ionel Blanculescu jura ca in piete vor fi numai producatori neaosi, iar furtul la cantar va deveni istorie.
Ieftin de la tarani si scump la cumparatori
E de notorietate ca, indiferent de politica, indivizi dubiosi care roiesc printre tarabe s-au constituit in grupari mafiote, ocupand pe perioade indelungate tarabele si silindu-i pe tarani sa le vanda en-gros marfa. Dimineata la prima ora prin piete exista un adevarat troc. Producatorii neavand unde sa-si expuna produsele sunt cel mai adesea nevoiti sa-si vanda marfa pe nimic. Dupa aceea, falsii producatori isi impun pretul, mult mai mare, pagubindu-i astfel si pe cumparatori. Lupta pe care mafia pietelor o duce cu organele de control este usurata de balbele din legislatie, prin infiintarea si desfiintarea peste noapte a diferitelor institutii care ar trebui sa gestioneze aceasta problema.
A fost odata in scripte
In perioada de asa-zis pionierat al Politiei Pietelor, conform legii, primariile trebuiau sa puna la dispozitia acestui organism birouri. In Capitala, in sectorul 5, intrucat Piata Rahova, care apartine de administratia locala, era in refacere si nu se putea vorbi despre vreun sediu, de controlul la tarabe s-au ocupat politistii Sectiei 19, aflati in vecinatate. Acestia aveau de asigurat ordinea in toate pietele sectorului. Angajatii Administratiei Pietelor Sector 5 nici nu isi amintesc existenta unei politii specializate pe piete. Ce stiu este ca acum exista Politia Comunitara, care ar trebui sa le dea o mana de ajutor. Si in sectoarele 3 si 6 ale Capitalei situatia este asemanatoare. Organismul a fost inexistent. In sectorul 2, la fel de clar "un proiect, fara implicarea administratiei locale". Intrebati, la randul lor, reprezentantii Ministerului de Interne au dat din umeri cand a venit vorba de Politia Pietelor. "Am auzit, dar nu a existat cu adevarat decat in scripte", au declarat politistii.
La rand asteapta Politia Comunitara
In ciuda declaratiilor propagandistice ale politicienilor si a legilor facute de mantuiala pentru a nu se spune ca nu s-au respectat promisiunile electorale, realitatea confirma ca mafia din piete prospera.In multe cazuri, chiar in cardasie cu cei care ar trebui sa asigure un comert normal si civilizat. Pe acest fond isi pregateste intrarea in scena Politia Comunitara, mostenitoarea prerogativelor defunctei Politii a Pietelor, mai costisitoare insa. Plata pentru autoturisme, mobilier, calculatoare, statii de emisie-receptie, uniforme s.a.m.d., este suportata in totalitate de la bugetele locale. Legea in baza careia functioneaza Politia Comunitara nu este foarte clara, mai mult majoritatea angajatilor respectivei institutii, fostii gardieni publici, nu au pregatirea necesara pentru indeplinirea in bune conditii a atributiilor ce le revin. Iar lipsa de personal este o realitate. Spre exemplu, la Primaria Sectorului 3 se fac demersuri pentru organizarea unui concurs pentru ocuparea functiilor de agent comunitar. In prezent, gradul de ocupare a statului de functii pentru agenti comunitari este de 28%, sperandu-se ca in luna aprilie sa fie de aproximativ 55%. In tara se fac demersuri pentru infiintarea unei Politii Locale, cu atributii si in piete. Functionarii Ministerului Administratiei si Internelor dezbat un proiect, care daca va fi adoptat in forma actuala, Politia Locala va fi prezenta in toate resedintele de judet din tara, in subordinea primariilor. Aceasta structura urmeaza sa cuprinda angajati ai Politiei Romane, cat si ai Politiei Comunitare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.