Ultimatumul dat UDMR pentru a parasi guvernarea s-a stins in mai putin de opt ore. Inflacararea cu care liderul PD Emil Boc sustinea luni la pranz retragerea UDMR din Coalitie in caz ca nu se dezice de senatorul Gyorgy Frunda a palit seara la confrun
Ultimatumul dat UDMR pentru a parasi guvernarea s-a stins in mai putin de opt ore. Inflacararea cu care liderul PD Emil Boc sustinea luni la pranz retragerea UDMR din Coalitie in caz ca nu se dezice de senatorul Gyorgy Frunda a palit seara la confruntarea directa cu reprezentantii Uniunii. Flancat de alti trei membri UDMR, liderul formatiunii, Marko Bela, i-a facut KO pe partenerii de la PD. Dupa sedinta Coalitiei care a durat aproximativ trei ore, Adriean Videanu a iesit sa anunte ca Gyorgy Frunda nu va pati nimic, intrucat nu a existat unanimitate de voturi, iar UDMR nu s-a conformat cererii Aliantei.
Tariceanu si Voiculescu l-au lasat singur pe Videanu
Potrivit unor surse din Coalitie, Adriean Videanu a fost lasat de unul singur sa prezinte punctul de vedere al Aliantei si in special al PD. El trebuia sa sustina avertismentul lui Emil Boc, asumat de Alianta, de retragere a senatorului UDMR Gyorgy Frunda de la conducerea delegatiei romane la APCE (Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei). La sedinta Coalitiei au participat si seful Guvernului, Calin Popescu Tariceanu si presedintele PC, Dan Voiculescu, insa nici unul nu s-a bagat in dicutie. Ei l-au lasat pe Adriean Videanu sa se confrunte cu reprezentantii UDMR, care i-au luat apararea lui Gyorgy Frunda. "Nu-l retragem pe domnul Frunda, intrucat in toti acesti ani a avut o performata exceptionala la Consiliul Europei. Plus de asta, declaratia cu pricina a fost scoasa din context. In CE parlamentarii nostri reprezinta formatiunile lor politice, respectiv grupurile politice din forurile europene, crestin democratii cu crestin democratii, liberalii cu liberalii, socialistii cu socialistii, dar in acelasi timp reprezentand electoratul nostru.
UDMR reprezinta totusi interesele tarii
In cazul UDMR, reprezentand comunitatea maghiara si aspiratiile acestei comunitati, dar in sens larg reprezentam de fapt interesele tarii", a facut Marko Bela un rezumat al tezei sustinute in cadrul sedintei Coalitiei. El a mentionat si la reuniunea liderilor Coalitiei ca Frunda a reprezentat PPE, iar declaratia lui ca nu a reprezentat Romania a fost scoasa din context. In consecinta, UDMR s-a opus schimbarii din functia de presedinte al delegatiei romane la APCE a lui Gyorgy Frunda. "Alianta a propus UDMR inlocuirea domnului Frunda, dar protocolul Coalitiei stabileste ca deciziile se iau in unanimitate. UDMR a respins cererea noastra aducand ca argumente extrasul emisiunii respective si ca s-a incercat ruperea declaratiei din context si a respins categoric cererea nostra. Intrucat decizia nu a intrunit unanimitate de voturi ea nu poate fi aplicata", a prezentat Adriean Videanu rezultatul dezbaterilor din Coalitie. El a mentionat ca PD stia ca deciziile se iau in unanimitate inainte sa propuna schimbarea din functie a lui Gyorgy Frunda sau iesirea UDMR de la guvernare.
Marko Bela le-a ras in nas
Marko Bela a avertizat ieri, intr-o conferinta, ca trecerea Uniunii in opozitie ar inseamna si trecerea Coalitiei in opozitie, sustinand ca fara UDMR nu exista Coalitie majoritara. Liderii formatiunilor politice care vor trecerea Uniunii in opozitie cer practic propria lor trecere in opozitie, a explicat Marko. "Suntem parteneri egali. Nu avem partide secundare si partide principale care ne spun ce sa facem. Daca ar fi castigat Alianta cu peste 50%, am fi discutat altfel", a afirmat liderul UDMR. El a adaugat ca, indiferent de pozitia PD, iesirea sau ramanerea la guvernare o decide UDMR, nu altcineva. Liderul maghiarilor a pus accentul pe nevoia de solidaritate si disciplina in cadrul Coalitiei, fiind convins ca interesul Romaniei, inclusiv al maghiarilor, "este de a mentine stabilitatea Guvernului pentru a nu rata dezideratul prioritar - aderarea la UE". Comentand declaratia lui Emil Boc privind activitatea senatorului Frunda, Marko Bela a spus ca "de fiecare data cand apare o nelamurire, ar fi mult mai bine daca am discuta inainte intre noi si apoi am face declaratii". El a insistat pe ideea sustinerii UDMR fata de Frunda, mentionand ca acesta ar fi meritat laude si aprecieri pentru performanta sa in Consiliul Europei, in locul acuzelor nejustificate si al atacurilor inacceptabile. In ce priveste Statutul minoritatilor, Bela a spus ca parlamentarii Uniunii nu vor introduce proiectul in dezbaterea Legislativului pana cand nu vor avea o sustinere clara, adaugand ca UDMR are rabdare, important fiind continutul si nu timpul.
Boc nu renunta
Democratii resping ferm atitudinea aroganta a UDMR fata de Romania si cetatenii romani si reafirma pozitia adoptata luni de Biroul Permanent National, prin care solicita UDMR fie loialitate fata de Romania, fie parasirea Coalitiei de guvernare, arata liderul PD Emil Boc intr-o declaratie de presa. "Actiunile si declaratiile reprezentantilor UDMR reiterate si in cursul zilei de astazi (ieri, n.red.) demonstreaza faptul ca UDMR mai are mult de lucru pana va reusi sa-si dovedeasca loialitatea fata de Romania", afirma presedintele PD. El mai precizeaza ca PD "condamna dublul limbaj utilizat de UDMR, unul in interiorul si altul in afara tarii si considera inacceptabil ca parlamentari ai UDMR, platiti din banii tuturor contribuabililor cetateni romani, nu numai sa sublinieze faptul ca nu reprezinta Romania, dar sa faca in forurile europene propuneri menite sa modifice Constitutia Romaniei, validata prin doua referendumuri nationale". (A.M., R.P., A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.