Confederatiile patronale si sindicale membre ale Consiliului Economic si Social (CES) au anuntat ieri ca vor solicita tuturor parlamentarilor si presedintelui Romaniei, Traian Basescu, sa respinga pachetul de legi privind reforma in sanatate daca Guv
Confederatiile patronale si sindicale membre ale Consiliului Economic si Social (CES) au anuntat ieri ca vor solicita tuturor parlamentarilor si presedintelui Romaniei, Traian Basescu, sa respinga pachetul de legi privind reforma in sanatate daca Guvernul va forta asumarea raspunderii in fata Parlamentului. Motivatia, in corpore, a sindicalistilor si patronilor este data de faptul ca Executivul nu si-a tinut promisiunea luata in cadrul CES, prin ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, de a modifica unele prevederi din pachetul legislativ. Mai exact, inainte de aprobarea in Guvern, CES a avizat favorabil intregul pachet, "cu conditia operarii in textul proiectul de lege a unor propuneri de modificare, care au fost agreate si insusite de catre ministrul Eugen Nicolaescu, in cadrul intrunirii avute cu membrii Plenului CES, pe 25 ianuarie 2006". In momentul aprobarii pachetului legislativ de catre Executiv, aceste modificari nu s-au regasit in legile Sanatatii.
"Partenerii sociali au agreat si au sustinut reforma in domeniul sanatatii. De asemenea, confederatiile sindicale si patronale au inteles si agreat ideea unei proceduri rapide de promovare a acestei reforme, cu conditia ca punctele de vedere dezbatute cu Ministerul Sanatatii si propuse spre includere in pachetul de legi sa fie acceptate in totalitate si sa se regaseasca in forma finala a proiectului de lege", a declarat ieri Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
Neconstitutional si discriminatoriu
"In momentul de fata, in forma actuala, proiectul de lege este neconstitutional si discriminatoriu", considera Gabriel Ceacalopol, director al Consiliului National al Patronilor din Romania - Co.N.P.R. "Guvernul nu doreste in mod real reforma promisa in sistemul de sanatate si, prin neincluderea propunerilor partenerilor sociali, se urmareste in continuare mentinerea grupurilor de interese si a haosului din sistem, in defavoarea contribuabililor. Am atras atentia ca asumarea raspunderii in Parlament nu este totul si ne-am inteles pe niste modificari, dupa care ne-am dat avizul. Dar la Guvern s-a prezentat altceva, un proiect nou, pe care, normal ar fi fost sa-l cunoastem si sa-l reanalizam pentru o noua avizare - favorabila sau negativa. Au avut nevoie de avizul CES doar pentru imagine", afirma, la randul sau, Minel Ivascu, reprezentantul Blocului National Sindical. "Nu avem nevoie de reforma, doar de dragul schimbarii, ci de servicii medicale de calitate, la preturi acceptabile. Ne-am inteles in CES asupra unor modificari, apoi, la Guvern, lucrurile s-au schimbat. Prin acest pachet se incearca doar o centralizare a luarii deciziilor in materie de sanatate in Romania. Desi noi suntem principalii contributori", afirma, la randul sau, Doru Frunzulica, prim-vicepresedinte al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania - UGIR. "Intrucat propunerile partenerilor sociali nu au fost acceptate in totalitate de catre Guvern, constatam ca nu exista interesul pentru a realiza reforma in sanatate in sensul in care Executivul s-a angajat sa o faca", afirma Bogdan Hossu, liderul CNS Cartel Alfa. "In acest moment, practic, avizul CES este negativ. Pentru ca avizul favorabil era conditionat de o serie de elemente care nu se regasesc in textul legii, decat partial", completeaza presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania 1903 - UGIR 1903, Ioan Cezar Coraci. "In regulile de negociere intre parti exista cateva principii ce nu pot fi incalcate. Daca o parte nu mai respecta ceea ce s-a convenit, documentul, practic nu este valabil", se arata, la fel de nemultumit, Ion Stanciulescu, vicepresedinte Confederatia Nationala a Patronatului Roman (CNPR).
Multe pareri, o singura concluzie, exprimata de Florian Costache, presedintele Patronatului National Roman: "Ignorati in corpore. Pacaliti de Guvern!".
O singura Casa si fara fiscalitate excesiva
Punctele asupra carora partenerii sociali au insistat sa fie incluse se refera la unificarea caselor de sanatate si elaborarea unui pachet de servicii unic pentru toti cetatenii. De aceea, partenerii sociali vor ca in textul legii sa se specifice clar ca, in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a legii, Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, precum si Casa de Asigurari de Sanatate a Transportatorilor vor intra in restructurare, "in sistemul de asigurari urmand sa functioneze numai Casa Nationala de Asigurari de Sanatate".
Consiliul de administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) trebuie sa aiba atributii mai importante de decizie si nu poate fi limitat la un rol decorativ.
Eliminarea "taxei pe viciu" si alocarea unei cote din accizele percepute deja pentru alcool si tigari, care sa fie alocat pentru bugetul Ministerului Sanatatii.
Aplicarea "taxei pe viciu" va produce o suprataxare a veniturilor diverselor categorii sociale, a declarat presedintele Confederatiei Meridian, Ion Popescu. Impozitarea pensiilor - un alt act normativ cuprins in acest pachet de legi - este considerata de catre sindicalisti un act ilogic, intrucat pensionarii au contribuit deja la acest sistem de asigurari de sanatate pe parcursul activitatii lor. Liderul Meridian critica si impozitarea veniturilor acelor categorii sociale care presteaza profesii liberale cum sunt scriitorii, jurnalistii, pictorii, compozitorii, inventatorii, si pe care le obtin din drepturile de proprietate intelectuala. "Acestia isi platesc contributiile de asigurari de sanatate la locul de munca. Aceasta suprataxare poate fi considerata o modalitate de a-i impiedica pe acestia sa se exprime liber in profesia pe care o practica", sustine liderul sindical.
Pachet controversat
Amintim ca dupa o perioada de dezbatere publica cu pareri mai mult contra decat pro, pachetul de legi privind reforma sanatatii, ce cuprindea, initial 17, in prezent, 16 titluri de legi, a fost adoptat, la sfarsitul lunii ianuarie, de catre Guvern. Premierul a anuntat ca Executivul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului. Controversele insa nu s-au oprit la acest moment, cand prea multe nu mai pot fi schimbate in textele deja aprobate. Incetul cu incetul ies la iveala prevederi care reusesc sa surprinda. Ministrul Nicolaescu anunta ca se vor face modificari, insa nu explica cum este posibil, tehnic, acest lucru. Mai mult, abia acum, in al 12-lea ceas, angajeaza avocati sa "consulte" inadvertentele dintre diversele propuneri legislative. Explicatia data este ca acestia participa doar la intocmirea normelor metodologice. Destul de straniu, dat fiind faptul ca legile, asa cum au fost ele prezentate, sunt cu adevarat europene, cu adevarat de succes, merit al functionarilor ministeriali si al avocatilor romani, care insa de aceasta data nu sunt capabili sa intocmeasca o legislatie secundara, cel putin la fel de reusita. Sau se spera ca, pentru niste legi pline de prevederi controversate se vor putea realiza niste norme care sa faca lucrurile mai clare?
Cert este un singur lucru: PSD anunta motiune de cenzura, in cazul in care Executivul isi va asuma raspunderea pe aceste legi. Organizatiile sindicale si patronale cer presedintelui sa respinga pachetul.
Atitudinea hei-rupista a ministrului Nicolaescu nu a facut altceva decat sa distruga ideea de reforma in sanatate. Si daca in ansamblul sau, pachetul legislativ contine extrem de multe prevederi bune, cateva "aberatii" au reusit sa compromita un intreg proces de reforma asteptat de prea multi ani - si pentru ca este vorba de sanatate - sa spulbere asteptarile intregii populatii.
Taxa pe viciu nu e un indicator agreat de UE
Pentru produsele din tutun taxa pe viciu ar trebui sa fie parte a accizei, pentru ca altfel ponderea accizei in pretul total de vanzare cu amanuntul al celei mai bine vandute categorii nu va creste si Romania va avea probleme in atingerea indicatorilor stabiliti in Uniunea Europeana (UE), a declarat ieri, potrivit Mediafax, Huub Savelkouls, expert al Philip Morris International pe probleme de fiscalitate in UE. El a afirmat ca taxa pe viciu va determina o crestere a pretului cu aproximativ 60%, dar incidenta accizei in pretul total nu se va majora. Potrivit calendarului de tranzitie stabilit cu UE, ponderea accizei in pret trebuie sa ajunga la 57% pana in 2010.
"Taxa pe viciu nu este un indicator agreat de UE. Prin introducerea ei incidenta accizei in pretul total va scadea, directia fiind opusa celei asteptate de Comisia Europeana (CE). Romania va avea de dat explicatii Comisiei", a apreciat Huub Savelkouls. Potrivit reglementarilor UE, totalul accizei trebuie sa fie de cel putin 57% din pretul de vanzare cu amanuntul al celei mai bine vandute categorii, dar nu mai putin de 60 de euro/1000 de tigarete. Daca acciza depaseste 95 de euro/ 1000 de tigarete, nu mai trebuie respectata limita de 57%. Structura taxelor pe tigari trebuie sa includa acciza specifica, acciza ad valorem si TVA, ca elemente obligatorii, in timp ce acciza minima si pretul minim sunt optionale. Conform datelor prezentate de reprezentantul Philip Morris International, nivelul accizei totale in Romania este de 23 de euro/1.000 de tigarete, respectiv 49% din pretul de vanzare cu amanuntul al celei mai bine vandute categorii de tigari. El a aratat ca, in tarile care s-au constituit fonduri de sanatate, taxa este exprimata ca procent din acciza. "Nu este foarte clar cum va reusi Ministerul Sanatatii sa atinga obiectivul vizat prin introducerea taxei pe viciu, respectiv reducerea consumului. De asemenea, nu stim cum vor fi realizate tintele legate de cresterea veniturilor. In plus, este posibil sa nu se atinga nici indicatorii ceruti de UE. Dupa integrare, Romania ar putea fi singura tara membra a UE care are o taxa in afara accizei", a mai spus Savelkouls. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.