Membrii Comisiei parlamentare de control a SRI au decretat ca generalul Ionel Marin nu se afla in stare de incompatibilitate cu functia de director adjunct pe care o detine in prezent in cadrul Serviciului. In urma audierii lui Marin, ca urmare a uno
Membrii Comisiei parlamentare de control a SRI au decretat ca generalul Ionel Marin nu se afla in stare de incompatibilitate cu functia de director adjunct pe care o detine in prezent in cadrul Serviciului. In urma audierii lui Marin, ca urmare a unor articole aparute intr-un cotidian central, care prezentau evenimente din decembrie 1989 la care actualul adjunct al SRI participase in calitate de capitan la Regimentul II mecanizat, parlamentarii au declarat ca acesta nu a fost gasit vinovat pentru implicarea in actiunile de la Revolutie. "La nivelul comisiei parlamentare s-a constatat ca, in prezent, domnul general Ionel Marin, nefiind gasit vinovat de nici o instanta, la ora actuala, nu se afla intr-o stare de incompatibilitate", a spus secretarul comisiei, deputatul pesedist Ion Stan, dupa audierile care au durat o ora. "Domnul general Marin a recunoscut ca, in calitatea de capitan la Regimentul II mecanizat, a participat dupa declansarea operatiunilor sub denumirea de cod <<Radu cel frumos>> la misiuni in punctele Scala si Inter, fara ca dansul sa participe la spargerea baricadei, asa cum s-a precizat in acel articol", a precizat Stan. "Ionel Marin ne-a prezentat derularea evenimentelor din acele zile din decembrie 1989, pe ore chiar, si noi ne-am declarat satisfacuti de prezentarea domniei sale", a adaugat si senatorul liberal Radu Stroe, adaugand ca singura instanta care poate relua discutiile despre activitatea din timpul Revolutiei a generalului Marin este Parchetul Militar, comisia neavand atributii in investigarea actiunilor care au avut loc in evenimentele din decembrie '89.
Mai mult, Ionel Marin le-a spus parlamentarilor din comisie ca, la numirea sa in functia de director adjunct al SRI, a primit aviz favorabil din partea unitatii de protectie din cadrul SRI si ca nu au existat supiciuni privind incompatibilitatile din legea sigurantei nationale. Potrivit secretarului comisiei SRI, din raspunsurile lui Ionel Marin a rezultat ca CSAT, prin decretul de numire, nu a constatat existenta unor impedimente care sa nu permita numirea in functia de director adjunct al SRI. Stan a adaugat ca, in cazul generalului Ionel Marin, institutiile care se pot pronunta, in masura in care exista indicii temeinice, sunt Parchetul Militar, pentru faptele savarsite in decembrie '89, CSAT, in momentul in care considera ca Ionel Marin este incompatibil cu statutul pe care il are acum si SRI, daca s-ar constata ca prin prezenta lui Ionel Marin la conducerea SRI s-ar aduce atingere imaginii si credibilitatii Serviciului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.