Pornirea democratilor impotriva celor caracterizati, recent, de presedintele Basescu drept cei mai seriosi parteneri la guvernare, s-a transformat, pentru o zi, in stire de prima pagina. Revoltat de parerile exprimate de Frunda-cel-Neloial la APCE, p
Pornirea democratilor impotriva celor caracterizati, recent, de presedintele Basescu drept cei mai seriosi parteneri la guvernare, s-a transformat, pentru o zi, in stire de prima pagina. Revoltat de parerile exprimate de Frunda-cel-Neloial la APCE, presedintele PD Emil Boc a cerut UDMR sa aleaga intre retragerea reprezentantului de la forul european amintit si parasirea Coalitiei aflata la putere. Ulterior, conducerea Aliantei a mai indulcit amenintarea, punand in discutie doar calitatea de sef al delegatiei Romaniei detinuta de Frunda, iar, la sfarsitul zilei, Coalitia a stins definitiv focul de paie, stabilind ca senatorul UDMR isi va pastra in continuare fotoliul, in Palatul Europei de la Strasbourg. Nemultumit, Boc reclama, in continuare, "atitudinea aroganta a UDMR fata de Romania si cetatenii romani", aratand partenerilor usa Cabinetului Tariceanu.
Radicalismul liderilor democrati in "problema maghiara" surprinde si naste intrebari. Boc nu a lasat niciodata impresia ca ar face parte din grupul politicienilor tematori de revizionism. Iar noua sa atitudine este si mai de neinteles, cu cat ne apropiem mai mult de Uniunea Europeana. La fel de ciudat se comporta si alti lideri ai PD, altminteri vechi prieteni si sogori cu parlamentarii lui Marko. Atunci, care ar fi explicatia declaratiilor de razboi trambitate dinspre tabara democratilor?
Putem intelege mai multe urmarind pasii facuti de fostul partid al lui Traian Basescu in ultimul timp. Pe mai multe carari. Sa incepem cu guvernarea. Vom observa ca democratii i-au poftit si pe conservatorii lui Dan Voiculescu sa paraseasca Executivul. Udemeristii au primit invitatia abia acum. Mai raman liberalii - parteneri privilegiati, conform Aliantei. In cazul acestora, tactica difera. Remarcand, intr-un tarziu, "armonioasa" relatie dintre ei si liberali, democratii s-au gandit sa impuna un calendar al fuziunii. Si pretind, in mod nepoliticos, ca oamenii lui Tariceanu sa accepte urgent propunerea, dupa ce anul trecut au evitat sa le stranga mainile intinse. Mai devreme sau mai tarziu, cand - vorba lui Valeriu Stoica - vocatia dezbinarii va irosi definitiv sansa unitatii, Alianta se va dezbina, iar partidele constitutive vor urma propriul drum.
In plan extern, liderii PNL spun ca prefera gruparea liberalilor europeni. Democratii s-au agatat deja de familia popularilor, dar modesta calitate de observator pe care o detin acum nu ii impiedica sa abordeze de pe pozitii de forta relatia cu membri de drept ai PPE, precum UDMR si PPCD. Stim ce a patit formatiunea lui Marko Bela si mai stim ca PD a ignorat recomandarile PPE de a conlucra cu fostii taranisti. Trecand peste amanunte, ne putem astepta ca, in curand, PD sa dobandeasca statutul de membru plin al PPE. Iar dupa ce se va consuma evenimentul, democratii vor incerca sa-i puna pe udemeristi si pe fostii taranisti intr-un definitiv con de umbra.
Pesedistii au procedat la fel, dupa instalarea la putere. In numai cativa ani, ei au reusit sa obtina un loc in Internationala Socialista (folosind ID-ul furat de la PSDR) si sa scoata PD-ul lui Roman si Basescu de la sufletul Stangii. Democratii par sa exerseze, acum, aceeasi reteta "de succes".
Urmarind comportamentul PD din ultimul timp, descoperim, din pacate, si alte asemanari cu fostul partid de guvernamant. "Partidul primarilor" lupta din rasputeri sa-si conserve numele, racoland pe rupte alesi. Nutrind o puternica simpatie pentru fosta formatiune a actualului sef al statului, mai multi edili au decis sa se inregimenteze sub flamurile PD. Este cazul independentului Dorin Florea de la Targu Mures si al fostului pesedist Antonie Solomon din Craiova. Daca ii punem la socoteala pe cei zece primari din Mehedinti si pe cei cinci omologi buzoieni care, in aceste zile, au parasit PSD pentru PD, nu putem sa nu ne gandim la cosmarul "cozmanicizarii" traite sub guvernarea trecuta. Si, mai ales, la efectele acestui fenomen, resimtite mai ales in perioada electorala. Apropo, de ce nu auzim democrati vorbind despre reformarea legislatiei privind alegerile? De ce sustin mentinerea "regulilor in timpul jocului" in privinta presedintilor de Consilii Judetene, dupa ce semnasera un protocol al Coalitiei cu altfel de prevederi? De ce fostul ministru al Administratiei si Internelor, Ioan Rus, condamna depesedizarea orchestrata de liberali in Mehedinti, dar nu spune o vorba despre racolarile comise de democrati in acelasi judet? De ce Blaga este prieten cu Rus?
PD incearca sa domine. Prieteni si adversari. Pune conditii, taie si spanzura. Ce urmareste partidul lui Boc ne spune Marko Bela, proaspat urecheat: "Cei care cer trecerea noastra in opozitie cer propria lor trecere in opozitie". Probabil ca se va intampla imediat dupa 2007.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.