Nivelul inca ridicat al inflatiei, adancirea deficitului de cont curent si cresterea economica mai redusa decat estimarile ingrijoreaza Fondul Monetar International, potrivit negociatorului-sef al institutiei financiare internationale pentru Romania,
Nivelul inca ridicat al inflatiei, adancirea deficitului de cont curent si cresterea economica mai redusa decat estimarile ingrijoreaza Fondul Monetar International, potrivit negociatorului-sef al institutiei financiare internationale pentru Romania, Emmanuel van der Mensbrugghe. In conferinta de presa de ieri, prilejuita de incheierea vizitei in Romania, oficialul citat si-a exprimat indoiala cu privire la capacitatea autoritatilor de la Bucuresti de a atinge tintele macroeconomice stabilite pentru acest an, dupa ce, nici anul trecut, nu s-au incadrat in grafic.
"La sfarsitul anului 2004, Romania a inregistrat progrese aducand nivelul inflatiei la o singura cifra (n.r - 9,3%), insa de atunci inflatia a ramas aproape neschimbata, in conditiile in care la sfarsitul anului trecut a atins 8,6%. In acest context, trebuie facute eforturi substantiale pentru diminuarea acestui indicator, in principal prin intarirea politicii monetare", a apreciat van der Mensbrugghe. Acesta a subliniat si faptul ca, pentru 2006, salariile in sectorul de stat vor creste in medie cu 12% - 15%, nivel care depaseste substantial tinta de inflatie de 5% dar si productivitatea muncii. "In aceste conditii, este foarte dificil sa atingi tinta stabilita", a subliniat oficialul citat. De altfel, acesta a identificat cresterile salariale acordate de guverne la presiunile sindicatelor drept principala cauza pentru care Romania a avut mereu o inflatie mai mare decat statele din regiune. Pe de alta parte, Mensbrugghe a recunoscut ca este mai dificil sa aduci inflatia de la 9% la 5%, decat sa o scazi de la 14% la 9%.
Si pentru anul in curs, estimarile FMI indica un nivel al inflatiei de 6,5%, care va depasi cele mai pesimiste asteptari ale autoritatilor de la Bucuresti. Tinta oficiala anuntata de banca centrala pentru 2006 este de 5% cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual (4% - 6%). "Avand in vedere cresterea preturilor administrate, la gaze si energie, inflatia se va afla si in acest an in afara tintei oficiale", a precizat oficialul FMI. Potrivit acestuia, nivelul inflatiei ar putea reveni in tintele stabilite de oficialii romani in 2007, cand este posibil sa scada la 4%. Emmanuel van der Mensbrugghe a apreciat, insa, ca Banca Nationala a realizat progrese in perioada care a trecut de la sfarsitul lunii octombrie 2005, moment in care Fondul arata ca acordul cu Romania este "deraiat". "Politica monetara s-a imbunatatit in principal prin majorarea dobanzii de interventie de catre banca centrala la 7,5%", a aratat negociatorul-sef al FMI pentru Romania.
BNR ar putea majora dobanda de politica monetara
In aceeasi ordine de idei, trebuie mentionat ca astazi, in sedinta de politica monetara, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale ar putea lua in discutie o noua majorare a dobanzii de politica monetara. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Claudiu Doltu, afirma recent ca este posibil ca banca centrala sa adopte decizii care sa conduca la cresterea ratei dobanzii pentru a sprijini procesul de reducere a inflatiei. Analistul financiar Matei Paun, partener la firma de consultanta BAC, considera ca majorarea dobanzii de politica monetara este oportuna, pentru ca "inflatia este oarecum in pericol sa iasa de sub control din cauza politicii relaxate a BNR in ceea ce priveste dobanzile". "La sfarsitul anului trecut au existat perioade in care dobanzile la depozite au fost real negative (mai mici decat inflatia) si nu se poate continua in acest mod. Nu m-ar mira ca intr-o perioada relativ scurta, de doua - trei luni, dobanda de politica monetara sa ajunga la 10%", a explicat Matei Paun. In opinia analistului citat, la sfarsitul anului cresterea preturilor se va situa in intervalul 7 - 8%. "Probabil ca inflatia va fi cu putin sub nivelul din 2005, daca nu se schimba evident politica BNR", a subliniat Matei Paun. El este, insa, de acord cu faptul ca banca centrala se confrunta cu doua probleme divergente, in conditiile in care majorarea dobanzii ar duce la intarirea monedei nationale, insa aceasta evolutie afecteaza exporturile si, implicit, duce la deteriorarea deficitului de cont curent.
Tot astazi, Consiliul de Administratie al BNR va discuta si cel de-al treilea raport trimestrial asupra inflatiei. BNR a trecut la regimul de tintire directa a inflatiei in luna august a anului trecut, ceea ce inseamna ca principalul obiectiv al bancii centrale este atingerea tintei de inflatie, toti ceilalti indicatori fiind utilizati in acest sens. Tintirea directa a inflatiei presupune stabilirea unui obiectiv concret privind cresterea preturilor in cursul unui an. Daca inflatia inregistrata la sfarsitul anului se incadreaza in intervalul de plus/minus un punct procentual fata de tinta stabilita, inseamna ca banca centrala si-a indeplinit obiectivul. Anul trecut, tinta de inflatie a fost revizuita la jumatatea anului la 7,5%, insa a depasit usor limita superioara a intervalului, situandu-se la 8,6%.
FMI vrea Codul Fiscal gata in iunie
Viziunile de la Washington difera de cele de la Bucuresti si in ceea ce priveste cresterea economica pentru anul trecut. In timp ce tinta revizuita a Guvernului este de 4,7%, in scadere fata de prognozele initiale care indicau in nivel de majorare a PIB de 6% in 2005, expertii FMI anticipeaza o crestere in jur de numai 4% pentru economia romaneasca. Negociatorul-sef al FMI a explicat ca aceste asteptari se bazeaza, in principal, pe anul agricol foarte dificil cauzat de valurile de inundatii. Pentru 2006, specialistii Fondului Monetar indica o revigorare a economiei romanesti care va creste cu 5% - 5,5%, in timp ce Executivul a anuntat o sporire a PIB cu 6%.
Cat priveste deficitul de cont curent, estimarile FMI indica un nivel de 9,4% pentru 2005 si de 9% pentru acest an. Potrivit FMI, cota unica de impozitare si cresterile salariale din sectorul public au determinat sporirea creditarii si, implicit, au creat presiuni asupra cererii. Totusi, spre deosebire de vizitele anterioare, cand expertii FMI solicitau fie majorarea TVA, fie cresterea cotei unice, pentru cresterea veniturilor bugetare, de aceasta data Mensbrugghe a aratat ca expertii Fondului Monetar nu sunt interesati de majorarea vreunui impozit in mod special, insa ar trebui eliminate exceptarile, iar cota unica de 16% sa se aplice pentru toate veniturile. El a justificat, insa, solicitarea repetata privind cresterea TVA, afirmand ca, in noua realitate economica, dominata de o volatilitate ridicata a pietei muncii si capitalurilor, impozitarea acestora aduce rezultate incerte, iar TVA este cel mai usor de colectat.
Daca in privinta majorarilor de taxe FMI si-a mai indulcit pozitia, institutia recomanda ferm adoptarea, de catre Parlament, a modificarilor la Codul Fiscal pana in luna iunie a acestui an, astfel incat preconizatul moment al aderarii la UE, ianuarie 2007, sa "prinda" Romania cu reguli fiscale clare anuntate cu sase luni inainte de aplicare. Specialistii FMI au sfatuit autoritatile romane sa adopte o gestionare fiscala mai prudenta, concomitent cu majorarea ponderii veniturilor bugetare in PIB, in conditiile in care Romania este tara cu cele mai scazute incasari.
Salariile majorate numai o data pe an
O alta recomandare a expertilor FMI este, din nou, adoptarea unei politici salariale restrictive. Oficialul FMI a criticat majorarile succesive de salarii pe parcursul aceluiasi an, considerand ca o singura indexare a salariilor bugetare ar fi mult mai benefica. Mensbrugghe a apreciat, insa, decizia Guvernului de a ingheta unele pozitii din schema administratiei si s-a aratat de acord cu suplimentarile de personal necesare pentru a raspunde necesitatilor privind aderarea la UE. FMI considera ca evaluarea veniturilor pentru anul 2006 este corecta, insa si-a manifestat anumite rezerve in legatura cu modul de evaluare a cheltuielilor, a declarat ieri, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, Varujan Vosganian. Potrivit acestuia, reprezentantii FMI cred ca cheltuielile au fost subevaluate, mergand pe ideea ca promisiunile pe care le-a facut Guvernul in legatura cu majorarea salariilor vor duce la o crestere a chetuielilor in buget mai mare decat cea previzionata si ca aceste cheltuieli suplimentare vor antrena tensiuni de natura inflationista. Emmanuel van der Mensbrugghe a aratat ca a lasat lista de recomandari oficialilor de la Bucuresti care urmeaza sa-si spuna concluziile. El a precizat, insa, ca Fondul Monetar International este optimist in privinta revizuirii acordului stand-by cu Romania inainte de expirarea acestuia in luna iulie 2006. Delegatia FMI a vizitat Romania in perioada 25 ianuarie - 7 februarie pentru evaluarea economiei romanesti, realizata anual cu fiecare stat mebru FMI. Raportul va fi analizat de conducerea institutiei la sfarsitul lunii aprilie. Incheiat in vara lui 2004, acordul de supraveghere preventiva a fost "inghetat" pe toata perioada anului trecut, in conditiile in care cele doua parti nu au reusit sa finalizeze nici una dintre cele trei revizii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.