Fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu a fost audiat, ieri, in calitate de martor in dosarul "Rompetrol". El a declarat ca a fost intrebat despre o ordonanta prin care datorii ale Petromidia erau transformate in obligatiuni. Fostul ministru a apr
Fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu a fost audiat, ieri, in calitate de martor in dosarul "Rompetrol". El a declarat ca a fost intrebat despre o ordonanta prin care datorii ale Petromidia erau transformate in obligatiuni. Fostul ministru a apreciat ca ordonanta prin care datorii de 600 de milioane de dolari ale Petromidia au fost convertite in obligatiuni a fost benefica pentru statul roman, permitand ca un contribuabil sa poata plati in continuare taxe catre buget. "Era vorba, la momentul respectiv, despre o conversie de aproximativ 600 de milioane de dolari. Nu este nimic in neregula aici. Este o lege care a fost aprobata, o ordonanta care a facut ca un contribuabil sa poata sa-si continue activitatea si sa plateasca bani la bugetul statului in 2004 - 2005", a declarat Tanasescu. El a spus ca le-a explicat procurorilor care sunt, concret, ratiunile in baza carora Executivul de la acea vreme a hotarat, prin Ordonanta de Urgenta transformarea in obligatiuni a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003. "Le-am povestit exact cum s-a elaborat aceasta ordonanta, in 2003, care au fost bazele elaborarii ei, ce-am avut in vedere si faptul ca, in momentul de fata, a fost aprobata de Parlament sub forma de lege", a spus fostul ministru.
Compania si-a achitat obligatiile
Tanasescu a tinut sa precizeze ca, dupa intrarea in vigoare a prevederilor actului normativ investigat de procurori, compania si-a achitat obligatiile, platind in fiecare an dobanda convenita prin emisiunea de obligatiuni, "respectiv cate aproximativ 25 de milioane de dolari in fiecare an, si in 2004 si in 2005". "Nu este vorba de suspiciune. Cred ca aceasta metodologie care a fost abordata si aprobata de catre Guvern a adus bani la bugetul de stat si in 2004 si in 2005. Aceasta conversie nu inseamna anularea sau stergerea datoriei. Este o datorie care a fost conservata. Daca aceasta societate nu va reusi sa-si rascumpere aceste obligatiuni, ea va intra sub forma de executari silite si proceduri", a spus fostul ministru de Finante. Intrebat daca, in legatura cu elaborarea actului normativ, au mai fost citati pentru audieri si alti membri ai fostului Executiv, Tanasescu a precizat ca nu cunoaste ca si alti fosti ministri sa fi fost chemati in fata anchetatorilor. "Probabil ca am fost citati cei care am contrasemnat aceasta ordonanta. A fost Ministerul Finantelor si Ministerul Economiei", a spus Tanasescu. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.