Sunt convins ca multi dintre cei de fata isi vor aminti la fel de bine ca mine de vizita premierului britanic Tony Blair la Bucuresti, pe 4 mai 1999, el fiind atunci primul lider european care a exprimat public sprijinul fata de deschiderea negocieri
Sunt convins ca multi dintre cei de fata isi vor aminti la fel de bine ca mine de vizita premierului britanic Tony Blair la Bucuresti, pe 4 mai 1999, el fiind atunci primul lider european care a exprimat public sprijinul fata de deschiderea negocierilor cu Romania pentru aderarea la Uniunea Europeana. Ma aflu astazi aici pentru ca promisiunea pe care a facut-o la acea data a fost onorata: nu numai pentru Romania, dar si pentru tara vecina, Bulgaria, pe care am vizitat-o in prima parte a zilei.
Angajamentul ferm al Marii Britanii fata de procesul de extindere si de candidatura dumneavoastra pentru integrare in Uniunea Europeana a constituit centrul de greutate al politicii noastre europene din 1997 pana in prezent si al presedintiei britanice a UE pe parcursul ultimelor sase luni. Daca pregatirile esentiale pentru integrarea europeana sunt facute la timp, atunci pe 1 ianuarie 2007 Romania si Bulgaria vor ocupa locurile meritate alaturi de cele 25 de state europene membre ale Uniunii. Aceasta ar fi o realizare cu adevarat istorica. (...) Criteriile de la Copenhaga au fost create pentru a sprijini guvernele in vederea consolidarii unei economii competitive si a unui stat modern democratic. Acest lucru a fost valabil si pentru Romania.
Ati intarit administratia publica si puneti bazele pentru un sistem judiciar puternic si independent. Vreau sa subliniez cu aceasta ocazie angajamentul ministrului Justitiei, in activitatea dedicata reformei in Justitie.
Pe plan economic, Uniunea Europeana isi va deschide portile pentru o tara cu o economie in dezvoltare rapida, care atrage investitii straine - nu in ultimul rand Vodafone, una dintre cele mai de succes companii britanice, care se afla acum in Romania - si care ofera din ce in ce mai multe conditii pentru un mediu de afaceri competitiv. (...) Munca nu s-a terminat inca. Sper ca problemele identificate cu prioritate in Raportul de monitorizare al Comisiei Europene din octombrie anul trecut isi vor gasi urgent rezolvarea. Ma bucura faptul ca Marea Britanie poate sa ofere asistenta foarte practica - peste 12 consilieri de preaderare lucreaza in institutii din Romania. Trebuie ca Romania sa primeasca o evaluare si mai buna in mai 2006, cand va fi publicat urmatorul Raport de monitorizare. (...)
Dezvoltarea si reforma nu se opresc in momentul aderarii. Ca in cazul oricarei alte tari, Romania trebuie sa continue progresele si reforma in fata noilor provocari. In principalele domenii care se refera la legislatia comunitara, Romania mai are multe de facut - in agricultura, controlul frontierelor, protectia mediului, proprietatea intelectuala - domenii esentiale pentru ca Romania sa fie competitiva in cadrul UE.
Sunt incurajat de ceea ce am auzit astazi referitor la eforturile de combatere a coruptiei, care dau semne ca lucrurile se misca. Eliminarea coruptiei institutionalizate trebuie sa fie in continuare o prioritate majora pentru Guvernul si institutiile dumneavoastra. Avand in vedere fondurile uriase pe care Romania le va primi dupa aderare - aproximativ 31 de miliarde de euro - aceasta problema nu poate si nu va fi ignorata de UE.
Coruptia in toate formele sale, in mod special coruptia la nivel inalt, este o boala subversiva care ataca "sursa de energie" a tuturor tarilor pe care le infecteaza - oamenii. Coruptia afecteaza institutiile democratice si procesele de luare a deciziei, activitatea tribunalelor, afacerile, oportunitatile pentru investitii straine directe. Prietenii Romaniei - si consider Marea Britanie ca fiind cel mai puternic sustinator si sper totodata prieten sincer - asteapta dovezi ca acest flagel este sub control si va fi in cele din urma eliminat. (...) Viitorul buget comunitar a fost ultimul obstacol major al presedintiei britanice a UE. Scopul nostru a fost sa oferim o perspectiva financiara viabila pentru Uniune in contextul general care va avea loc pe plan mondial in urmatorii sapte ani. Acordul asupra bugetului a fost si este unul bun pentru Romania - aproximativ 30 de miliarde de euro in perioada 2007-2013, fonduri de care vor beneficia poporul roman si economia tarii dupa aderare.
Romania va fi al saptelea stat membru ca marime din Uniunea Europeana. Dumneavoastra puteti reprezenta o forta dinamica in favoarea reformarii UE, pentru a promova schimbarile necesare unei Europe moderne, orientate spre viitor si din ce in ce mai prospere. Aveti o forta de munca bine pregatita si calificata, aveti unii dintre cei mai buni matematicieni si specialisti in IT din lume. Aveti o piata de consum a produselor UE in continua crestere. Eu cred ca Romania poate sa contribuie semnificativ la reformele pe care UE trebuie sa le adopte pentru a concura cu succes in economia globala in rapida schimbare.
Discurs rostit de ministrul britanic al Afacerilor Europene Douglas Alexander, reprodus prin amabilitatea Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord la Bucuresti


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.