Premiile nationale pentru patrimoniu vor fi acordate din acest an de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) potrivit unor noi proceduri, ce presupun, printre altele, depunerea de candidaturi de catre cei interesati, se arata pe site-ul ministerului.
Premiile nationale pentru patrimoniu vor fi acordate din acest an de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) potrivit unor noi proceduri, ce presupun, printre altele, depunerea de candidaturi de catre cei interesati, se arata pe site-ul ministerului.
Dosarele de inscriere pot fi transmise la Secretariatul de Stat pentru Patrimoniul Cultural National pana la 15 februarie. Premiile se acorda in primul trimestru al anului si numai pentru proiecte, programe sau lucrari avizate sau realizate si finalizate in anul anterior, conform unui ordin recent al ministrului Adrian Iorgulescu. MCC va acorda un Mare Trofeu, insotit de 5.000 lei (50 milioane lei vechi), opt premii in valoare de cate 3.000 lei (30 milioane lei vechi) si o diploma de merit. Cele opt distinctii sunt: pentru mecenat in domeniul protejarii patrimoniului cultural national, pentru restaurarea monumentelor istorice, pentru cercetare arheologica, pentru muzeologie, pentru arte vizuale, pentru arhitectura si urbanism, pentru protejarea patrimoniului cultural imaterial si pentru management in domeniul patrimoniului cultural national.
Cei care cred ca pot obtine un astfel de premiu trebuie sa depuna un dosar de candidatura cu mai multe acte, printre care cel putin doua recomandari ale unor organizatii neguvernamentale, institutii publice de specialitate, specialisti si experti atestati de MCC, copii dupa documente care atesta finalizarea proiectului in anul precedent si descrierea pe scurt a proiectului.
Selectia se va face de catre comisii de jurizare nominalizate distinct, pentru fiecare premiu, prin ordin al ministrului Culturii, dupa mijlocul lunii.
Propunerile juriilor sunt consultative si trebuie sa se bazeze pe o serie de criterii de performanta: originalitatea si calitatea proiectului, obiectivul si impactul social obtinut, eficienta din punct de vedere economic, efectul indus in educarea publicului privind protejarea, conservarea si valorificarea patrimoniului cultural etc. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin